X
 
 

Държавата финансира университети за филиали в бедни райони

1846 0
photo of Държавата финансира университети за филиали в бедни райони
6 университета ще получат допълнително финансиране заради това, че обучават студенти в икономически бедни области. Това са Медицинският университет в София и Великотърновският университет, предлагащи обучение във Враца, Пловдивският университет с филиал в Смолян, Минно-геоложкият университет, подготвящ висшисти в Кърджали, Русенският университет с филиал във Видин и Техническият университет-Габрово, обучаващ студенти в Ловеч.

Това произтича от промени в постановлението за определяне на средствата за издръжка на обучението в държавните вузове, предложени от МОН. С него се предлагат поправки в общо 4 документа - за финансирането на вузовете, за приема на студентите, за стипендиите и за българите в чужбина.

Игнатов: Броят на ВУЗ-овете да се регулира чрез финансирането

Трудно е да бъдат закрити университети в страната по административен път. Това обяви бившият министър на образованието Сергей Игнатов о...

Сред планираните новости е и подкрепата за специалности с намаляващ прием като математика, педагогика на обучението по... и др., както и за някои масови като например туризма, приемът по който няма да бъде намаляван, ако обучението по него се предлага от вуз, намиращ се в силно развит туристически регион.

Вузовете получават средствата си за издръжка въз основа на комплексна оценка за качеството на предлаганото обучение и съответствието му с пазара на труда. Всяко професионално направление получава пари според отредения му коефициент, който зависи от ред показатели - програмна и институционална акредитация, научна дейност, реализация на пазара на труда, доход на завършилите и т.н. С постановлението се добавят два нови коефициента. Единият е константен (стойност 1.12) и целта му е да подпомогне обучението в области със слабо икономическо развитие. За такива са определени пет района - Видин, Враца, Кърджали, Смолян и Ловеч, а вузовете, които обучават там студенти, са 6 на брой. Пред "Сега" просветният министър Красимир Вълчев обясни, че въпросните висши училища ще получат по около 12% отгоре, но само за студентите, които се обучават в посочените бедни региони. Става дума за 2390 човека, пише Сега.

Вторият нов коефициент пък е за приоритетни професионални направления с голям спад на студентите в последните 5 г. - над средното за страната ниво от 7.6%. В тази група попадат математиката (19% намаление спрямо 2013 г.), педагогиката на обучението по... (30% намаление), филологиите (20%), историята (20%), религия и теология (35%), физически и химически науки (с по 20% намаление на студентите), електротехника (32%), машинно инженерство (28%) и т.н. Чрез новия коефициент на практика вузовете ще получат допълнително финансиране за тези направления (в зависимост от процента на намалелите студенти), което също няма да е много голямо, но би им позволило да насърчат приема в тях. Разчетите на МОН показват, че ако намалението на студентите в дадено направление е 28%, то в него увеличението на издръжката ще е около 4%.

При приема на студенти, който от 2 г. държавата увеличава при силните и намалява в слабите професионални направления, се предлагат три основни промени. От една страна, в още 7 направления с огромен недостиг на кадри няма да се режат бройките - педагогика на обучението по.., религия и теология, физически науки, химически науки, енергетика, материали и материалознание и химически технологии. Досега в тази група попадаха математика, информатика и компютърни науки и комуникационна и компютърна техника, но занапред последните две отпадат поради достигнатия по-висок брой на студентите, т.е. при тях приемът ще се определя по общите правила. Промените засягат и направлението туризъм, приемът в който бе намаляван в последните години заради масовото му предлагане. Занапред се дава възможност образователният министър да утвърждава по-голям брой студенти по туризъм от определения за висши училища, които се намират в области с развит туризъм. Вълчев обясни, че става дума за университетите във Варна и Бургас.

Университетите страдат от липса на първокурсници

Невероятно или не, но цели 40% от местата за първокурсници в университетите в България остават незаети. Това показва справка на просвет...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
3-те зодии с най-труден характер

Има зодии, които постоянно си навличат проблеми. Тези хора трудно се сприятеляват и имат много труден характер. Твърдоглави са и с тях ...

Последно в Актуално