Анализ: Насилието и хаосът като убежище за Нетаняху

2753
Анализ: Насилието и хаосът като убежище за Нетаняху
Снимка: Getty Images / Guliver

До избухването на насилието в Ивицата Газа Бенямин Нетаняху изглежда беше на път да загуби позициите си след 12 години като министър-председател. През последните две години гражданите на Израел гласуваха общо четири пъти, като от 2019 г. насам нито партията на Нетаняху „Ликуд“, нито опозиционните партии, успяха да сформират стабилно парламентарно мнозинство.

Поредните избори през март така и не разрешиха политическата криза в страната, като отговорността за съставянето на правителство беше дадена на опозиционния лидер Яир Лапид. Но ескалацията на напрежението между Израел и Газа, както и насилието в самия Израел, усложниха неговата задача.

Крайният срок на Лапид за сформирането на работеща коалиция е 2 юни. Много е вероятно обаче този срок да не бъде спазен, ако настоящите военни действия продължат.

Междувременно Нетаняху се стреми да затвърди репутацията си на "силен лидер", който е готов да се противопостави на палестинските бойци с безкомпромисна политика към терористичната организация "Хамас" и „железни юмруци“.

Нетаняху се закани да накаже „Хамас” в Газа

Премиерът та Израел Бенямин Нетаняху предупреди във вторник, че страната му ще засили атаките срещу ислямистките управници от „Х...

Нетаняху не пропусна да изтъкне своето "обединено, силно и мощно лидерство" и заяви: „Работим с всички сили, за да защитим Израел от външни врагове и вътрешни размирици“.

Въпреки че Нетаняху е председателствал две предишни военни операции в Газа през 2012 и 2014 г., този път има значителна разлика. Един от успехите му през последните 12 години е до голяма степен да отдели палестинския въпрос от ежедневния живот на повечето израелци.

Окупацията на Западния бряг, Източен Йерусалим и Газа не беше важен фактор при последните избори в Израел. Освен сблъсъци отвъд границата на Газа, насилието бе ограничено главно до няколко точки в окупирания Западен бряг.

Но бунтовете през тази седмица, както и насилието между евреи и араби в градове, в които досега е имало до известна степен мирно съжителство, поставиха на фокус насилието в окупираните зони.

Яир Лапид заяви, че е има „пълна загуба на контрол“ и обвини Нетаняху, че „ни е довел до анархия“. Той добави: „Еврейските и арабските бунтовници обявиха война на Израел и няма отговор, няма правителство, няма полиция, няма ръководство.“

Киев предложи на Нетаняху да стане посредник за преговори с Русия

Украйна предложи на израелския премиер Бенямин Нетаняху да посредничи в преговори с Русия. Посланикът на Украйна в Израел Евгений Корни...

Луис Фишман, доцент в Бруклинския колеж, пише във всекидневника "Хаарец", че „най-големият магически трик“ на Нетаняху е бил да заслепи израелските евреи за потисничеството на палестинците от тяхната държава.

„Но дори и най-внимателно построената картонена кула, в крайна сметка започва да се срива и точно това се случва в момента... Непристъпният Нетаняхуизъм, дело на майстор-илюзионист, се разбива.“

Лапид заяви, че събитията от изминалата седмица не са „извинение“ за задържането на Нетаняху на поста. „Точно обратното. Те са точно причината той да бъде заменен възможно най-скоро. “

Но това няма да е лесна задача. Малките партии от политическия спектър, които са потенциални партньори на Лапид, вероятно ще се борят да отстранят различията си. Във времена на тежки размирици, предполагаемият бъдещ лидер на Израел няма политически и военен опит, той е бивш телевизионен журналист.

Нетаняху е на косъм да изгуби властта, но той е и първият действащ израелски премиер, който е изправен пред съда по наказателни обвинения за измами и подкупи, но въпреки това закрепил се на властта.

„Хамас“ нанесе удар по химически завод в Израел

Бойното крило на „Бригадите Иззадин ал Касам", част от контролиращото Ивицата Газа движение „ Хамас“, съобщи за нанес...

Дългогодишният лидер отрича обвиненията, като казва, че е жертва на политически мотивиран "лов на вещици", но в бъдеще не е изключено той да бъде подведен под наказателна отговорност.

За момента обаче настоящият конфликт му осигурява известна защита.

„Нетаняху е точно там, където иска да бъде, в средата на голяма криза, в която не се иска смяна на министър-председателя“, каза политическият анализатор Мичъл Барак, пред New York Times. „Всичко все още предстои.“

Анализ на Гардиън/Превод БГНЕС

Още: 10 години Железен купол: По-безопасен ли е животът в Израел?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com