Тропни хорце - и да знаеш, че не знаеш

4412
Тропни хорце - и да знаеш, че не знаеш
Снимка: Национална компания „Железопътна инфраструктура“

Реклама на България и Българщината (с главна буква, че да е по-патриотично) - по този начин защитници на поредната кампания с гръмко име, в случая "Нашият дом е България", опитаха да защитят поредното хоро, което организираха и извиха - този път насред Рила, в езерото Бъбрека. Хорото е част от опитите да бъде направен рекорд за Гинес.

Че сме най-най-най, това отдавна мисля е ясно на всички - да напомним все пак колко сме добри на всички Олимпиади по математика, информатика т.е. на първо място сме най-умни. Та затова и се чудя защо ни е реклама, че да си вдигаме още националното самочувствие. Как беше - доброто си е добро, ама от нашето "добро" по-добро няма.

Напоследък обаче, едно 30-тина години, нещо сме изпаднали в депресия колко ни е добро "доброто", така че защо пък да не се понапомпаме - по-лесно е, отколкото да вземем да се пооправим. Или както каза организаторът на "Нашият дом е България" Пламен Мирянов пред БНТ: "Винаги съм мечтал да направя уникални кадри за България, които да я представят по един нов, достоен начин на света, за служат дори и за реклама и по някакъв начин да представим културата, традициите и уникалността на нашата държава, да оценим с какво сме дарени, а то не е малко".

Красиво звучи - но пътят към Ада е постлан с добри намерения. Обаче вместо да се включа във всеобщия хор колко лошо е да не прочетеш една табелка и да разбереш що е то "национален парк", та да оцениш наистина и що е то "природно богатство", ще опитам да дам няколко предложения къде да тропнем по хорце - съгласно тезата на г-н Мирянов, че добрият архитект прави хубавия дом. И така:

1. Хоро пред кабинета на главния прокурор Сотир Цацаров. С възгласи "ибрее, дебрее" и употреба на традиционната патриотична гега ще влезем в "Гинес" - първият народ, успял чрез културата си да убеди управниците си да следват пътя на дълга.

2. Едновременно хоро в Министерския съвет, Народното събрание, резиденция "Бояна", Сараите, Банкя, хотел "Берлин", къщата в Барселона - всички властови точки. Упражнението с "ибрее, дебрее" и гегата се повтаря като в първа точка.

3. Продължаваме с гегата, но и с хорото, че да ни е весело - следващата спирка е МВР. Няма страшно - гегите са по-дълги от палките, пък и в МВР нали от доста време носят превръзки на очите, доказано недовиждат. Имат нужда значи да бъдат вкарани в пътя.

4. Да не забравяме да тропнем по едно хорце в здравното и образователното министерство. Нека им дадем кураж за промяна - здравето и знанието са ценност, а ги продаваме на безценица.

Засега стига толкова предложения - че то и хоро не може да се играе непрестанно. Даже е уморително. Със сигурност веселото настроение ще помогне домът ни да стане по-приветлив - да не обръщаме внимание на приказката, че музикант не храни къща. Пък дано си обясним поне така кое е "А" и кое "Б" най-после, щом така възприемаме.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как Грузия върви по пътя на Украйна

Нотариуса и триумфът на злото над доброто

Ще ограничат ли в Германия скоростта по магистралите?

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com