Токио е домакин на Олимпиадата през 2020 година

29456
Токио е домакин на Олимпиадата през 2020 година

Международния олимпийски комитет (МОК) избра за столица на летните Олимпийски игри през 2020 година Токио. На среща в Буенос Айрес членовете на МОК с тайно гласуване определиха града, който ще приеме Олимпиада 2020.

Претендентите да станат домакини на Игрите бяха Мадрид, Истанбул и Токио. В гласуването са участвали 95 от 103 членове на МОК.

Жак Рох напуска Международния олимпийски комитет

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Жак Рох напуска поста си. Това обяви самият той по време на събрание на Изпълкома...

Япония ще организира безопасни, добре планирани Олимпийски игри, сърцето на които ще бъдат спортистите. Това каза, след церемонията по подписването на договора с Токио, президентът на МОК Жак Рох.

„За Япония това ще бъде четвъртата Олимпиада. Аз съм уверен, че както и преди, страната ще се справи със своята задача отлично”, каза Рох. Той допълни, че в полза на Токио ебило отличното качество на заявката за домакинство, която е била „пределно конструктивна”.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе поздрави всички японци и им благодари за подкрепата, посочвайки Истанбул и Мадрид като достойни противници.

„Аз съм горд с олимпийското движение, което направи правилен избор. Гарантирам, че ще проведем идеални Олимпийски игри, които ще обединят целия свят. Днес се връщам в Япония и веднага започвам работа по подготовката за Олимпиадата”, каза премиерът.

Подготовката за Олимпиадата в Токио „ще даде импулс на японската икономика и ще помогне за преодоляване на периода на дефлационни процеси, който продължава вече 15 години”. Каза още на пресконференция в Буенос Айрес премиерът на Япония Шиндзо Абе.

Сергей Бубка има амбиция да смени Жак Рох начело на МОК

Един от най-великите атлети за всички времена - олимпийският шампион и световен рекордьор в овчарския скок Сергей Бубка обяви, че има...

Отговаряйки на станалите традиционни въпроси на аржентинските журналисти за ситуацията около авариралата АЕЦ „Фукушима”, Абе подчерта „пълната липса на радиационна заплаха за здравето на жителите и гостите на страната”. Абе отбеляза, че сега японците „трябва да направят всичко възможно хората по целия свят да са доволни от състоялия се избор на Токио за домакин на игрите през 2020 година, за да покажат колко прекрасна е нашата държава и колко сърдечен е нейния народ”. „Когато мисля за предстоящата Олимпиада, сърцето ми забива учестено”, каза японският лидер.

Олимпийската кандидатура на Истанбул „можеше да стане ключът към мира в региона”, каза премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, коментирайки състоялото се в Буенос Айрес тайно гласуване на 125-та сесия на МОК. Той припомни, че Истанбул вече пет пъти е кандидатстват за домакинство на Олимпиада, но досега МОК не е предпочел града, който, по думите на Ердоган, „се намира на допирната точка на Европа и Азия, култури и цивилизации”.

Ердоган поздрави Токио с победата и каза, че „турските спортисти ще отидат в Япония за медали”.

Кандидатурата на Мадрид за домакин на Олимпийски игри 2020 отговаря на най-високите критерии, но както и в спорта, в живота има победи и поражения. Такова мнение изрази испанският престолонаследник принц Фелипе, коментирайки резултатите от изборите за домакин на игрите.

Принцът не скри, че „Испания е опечалена че не можа да получи правото да проведе Олимпиадата”. Той отбеляза, че след това поражение „трябва да съберем мъжество, непоколебимо да понесем удара на съдбата и да продължим да работим за това, спортът да стане истинско забавление за милиони испанци”.

МОК избира домакин на Олимпиадата игри през 2020 г.

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Жак Рох откри 125-та сесия на комитета, на която трябва да бъде избран домакин на...

Междувременно стана ясно, че членовете на МОК в неделя ще изберат спорта, който ще бъде включен в програмата на Олимпийските игри през 2020 и 2024 годна. За това право претендират борба, скуош и бейзбол/софтбол. Първо всеки от трите спорта ще направи презентация, след което гласуването ще започне в 18 часа (българско време) и ще продължи около 45 минути.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com