Евросъюзът задълбочи санкциите на Иран

2899
Евросъюзът задълбочи санкциите на Иран

Европейският съюз взе решение да задълбочи действащия режим на санкции по отношение на Иран, предаде РИА Новости. Решението бе взето от външните министри на 27-те страни-членки.

„Съветът на ЕС удължи с 12 месеца действието на ограничителните мерки в отговор на сериозни нарушения на правата на човека в Иран. Също така съветът добави девет физически лица, отговорни за сериозни нарушения на човешките права, в списъка с тези, които имат забрана за влизане в ЕС и чиито активи на територията на 27-членния блок са замразени. Така общият брой на лицата, фигуриращи в списъка, стигна 87 души”, поясниха от пресслужбата на Съвета на ЕС.

Въпреки санкциите, Иран изнася за Европа

Иран изнесъл през 2012 г. втечнен природен газ и деривати на стойност 7 млрд. долара за над десет страни, сред които и европейски, въп...

Освен това черният списък с високопоставени длъжностни лица, на които е забранен достъп до ЕС и са им запорирани активи, е увеличен с още 9 имена. Така общото число на поставените под възбрана достига 87 души.

Също така ЕС е взел решение да замрази активите на територията на ЕС на една от иранските компании, която "има сериозно отношение по неспазването на човешките права в страната". Името на компанията обаче не се посочва в съобщението.

Миналата година страните от Европейския съюз въведоха ембарго над износа на ирански нефт и нефтени продукти, което е в сила от 1 юли. САЩ, Израел и редица други западни страни подозират Иран в разработката на ядрено оръжие под прикритието на програма за използване на ядрена енергия за граждански цели.

Техеран отрича в продължение на години вече всички обвинения, като заявява, че ядрените разработки са насочени единствено и само за удовлетворяване на нуждите на страната от електроенергия.

Иран: Чавес ще се върне като Христос

Уго Чавес ще се върне като Исус Христос, коментира иранският президент Махмуд Ахмадинеджад смъртта на президента на Венецуела, цитиран ...

Едновременно с това неведнъж Иран прогонва или просто не допуска инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) до ядрените си обекти.

Миналата седмица в Алмати, Казахстан, се състоя и поредният кръг от преговори между представители на международната общност (специалната комисия, наречена Шесторката към Съвета за сигурност на ООН) и Иран. Срещата започна броени дни, след като Иран обяви, че изгражда нови центрофуги за обогатяване на уран в обекта Натанз. Преговорите завършиха без видим резултат, освен договарянето на следващата дата за нова среща в средата на април месец.

Към момента по отношение на Иран действат четири резолюции със санкции, три от тях са приети от Съвета за сигурност на ООН и още една, която е приета в едностранен порядък от редица страни и организации.

Всички резолюции настояват Техеран да осигури прозрачност на ядрените си програми, да сътрудничи с МААЕ и да докаже мирния характер на разработките си.

Иран стои твърдо зад Асад

Башар Асад ще остане законният президент на Сирия до следващите избори през 2014 г. Това заяви в Техеран иранският министър на външ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com