НПО: Собственикът на "Градус" ни спря да проверим на фермата му за норки (ВИДЕО)

12110
НПО: Собственикът на "Градус" ни спря да проверим на фермата му за норки (ВИДЕО)
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Създателят на фирма "Градус" АД Иван Ангелов осуети проверка на земеделското министерство във фермата за норки, която управлява, тъй като не позволи представители на неправителствени организации да участват в проверката. Това съобщава Петя Алтимирска от сдружение КАЖИ. Алтимирска беше част от групата хора, водени от Мая Манолова, когато отиде да предаде сигнали от Комисията по ревизията на служебния земеделски министър проф. Христо Бозуков.

Видеозапис от малко над половин час на фейсбук страницата на КАЖИ показва ситуацията. В записа представител на КАЖИ посочи, че има сериозни съмнения, че фермата може да се превърне в развъдник на коронавирус и то варианти, които да са мутирали - защото не се спазват необходимите правила, за да няма прехвърляна на зараза от хора към норки и от норки към хора.

Ще пуснем хората от институциите, но не и хората от неправителствените организации, каза представител на Ангелов. От КАЖИ казаха, че имената на техни представители не са били вписани в заповедта за проверка на земеделското министерство, но беше представена заповед по Закона за защита на животните - това не се оказа достатъчно. Не можем да посочим конкретните места, за които сме пратили сигнали, казаха от КАЖИ. Обществото ще разбере чрез контролните органи, гласеше отговорът. Не беше отговорено и колко теста за коронавирус са направени на животните във фермата.

НПО: Собственикът на "Градус" ни спря да проверим на фермата му за норки (ВИДЕО)

Създателят на фирма "Градус" АД Иван Ангелов осуети проверка на земеделското министерство във фермата за норки, която управлява, тъй ка...

Припомняме, че конкретен сигнал относно тази ферма беше изнесен в комисията "Манолова". Там Петя Алтимирска каза, че от 5 години КАЖИ подава сигнали, но институциите предпочитат да мълчат. Според сигнала, жителите около село Маджерито около Стара Загора са пропищели от набезите на американски норки – от това, че убиват животните им, от смрадта, посочи тя. "Финансови несъответствия и данни за закононарушения, свързани с бизнеса на американски норки, отглеждани за ценни кожи, както и съмнения за целенасочено бездействие на МС, МЗХ, МЗ, МОСВ и прокуратурата водят до щети и опасни рискове за общественото здраве, хората, животните, околната среда и държавата", добави Алтимирска.

По адрес на Иван Ангелов тя заяви: "Той е един, той е човекът – собственик на единствената ферма за норки, действаща в България в момента. Той 2017 реши да изгради обект за 400 000 норки без ОВОС, имаме 51 хиляди подписи, внесени в Народното събрание срещу изграждането на тези обекти". Още подробности НАУЧЕТЕ ТУК!

Още: Кристина Петкова за случая „Илчовски”: Подавали сме сигнали за незаконно загробване на норки, но прокуратурата продължи да спи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Стара Загора се представя на най-голямото българско туристическо изложение „Ваканция и СПА Експо“ (СНИМКИ)

Колоритни маскарадни персонажи отново огласят с чанове и хлопки Стара Загора

В курортното селище Старозагорски бани пресъздават обичаи, свързани със Сирни заговезни

30 години отпразнува спортен клуб по художествена гимнастика "Берое" в Стара Загора

Община Стара Загора отново е част от най-голямото международно изложение в Берлин

Кметът на Стара Загора предлага създаването на общинско предприятие "Арт сцена"

Безплатни шофьорски курсове за деца в неравностойно положение: Инструктор прави подарък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.
Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Днес - 19 март, 2024 г, имен ден празнуват Дария, Найден, Дарина, Дарин. Честит имен ден! Името Дария е женската форма на името на персийския цар...