Бурният "брак" между Тилърсън и Тръмп - с предизвестен край

1546
Бурният "брак" между Тилърсън и Тръмп - с предизвестен край
Снимка: Getty Images/Guliver

Нов държавен секретар на САЩ, при това досегашният директор на ЦРУ (Майк Помпео) – това е новината на деня що се отнася до международната картина. И все пак дали наистина е новина?

За смяната на Рекс Тилърсън американските медии заговориха още от есента на миналата година. Което въобще не беше чудно, предвид изглеждащите вече безброй пъти, в които Тилърсън казваше или правеше нещо, което е в абсолютен противовес на позицията на американския президент Доналд Тръмп. В следващите редове представяме разходката на The Huffington Post в бурната история на взаимоотношенията Тръм – Тилърсън.

Американска медия: Путин разполага с компромат срещу Тръмп

Президентът на Русия Владимир Путин има „някаква информация” за Доналд Тръмп, на която американският президент не иска да...

Тилърсън зае поста на държавен секретар в конкуренцията на доста авторитетни фигури – например бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани и бившият кандидат на републиканците за президент Мит Ромни. Но още когато трябваше да бъде одобрен от Сената, новият американски държавен секретар срещна опозиция – заради миналото си в ExxonMobil и силните връзки покрай енергийния бизнес с руския президент Владимир Путин. Дори самият Тилърсън не беше възхитен от поста си: "Не исках тази работа, не я търсех. Жена ми ми каза, че съм длъжен", сподели той пред Independent Journal Review.

Първият момент на сблъсък между Тилърсън и "началника му" Тръмп дойде, когато американският президент предложи 30% орязване на бюджета на Държавния департамент – заради необходимостта от пренасочване на средства към по-важни пера, което означаваше по-малко персонал и специалисти, с които да работи новата американска администрация. Освен това зетят на Тръмп – Джаред Къшнър, на практика отне много от правомощията във външната политика на Тилърсън, като направи знакови визити в Близкия изток преди голямата близкоизточна обиколка на Тръмп. И се започна.

Според различни слухове още през юли миналата година Тилърсън мислел да хвърли оставка, заради традиционната реч на Доналд Тръмп в качеството му на държавен глава на САЩ пред движението на бойскаутите, когато американският президент за пръв път не говори за ценности като държавността и отговорността да си гражданин, а директно заяви: "Кой иска да се занимава с политика точно сега" и продължи с шегички за екипа си и тяхното минало на бойскаути, разкритикува предшественика си Барак Обама, занима се с любимата си тема "фалшивите новини" - всичко друго, но не и това, което всеки един американски президент преди него правеше на това събитие – да говори само за ценности.

През август миналата година Тилърсън не защити Тръмп и тезата му за "американските ценности" след насилието в Шарлотсвил заради митинг от страна на хора с крайнодесни разбирания, който предизвика сбиване с шествие на защитници на борбата с расизма, което искаше да бъде премахнат паметник на генерал Робърт Лий, символът на Конфедерацията от гражданската война в САЩ. Тогава Тръмп обяви, че "всички са виновни", но Тилърсън каза пред Fox News, че това си е само мнение на Тръмп.

Когато избухна кризата с изолацията на Катар от останалите арабски държави в Персийския залив, към които се присъедини и Египет, Тръмп публично зае страната на Саудитска Арабия, след като първо Тилърсън призова за спокойствие и решаване на проблемите на масата на дипломацията. И до днес емирството остава в обтегнати отношения със Саудитска Арабия и Бахрейн, заради връзките на Доха с Турция и Иран, като Рияд официално обвинява Катар във финансиране на терористични групировки. Освен това, Тилърсън не зае позицията на Тръмп относно ядреното споразумение с Иран (СВПД) - американският президент твърдо иска прекратяване на споразумението, докато например ЕС твърдо се противопоставя на това.

Тръмп уволни американския държавен секретар

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън е освободен от поста си от президента на САЩ Доналд Тръмп. Негов заместник е досегашният ...

През ноември миналата година, NBC информира, че Тилърсън е нарекъл Тръмп "пълен идиот" по време на среща с други официални лица, от Пентагона. Веднага след като тази информация изтече в публичното пространство, американският държавен секретар свика странна пресконференция, на която изясни, че президентът е "умен". Тръмп пък отрече информацията на NBC, но след няколко дни, в интервю за Forbes, обяви, че ако тази новина не била фалшива, то можело с Тилърсън да си сравнят резултатите от тест за интелигентност и да видят кой има повече точки. "Мога да ви кажа кой ще спечели", многозначително заяви тогава американският държавен глава.

Разбира се, темата Северна Корея също се оказа "горещ картоф". В Twitter Тръмп се заяде с Тилърсън в момент, когато американският държавен секретар застъпваше позицията, че трябва да се върви по пътя на дипломацията и да се търсят преговори с Ким Чен Ун. Отговорът на стопанина на Белия дом беше следният: "Казах на Рекс Тилърсън, нашият чудесен държавен секретар, че си губи времето да преговаря с Малкия ракетен човек".

Сега, след фактическото освобождаване на Тилърсън, се появиха спекулации, че чашата на търпението на Тръмп може да е преляла заради мнението на американския държавен секретар отпреди само няколко часа по скандала "Сергей Скрипал". Тилърсън заяви, че САЩ вярва на британските заключения, че най-вероятно Русия стои зад покушението с отровата "Новичок" и че отговорните трябва да понесат последствията.

Допълнително унижение или нещо друго?

Комисия, водена от приятел на Тръмп, не намери доказателства за руска помощ за милиардера

Комисията по разузнаване в Камарата на представителите в Конгреса на САЩ не е открила доказателства за наличие на тайно споразумение ме...

Оказа се, че личният асистент на Тилърсън Джон Макинти е бил уволнен още вчера (12 март), без да бъде публично обявено защо. В кратко комюнике обаче се казва, че Макинти се присъединил към щаба, който работи по кампанията на Тръмп за втори мандат в Белия дом. Допълнителни коментари засега няма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари