Евродепутати: Да се ограничат еврофондовете на страни, отказващи бежанци

1972
Евродепутати: Да се ограничат еврофондовете на страни, отказващи бежанци
Снимка: Getty images/Guliver

На страните от ЕС, които отказват да приемат кандидати за убежище, трябва да бъде ограничен достъпът до фондовете на ЕС, казват евродепутатите в проекта за преговорен мандат на Европейския парламент относно новите правила от Дъблин.

Днес (19 октомври) Комисията по граждански свободи прие предложенията си за нов Дъблински регламент, който е основополагащ за системата на ЕС за предоставяне на убежище. Приети бяха включително и средства за отстраняване на сегашните слабости и създаване на стабилна система за в бъдеще.

Лидерите на ЕС се събират за срещата на върха

Излизането на Великобритания от европейската общност ще бъде акцент двудневната среща на върха на ЕС, която започва днес в Брюксел. 27...

Държавите, в които първо пристигат мигрантите, вече няма да бъдат автоматично отговорни за тях. Вместо това разпределението на отговорността ще се основава на „съществуващи връзки“ с държава членка като например семейство, предишно пребиваване или придобито образование, информираха от информационното бюро на Европейския парламент в България.

Ако такава връзка не съществува, веднага щом бъдат регистрирани и след проверка на сигурността, търсещите убежище лица автоматично ще бъдат причислявани към държава членка на ЕС според фиксирана система за разпределение. Тези мерки се предприемат с цел да не се налага държавите членки „на първа линия“ да поемат непропорционален дял от международните задължения на Европа за защита на нуждаещите се и с цел ускоряване на процедурите за предоставяне на убежище.

Държавите членки, които не спазват новите правила, ще бъдат изправени пред риск от намаляване на достъпа им до еврофондове.

Предварителният доклад, изготвен от Сесилия Викстрьом (АЛДЕ, Швеция), беше одобрен с 43 гласа „за“, 16 гласа „против“ и 0 гласа „въздържал се“. Той съставлява мандат за преговори с държавите членки в Съвета.

55% от българите подкрепят членството в ЕС

55% от българите подкрепят членството в ЕС. Тази подкрепа е по-ниска от средната за ЕС, но бележи ръст от 6 процентни пункта в сравнени...

Дъблинската система е законът на ЕС, който определя коя държава от Съюза отговаря за обработването на конкретна молба за международна закрила. Правото да се кандидатства за убежище е разписано в Женевската конвенция, която всички държави членки на ЕС са подписали и която е част от Договорите на ЕС. Дъблинските правила уточняват как страните от ЕС трябва да изпълнят това общо международно задължение и да споделят отговорността за нуждаещите се от защита.

През май 2016 г. Комисията представи своето предложение за нова Дъблинска система. На 8 март 2017 г. докладчикът на Парламента представи своя предварителен доклад пред Комисията по граждански свободи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа