Задава ли се невиждана криза заради отровения във Великобритания руски шпионин?

6698
Задава ли се невиждана криза заради отровения във Великобритания руски шпионин?
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ се съгласиха с Великобритания, че вероятно Москва стои зад покушението на бившия двоен агент на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

"Ние сме абсолютно уверени в британските следствени служби и в мнението им, че най-вероятно Русия е отговорна за атаката с нервно-паралитично вещество, която бе извършена в Солсбъри миналата седмица", обяви държавният секретар на Щатите Рекс Тилърсън, цитиран от БГНЕС. "Съгласни сме и че отговорните - както тези, извършили престъплението, така и онези, които са го поръчали - трябва да бъдат изправени пред последиците от действията си", допълни той.

Захарова определи като "цирково шоу" думите на Мей за руско участие в отравянето на Скрипал

Говорителят на руското МВнР Мария Захарова определи като „цирково шоу“ заявлението на британския премиер Тереза Мей за руск...

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също изрази загрижеността на Алианса относно нападението. "Великобритания е наш високопоставен съюзник и този инцидент е от голямо значение за НАТО. НАТО поддържа връзка с британските власти по този въпрос", заяви Столтенберг в изявление, разпространено от неговия офис.

Забележката и на двамата политици дойде, след като британският премиер Тереза Мей заяви, че е "много вероятно" Русия да стои зад отравянето на един от бившите си шпиони - обвинение, което Москва отхвърли. Мей съобщи също така, че нервният агент "Новичок", с който са отровени Скрипал и дъщеря му, е военна разработка на Русия. Заради това се очаква и спешно заседание на комитета КОБРА тази сутрин.

Изявлението на ръководителя на НАТО увеличава спекулациите, че Великобритания може да задействана процедурата по Член 5 от Вашингтонския договор, според който военното нападение срещу един член на Алианса представлява нападение срещу всички.

Дипломатическият конфликт идва и от факта, че практически всички спецслужби по света спазват неписан кодекс за неприкосновеност на бивши шпиони, които са били разменени. Това посочи бившият директор на ФСБ и член на комисията в Държавната дума за безопасност и противодействие на корупцията Николай Ковальов.

"Действително съществуват такива устни договорености, неписани закони, които се спазват практически от всички разузнавателни служби в света", обясни той и добави, че семейството на агентите се смята за неприкосновено. Това важи и за шпионите, които са били разменени.

Лондон: Вероятно Русия носи отговорност за отравянето на Скрипал

Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че е „много вероятно” Русия да е отговорна за отравянето на бившия шпи...

Възможни реакции от страна на Великобритания

Извън задействане на член 5 от договора за НАТО, което би било равносилно на задействане на ядрено оръжие, Лондон има още 10 варианта за отговор спрямо Русия заради отравянето на Скрипал. Отговорите са обобщени от британския ежедневник The Guardian.

1. Експулсиране на дипломати.

2. Отнемане на лиценз за излъчване на британска територия на руски медии като например Russia Today, сочена от мнозина западни политици като пример за пропагандна машина на Кремъл. Публични личности, като Жозе Мауриньо например ще бъдат помолени да прекратят добре платените си договори с медията, пише Агенция "Фокус".

3. Да се поиска подкрепа от партньорите от Европейския съюз да не изпращат официални лица на Световното първенство по футбол, което вероятно няма да засегне отборите, които ще участват. Това е мярка, подкрепена от британския външен министър Борис Джонсън.

Испанец е разкрил на Русия какво прави отровения Сергей Скрипал

Испански двоен агент е предал отровения във Великобритания руски двоен агент Сергей Скрипал, съобщава The Times. Според публикацията и...

4. Да се направят поправки в санкциите срещу Русия и британският закон против "прането" на пари.

5. Замразяване на авоари на руски олигарси, които не могат да докажат произхода на парите си. Въпросът тук е, че в този случай под ударите на мярката ще попаднат и хора, които не подкрепят режима на Владимир Путин.

6. Разширяване на санкциите на ЕС срещу Русия, ако Великобритания успее да убеди Брюксел.

7. Да се усили присъствието на НАТО по руската граница, включително да се ускори процеса по приемане на Украйна в НАТО

8. Да се определи Русия като държава, подкрепяща тероризма - това може да доведе до допълнителни санкции

Откриха нервнопаралитично вещество в ресторант, където се хранил Скрипал

Следи от нервнопаралитично вещество са били открити в ресторант, където са се хранили бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря ...

9. Да се изключат руските банки от международната система за разплащания – Русия има собствена система за разплащане, която е валидна в много страни извън Г-7.

10. Да се публикува секретен материал за участие в пране на пари от страна на Владимир Путин и най-близките му сътрудници.

Отговорът на Русия

Обвиненията по адрес на Русия носят провокативен характер, в частност подкопаване на доверието към нея като домакин на Световното първенство по футбол, се казва в съобщение на руското министерство на външните работи. Министерството припомня, че нееднократно е предупреждавало, че преди началото на Световното първенство по футбол средствата за масова информация ще разгърнат мащабна медийна кампания с цел дискредитирането на Русия и подкопаване на доверието към нея като домакин на първенството.

"Както и предполагаме особено активно действат англичаните, които не могат да простят на Русия, че именно нашата страна в честна борба спечели правото да проведе Световното първенство по футбол през 2018 година. Британските медии активно тиражират призиви за бойкот на първенството. Такива предложения идват не само от журналистите, но и от официални лица – в частност министъра на външните работи (на Великобритания) Борис Джонсън и председателя на Комисията по външните работи Том Туджендхат. Повод стана отравянето на Сергей Скрипал, разследването по което не само не е завършено, но и не е започнало. Това така и не попречи на британските политици още сега да правят изводи за участието на Русия, която следва да бъде наказана, например като се откажат да присъстват на световното първенство. При това самите те не са решили кой да бойкотира спортното мероприятие – членовете на кралското семейство ли, чиновници и други официални лица или националният отбор на Англия по футбол. Искаме още да подчертаем, че такива провокативни обвинения, раздуващи антируска истерия само усложняват отношенията между нашите страни и нанасят удар по световния спорт", отбелязват от Министерството на външните работи на Русия.

Тайните агенти и отровата

Бившият руски агент Сергей Скрипал явно е бил отровен в Лондон. Дали зад тази атака стоят руските тайни служби? Ако е вярно, това няма...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа