Мартин Уитмарш предвижда сериозна криза във Ф1

5590
Мартин Уитмарш предвижда сериозна криза във Ф1
Седемте отбора извън голямата четворка са на прага на голяма финансова криза, свързана с очакваното увеличение на разходите в следващите седем години с около $2 млрд.

Формула 1 е в криза, която може да предизвика задаващата се сметка от около 2 млрд. долара, която по-малките отбори няма да могат да понесат и която може да ги прокълне с изчезване от стартовата решетка. Предупреждението идва от Мартин Уитмарш, шеф на McLaren и председател на Formula One Teams Association (FOTA). Интервюто Уитмарш даде на guardian.co.uk в навечерието на надпреварата по улиците на Монако.

Отборите, които приеха новото споразумение „Конкорд“, са силно недоволни от частния инвестиционен фонд CVC Capital, който притежава контролния пакет акции във Ф1, даващ права на над половината приходи от $1,5 млрд., генерирани от спорта. На фона на постоянните приказки за намаляване на разходите, които обаче постоянно се увеличават, и при толкова голям паричен ресурс, излизащ от спорта, заместник шефът на Force India, Боб Фернли, твърди, че CVC е "най-лошото нещо, което се е случвало на спорта."

Нико Розберг се окичи със славата в Монако

Празненствата в Mercedes текат с пълна сила, но дано победата да не е пирова (ще разберете защо в края). Иначе Нико Розберг направи отл...

Най-малкият тим на грида, този на Marussia, отделя годишен бюджет от $65 млн., докато бюджетът на Red Bull надхвърля $250 млн.

Но тези пари ще се увеличат драстично. Причината за това са космическите разходи за развитие на новите V6 двигатели, увеличение на таксата на FIA за частие в шампионата, както и въвеждането на тестове през сезона от следващата година.

Уитмарш нарече ситуацията "истинска заплаха за спорта“ и допълни: „Формула 1 работи най-добре в кризи, но е срамно, че трябва да създадем криза, за да се справим с нея. Този спорт се нуждае от 10 или 11 отбора и трябва да се борим, за да запазим броя им на 11. Но не сме добри в това. Изглежда, че изпускаме топката. Опасявам се, че ще се изправим пред криза. Не мога да се поставя на тяхно място как могат да конструират устойчив бизнес модел.“

Снимка Getty: Рос Браун, Бърни Екълстън и Мартин Уитмарш.

Нико Розберг ще стартира пръв в GP на Монако

Невероятно представяне изнесе Нико Розберг в тренировките и квалификацията. След три най-бързи времена в трите свободни тренировки, дне...

А под „тяхно място“ Уитмарш има предвид отборите извън голямата четворка: Ferrari, Red Bull, Mercedes и McLaren. CVC трябва да увеличи делът от 47,5 на 60%, който отборите получават от приходите на Ф1, на въпросното увеличение с 12,5% ще бъде поделено от тези четири отбора, а останалите ще получават пари спрямо досегашната схема.

Ситуацията се влошава още повече от факта, че отборите се оплакват от липсата на лидерство от страна на ФИА, докато притежателят на търговските права на Ф1, Бърни Екълстън, е изправен пред реалната опасност да бъде осъден по обвинение за подкуп в размер на $44 млн., данен на германски банкер. Очакванията са, че това ще стане, а подобна осъдителна присъда би могла да застраши планираното за края на годината изкарване на акции за $12 млрд. на стоковата борса в Сингапур.

Но не това е притиснението на отборите. То е свързано със спираловидното нарастване на разходите им, което се случва на фона на постоянното говорене за тяхното намаляване. Всички отбори ще трябва да намерят $2 млрд. в течение на следващите седем години на Concorde Agreement. Най-голямата сметка ще дойде за новите 1,6-литрови турбо двигатели, които ще се появят догодина. Това значи, че всеки отбор ще трябва да извади допълнително по $15 млн. на година, а това означава увеличение на общите им разходи (за 7 години) с $1,155 млрд.

Уитмарш коментира: „В много отношения новите правила за двигателите са правилното решение. Но Ф1 погрешно пресметна разходите за развитие и доставка на тези нови агрегати. Позволихме на инженерите да разгърнат мечтите си без ограничения, което доведе до това, че сега отборите са изправени пред големи сметки. Свалихме разходите до 10 млн. паунда, а сега сме изправени пред двойна сметка. И това на фона на всички други разходни предизвикателства, които имаме.“

Tези предизвикателстват включват желанието (което следващия месец ще се превърне в решение) на ФИА да разреши тестовете през сезона, което би коствало на отборите $770 млн. в течение на новия договор. ФИА увеличава и таксата на отборите за участие в шампионата със $7 млн. на година, което прави 49 млн. за целия период. Умножено по 11 – това са общо плюс $539 млн.

Алонсо и Хамилтън печелят най-много във Ф1

Журналисти от изданието TomorrowNewsF1 публикуваха списък със заплатите на пилотите от Формула 1. Данните те са използвали от последнат...

Уитмарш добавя: „Според новия договор отборите ще трябва да платят на Pirelli $105 млн. за продължителността на контракта.“

Всички тези цифри водят до едно заключение: най-застрашени са малките отбори, с някои от които може да се разделим. Феновете вероятно биха контрирали, че малките отбори не ги интересуват, но дали ще е интересно да се гледа колона от само 10-ина болида по улиците на Монако? Или ще е по-интересно да се води битка между 22 в продължение на 78 обиколки, каквото се случи в неделя?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com