И четиримата обвиняеми за взрива в "Миджур" бяха оправдани

2914
И четиримата обвиняеми за взрива в "Миджур" бяха оправдани
Снимка: БГНЕС

И четиримата обвиняеми за взрива в „Миджур” бяха оправдани. Оправдателните присъди бяха прочетени от председателя на Окръжния съд Владимир Стоянов.

Собственикът на АД "Видекс" Валери Митков, бившият началник на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР Божидар Василев, инспекторът по безопасност на труда в завод "Миджур" Палма Иванова и Ивелина Бахчеванова - бивш директор в икономическото министерство, бяха обвиняеми по делото за взрива в завода през 2014 г.

Граждани със сигнал до ЕП: В Горни Лом над 19 хил. мини застрашават живота на хората

Настояваме за незабавното премахване от територията на България на тези 190 614 противопехотни мини, които застрашават националната сиг...

Припоняме, че на 1 октомври 2014 г. при утилизация на противопехотни мини в завод "Миджур" при Горни Лом живота си загубиха 15 души – 13 мъже и две жени, от тях 11 са работници, които са били на смяна и 3-ма са от ръководството на дружеството. Сред загиналите беше синът на Валери Митков. При взрива пострадаха и 2 жени, които бяха настанени в болница без опасност за живота, предаде Фокус.

По това време "Миджур" е собственост на фирма "Видекс" АД и е за производство на взривни вещества за граждански цели и утилизация на боеприпаси.

Ще обжалваме присъдата по делото за взрива в завод „Миджур“, при който загинаха 15 души, каза след приключването на четенето на присъдата Мирослав Костов, който е прокурор по делото. Костов заяви, че в 15-дневен срок присъдата ще бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

"По някои от повдигнатите обвинения на четиримата обвиняеми се надявах да има осъдителни присъди. Мисля, че на втората инстанция присъдата няма да остане в този вид", заяви Мирослав Костов.

Продължава делото за взрива в завода за боеприпаси „Миджур”

Днес (10 февруари) продължава делото за взрива в завода за боеприпаси „Миджур” край село Горни Лом. Експлозията през октомв...

Припомняме, че делото досега преминава при сериозни скандали – с искане за отвод на прокурор Мирослав Костов, защото е позволил унищожение на над 1500 мини, които, според него, не били доказателство по делото. Костов не е допуснал на първото заседание и Димитър Димитров, баща на един от загиналите при експлозията - Михаил. Това е станало, макар съдът да е разрешил присъствие.

Видинският окръжен съд остави мярката „подписка“ и към четиримата обвиняеми. Те нямат право да напускат страната до окончателното произнасяне за делото за взрива в завод „Миджур“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com