Граждани със сигнал до ЕП: В Горни Лом над 19 хил. мини застрашават живота на хората

6877
Граждани със сигнал до ЕП: В Горни Лом над 19 хил. мини застрашават живота на хората
Снимка: БГНЕС

Настояваме за незабавното премахване от територията на България на тези 190 614 противопехотни мини, които застрашават националната сигурност поради риска за здравето и живота на голям брой български граждани. 

Това се казва в писмо на граждани до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и редица български управници, сред които премиера Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, главния прокурор Сотир Цацаров и др.

Цацаров е сезиран с иск да бъде отстранен прокурорът по делото за завод "Миджур"

Искане за отвод на прокурор Мирослав Костов от Окръжна прокуратура-Видин, който е обвинител по делото за взрива в завод "Миджур" отправ...

В писмото си те уточняват, че в в гръмналия на 01.10.2014 г. завод "Миджур" в с. Горни Лом, при което загинаха 15 души, се съхраняват над 190 хил. броя мини със съдържание в тях на 74 тона тротил и няколко тона хексоген и тетрил. По техни думи има риск за нов несравнимо по-голям взрив

Според тях от това възникват най-малко две закононарушения: заплаха за националната сигурност и нарушаване на международен договор - Конвенция за забрана на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване.

Авторите на писмото цитират заявеното от заместник-външния министър Валентин Порязов на 25.02.2015 г. пред Междуведомствения съвет при Министерския съвет: “…фирма ‘Видекс’ АД не е в състояние да изпълни договора за утилизация на противопехотни мини, собственост на Република Гърция, като в същото време Република България се явява в нарушение на чл. 1 от Отавската конвенция. Нарушена е забраната в чл. 1 на конвенцията, според която всяка държава се задължава при никакви обстоятелства да не складира противопехотни мини и да не ги задържа", което по техни думи потвърждава тезата им.

"Настояваме прокуратурата да привлече към лична отговорност всички държавни служители от най-високите нива на властта", завършват авторите, сред които е Димитър Димитров – баща на загиналия на 26-годишна възраст Михаил, който е работник в завод “Миджур”.

Иск от 350 000 лв. срещу държавата са предявили роднини на загинал при взрива в завод "Миджур"

Иск от 350 000 лв. срещу държавата са предявили роднини на загинал при взрива в завод „Миджур“ в село Горни Лом, съобщиха о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com