Red Bull с най-ниска скорост на тестовете в Барселона

4548
Red Bull с най-ниска скорост на тестовете в Барселона
Последните тестове свършиха, а началото на сезона започва след две седмици. Ето малко цифри от тестовете в Барселона.

Един от акцентите по време на последните тестова в Барселона бе максималната скорост, която постигна един от най-бавните (вероятно ще е и най-бавният в състезанията) болиди на решетката. Според изчисленията на Auto Motor und Sport, Жул Бианки и неговият Marussia MR02 развиха 320,5 км/ч на старт-финалната права на „Каталуня“. Този факт няма да има абсолютно никакво значение, когато започне истинската надпревара, но все пак изглежда любопитен. Това бе с около 4 км/ч повече от най-бързите - Ferrari, Sauber и Force India. Анализаторите отчитат, че тази скорост е постигната чрез „аеродинамично изтегляне“ на движещ се пред него болид, тъй като на следващия ден Бианки успя да достигне само до 313 км/ч.

Въпреки това тези 313 км/ч изглеждат много, много повече от най-бавните болиди в последните тестове. Марк Уебър с Red Bull записа 307,7, докато трикратният световен шампион едва 306,8 км/ч. Според анализаторите това е така заради по-голямото съпротивление, което болидите RB9 преодоляват. Знае се, че Ейдриън Нюи предпочита по-високата скорост и стабилност в завоите и в рамките на цялата обиколка, а не гони топ скорост на правите.

Въпреки това разликата с най-бързите на правата е около 10 км/ч, което е много. Red Bull не се представиха особено добре и по параметъра завъртяни тестови километри. Двамата пилоти завъртяха само 314 обиколки или 1461 тестови километра (по-малко направиха само Williams и Lotus). Тук абсолютен лидер е тандемът на Mercedes, който направи цели 481 обиколки или 2239 километра. Втори по параметъра най-много тестови киломитри остана Ferrari с 428 тура и 1992 км, а след тях се нареди McLaren с 1838 км от 395 обиколки. Ако изключим скоростта на Бианки, то регулярно най-бързите на старт-финалната права бяха Алонсо, Хюбкенберг (Sauber) и Сутил/Ди Реста (Force India), като и четиримата постигнаха 316,7 км/ч. След тях се нареди Бътън (McLaren) с 315,8, а Райконен (Lotus)и Хамилтът (Mercedes)постигнаха 314,9 км/ч.

Последната най-гореща новина за започващия на 17 март в Австралия сезон дойде от централата на ФИА, от където потвърдиха 19 старта през 2013 година. Желанието на Екълстоун да има 20 състезания не намериха реално приложение. След като стана ясно, че Ню Джързи отлага дебюта си в календара за 2014-а, Бърни остави лятна дупка, която да бъде попълнена от Турция или Франция. Първите отказаха отново да домакинстват кръг от Ф1, а французите не намериха нужните пари. Така, за рабост на отборите, тази година състезанията ще са 19 и в края на сезона тимовете ще имат малко повече време за подготовка преди радикалния сезон 2014, когато отново ще се завърнат турбо двигателите, но подпомагани от електрически мотори.



Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com