Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как да се справим с агресията в училище: Специалист представи методи

08 април 2024, 12:00 часа • 1182 прочитания

Във Варна се проведе обучителен семинар посветен на социалното и емоционално изучаване, в който се включиха учители, психолози и директори на образователни заведения от областта. Целта е да се обменят нови методи в изграждането на здравословна емоционална среда в училището и детската градина, съобщава БНР.

Полина Коцева, която е международно акредитиран специалист по емоционална интелигентност обясни как малки и големи могат да се справят с емоциите на децата, как да постъпят, когато в училище се проявява насилие или агресия и какви методи да използват. Тя е и организатор на срещата. Коцева посочи, че всички се нуждаем при даден казус да имаме умението да реагираме по най-правилния начин и даде пример за успешна практика за борба с агресията, която се концентрира върху силата на защитника.

Още: Подготвят платформа за жалби срещу тормоза в училище в Гърция

Успешна практика за борба с агресията

„Защитникът е свидетелят. Знаете, че свидетелите са най-многобройната група деца, които са засегнати от акт на насилие. Ние искаме да ги превърнем от мълчаливите свидетели, тези които се притесняват да споделят, за да не бъдат обявени за издайници или предатели, да знаят по какъв начин да потърсят подкрепа. И тук се разчита на доверения възрастен до всяко едно дете. Обикновено учим тези защитници да не се намесват, когато видят акт на насилие, защото това може да ги направи на свой ред или жертви или насилници. В такива случаи те трябва по най-бързия начин да намерят възрастен, който е най-близо до тях. На свой ред се очаква и възрастният да е подготвен. Да се намеси, но не като назидател, а като човекът, който трябва да възстанови мира. Да намери причините за конфликта,“ сподели Коцева.

Още: Седмокласничка е пребита от друга ученичка в двора на училище

Директорката на Средното училище „Димчо Дебелянов“ във Варна Калина Нушева коментира пред Радио Варна, че социалното и емоционално изучаване е залегнато в образователната система на училището от няколко години. В почивни дни екипът се събира с ученици и родители в една неформална среда, където не са в ролята, която имат в училище. И резултатът е, че учениците търсят и споделят с учителите повече. В случаи на насилие в училището се справят с екипна работа – заедно работят психолози и педагогически съветници, включително и на институции, които имат съответното отношение и установяват, че когато има институционално взаимодействие има и разрешаване на ситуацията.

Броене до 10

„Заставам до детето, което проявява агресия на неговото ниво, ниско долу трябва да бъдеш, и го приканвам да започнем да броим до 10. Целта на този подход е да бъде отклонено вниманието на детето и да преминат шест секунди, след което започва успокояване на детето и методът има ефект,“ този пример за справяне с насилие в детска градина даде Милка Тодорова, учителка в Горна Оряховица.

Всеки случай на насилие или агресия изисква конкретен подход и затова е важно педагозите да познават много и различни методи, за да реагират адекватно, казва още Полина Коцева. Тя организира еднодневен курс с родители във Варна на 27 април.

Още: МОН с апел: Помогнете на учителите, вместо да ги обвинявате за агресията между деца

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес