X
 
 

От 10 г. насам Неделино е 6-тата община в България с ЕСКО-договор

641 0
photo of От 10 г. насам Неделино е 6-тата община в България с ЕСКО-договор
Снимка: Община Неделино
Неделино е едва шестата община в България, която за период от 10 години насам е подписала т.нар. ЕСКО-договор. Други шест общини досега са обявявали процедури за възлагане на специфичер договор с гарантиран резултат, но не са ги финализирали. Две са основните причини за това - или не е била подадена нито една оферта, или пък не е допуснат нито един кандидат.

Преди дни местната управа на Неделино подписа контракт с държавната фирма „Улично осветление“ ЕАД на стойност 269 300 лв.без ДДС.За срок от 5 години и три месеца дружеството трябва да изпълни договор с гарантиран резултат за въвеждане на енергоефективни мерки на територията на общината.

Кметът Боян Кехайов обяви поръчката през октомври месец. В крайния срок за приемане на оферти обаче не бе постъпило нито едно предложение и управникът удължи срока. След това се появи само един участник.

„На практика това е отложено плащане на една инвестиция със средства от реализираната икономия. За нас е добре, защото нямаме ресурс, който да вложим в изпълнение на такава поръчка“, обясни градоначалникът.

Той посочи, че се налага подмяна на уличното осветление, защото то е с 12 вида лампи.

„Когато изгори една крушка, хората идват при нас и казват едва ли не, че общината една крушка не може да смени, тоест елементарен проблем не можем да решим. А проблемът е, че нашите улични тела са над електропроводниците. За да подменим една крушка, трябва да платим такса за изключване на електроенергията. Трябва да публикуваме съобщение една седмица по-рано, за да бъдат уведомени собствениците на производствени или други мощности, че захранването ще прекъсне. Трябва да наемем вишка за 48 лева на час и да извикаме специализиран екип, който да я смени. Ние трябва да свалим крушката, да я видим от кой вид е – натриева, фосфорна, енергоспестяваща. И да дадем заявка. Тоест, една такава смяна ни излиза над 60-70 лева, а самата лампа струва от 6 до 15 лева. А и организацията по смяната й е много сложна“, поясни кметът.

Енергийното обследване на уличното осветление в Неделино показало, че имат и 250-ватови крушки, а по договор новите, които трябва да се сложат, са 20-ватови. Тоест, десет крушки ще светят колкото една в момента. Лампите ще бъдат свалени по-ниско от ел.кабелите.

Кехайов уточни, че в момента плащат 6000 лева месечно и ако разходите им паднат наполовина, останалите 3000 лв. ще ги плащат на фирмата изпълнител до окончателното плащане на инвестицията. Възложителят е изчислил, че за малко повече от 5 години вложената инвестиция ще се изплати при норма на годишно оскъпяване от разсрочено плащане до 7%.

Справка в сайта на Агенция за обществените поръчки сочи, че само 6 общини през последните 10 години са сключили 7 ЕСКО-договора. Досегашната практика на общините сочи, че за тези специфични поръчки се явяват максимум двама кандидати, или нито един.

Кметът на Неделино иска нови лампи чрез договор с гарантиран резултат

Поръчка за нови улични лампи в община Неделино чрез договор с гарантиран резултат възлага кметът Боян Кехайов. Тя е на стойност 270 хил...

Община Долна Митрополия има два контракта с гарантиран резултат, подписани през 2008/9 г. Двата са инженерингови. Единият е за проектиране и изпълнение на енергоспестяващи мероприятия в ОДЗ „Щастливо детство” гр. Тръстеник. Изпълнител е „Консорциум за енергоефективни проекти – КЕЕП“ – София, на стойност 489 987 лв. без ДДС.

Вторият е за енергоефективни мерки в ОДЗ „Здравец” гр. Долна Митрополия, със същия изпълнител и за 463 917 лв. Седем години е срокът им за изпълнение.

Община Опан през 2012 г. сключва ЕСКО-договор с фирма „Енемона“ АД – Козлодуй, за енергоефективни дейности в ОУ „Христо Ботев“ – с. Опан. Неговата стойност е 249 857 лв. без ДДС.

Община Сапарева баня през 2015 г. е сключила ЕСКО-договор. Ангажиментът на избрания изпълнител – „Улично осветление“ ЕАД, е да въведе енергоефективни дейности с гарантиран резултат – да се намали енергопотреблението от уличното осветление чрез подмяна на осветителните тела със светодиодни, поддръжка и енергиен мениджмънт в гр.Сапарева баня, с. Сапарево, с. Овчарци и с. Ресилово.

Мадан, Златоград и Неделино с договор за 9 млн. лв. за две инсталации

Кметовете на родопските общини Мадан, Златоград и Неделино подписаха договор с министъра на околната среда и водите Нено Димов за изгра...

Същата година община Гълъбово е избрала консорциум „Респромгруп“, който да изпълни енергоефективни дейности с гарантиран резултат - намаляване на енергопотреблението на уличното осветление и изграждане на видеонаблюдение на територията на Община Гълъбово”. Контрактът там е на стойност 268 624 лв. без ДДС. Срокът за изпълнението тук е десет години.

През 2016 г. община Дупница е избрала фирмата „Алмина консулт“, която по ЕСКО-договор за 385 265 лв. без ДДС да въведе енергоспестяващи мерки в МБАЛ „Св. Иван Рилски“.

През 2007 г. процедури за възлагане на специфичния договор – който се плаща от икономията вследствие на неговото изпълнение, са обявили общините Силистра (за ПМГ „Климент Охридски“ в Силистра и ОУ „Христо Ботев“ в Айдемир), Момчилград (за ЦДГ „Зорница“), Мадан (за ОДЗ „Елица“), Сатовча (за СОУ „Христо Смирненски“ в с. Кочан), Ардино (за СОУ „Васил Левски“) . Нито една не е приключила поради липса на интерес или недопускане на кандидати.

Община Бургас също има стартирала такава поръчка през 2015 г. за ЦДГ 14 „Здравец“, за ЦДГ 7 „Синчец“ и за ОДЗ 1 „Морска звезда“ с прогнозна стойност от 289 166 лв. без ДДС, но не е постъпила нито една оферта и е прекратена.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Екипи дебнат хора, изхвърлящи отпадъци н...

Работна група, която ще следи и санкционира нарушители, изхвърлящи отпадъци на нерегламентирани за целта места, е създадена в Община Ас...