X
 
 

Има как да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Борован

2244 3
photo of Има как да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Борован
Снимка: iStock/Guliver
Поредният случай на насилие в специализиран център, в който би трябвало да се полага грижа за деца, накара Actualno.com да потърси ръководителят на РД "Социално подпомагане" във Враца. Припомняме, че случаят от село Борован попада в рамките на Врачанска област.

Мария Търнавска е завършила педагогика и публична администрация. Тя е в системата на "Социално подпомагане“ от 2003 година. Била е и старши експерт в дирекция „Закрила на детето“. От 2016 г. тя оглавява Регионалната дирекция „Социално подпомагане" във Враца. Потърсихме я за становище по случаите на насилие над деца от възпитателката Людмила Петрова, която е и временен управител на Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) в Борован.

Г-жо Търнавска, как ще коментирате случаите с насилие над деца в Борован?

Това е изключително тревожно обстоятелство. Няма как да не сме притеснени. Не сме го очаквали, тъй като от наша страна сме извършвали периодични посещения във всички услуги в област Враца. Досега не е постъпвал при нас сигнал за насилие над деца. Нито от самите деца е подаван сигнал, нито от някой друг от персонала. Така че сме изненадани неприятно. Смятам, че това е абсолютно недопустимо и съм предприела съответните действия, които са в моите правомощия.

Какви са те?

Първото, което следва да се направи при получаване на такъв сигнал, е да се сигнализира съответният отдел за закрила на детето. Аз съм го направила своевременно. Веднага свикахме координационен механизъм за взаимодействие при сигнал за насилие над деца. Провела съм срещите с Община Борован и сме набелязали последващи действия. Посетих още същия ден ЦНСТ в Борован. Видях се с децата, разговарях с тях.

Какво казват те сега?

За съжаление този път казаха, че и друг път е имало подобно грубо отношение към тях, че системно се карат, че системно се разправят. Но подобна информация преди това те не са споделяли пред мен, а съм ходила многократно в този център и всеки път задавам въпроса какво е отношението към тях. И винаги гледам, когато го задавам, децата да са сами, да няма персонал около тях. Никога не са ми споделяли, че нещо ги притеснява, че има грубо отношение. И в един момент сега, когато тези записи стават явни, се разбира, че доста често възникват някакви спорове, стигащи до физическа саморазправа както между самите деца, така и от страна на персонала.

Вие не ги ли питахте защо по-рано не са Ви споделили?

Разбира се, че ги попитах. Началникът на отдел "Закрила на детето" също беше там и също се обърна към едно конкретно дете с въпроса: "Нима ми нямаш доверие, да не ми го споделиш?", защото те са работили в много по-пряка връзка и контакт, отколкото аз. Те ги посещават доста често, почти ежедневно и въпреки това досега не е казвано, че децата изпитват някакви страхове, или са недоволни от грижата, която им се предоставя.

Много смислен въпрос: "Нямаш ли ми доверие?", децата как отговориха?

Едното дете каза, че го е било страх. Но искам да ви кажа, че от доста време там си има някакъв проблем, защото едва сега за пръв път и от персонала разбирам, че самите деца също са посягали на персонала. И че те също проявяват агресия.

Това е нормално - щом възпитатели проявяват насилие, децата да подражават!?

Да, по-скоро това е обратна реакция на децата, когато върху тях се проявява насилие. Но не мога да поставя всички възпитатели под общ знаменател. Напротив, има и такива, за които и в момента на посещението ми онзи ден, а и днес също бях там, показаха много толерантно поведение, а и децата се похвалиха от тези възпитатели. Тоест, не всички са еднакви. Знаете, има хора с различна ценностна система, с различен темперамент. И той се проявява рано или късно.

Децата потвърждават ли, че тази възпитателка (бел. ред. - Людмила Петрова), която в момента е и временно изпълняваща длъжността управител, редовно ги бие?

Да, децата казаха, че точно тя редовно има грубо отношение към тях. Подчертавам грубо отношение, не редовна физическа саморазправа. Навиквания, обиди и грубо отношение е имало и друг път.

Само от нея ли се оплакват или и от друг възпитател?

От друг възпитател не се оплакват. Напротив, похвалиха особено много двама възпитатели. Но визираха една леличка от обслужващия персонал с грубо държане. Това го казаха и пред кмета на община Борован. И тя е наясно коя е въпросната леличка.

Кметицата на Борован Десислава Тодорова заяви пред медии, че не можела да освободи тази възпитателка, защото трудовото законодателство ѝ пречи и трябвало да изчака връщането на управителя от болнични. Но такъв човек като нея не трябва да остава нито ден повече в системата - да възпитава деца. Вие как смятате?

Точно така смятам и аз. Това съм го заявила още в четвъртък, на 8-ми февруари, когато получих този сигнал. Тогава казах пред кмета на община Борован, че незабавно трябва да бъдат отнети правомощията на въпросния служител, който в момента изпълнява длъжността управител. Веднага да бъде подменен с друг, който да поеме управлението на услугата (бел. ред. - т.е. друг временен управител). И впоследствие е вече по преценка на управителя, който ще поеме тези функции - дали уволнението ще бъде дисциплинарно, това не е в моите компетенции и правомощия. До края на деня днес съм в очакване вече да имаме краен резултат.

Юридически ли е проблемът в момента с отстраняването на въпросната възпитателка?

Щом като управителят е заместван от друг и със заповед ѝ е вменена тази длъжност, то по подразбиране този управител може да администрира пълноценно дадена институция и ситуация. Аз смятам и съм казала гласно какво трябва да се случи - че новият управител, който ще бъде назначен отново временно като такъв, той ще има правомощията да отстрани служителя с виновно поведение.

Вие чрез медиите ли научихте за проблема в Борован?

Да, от медиите, за съжаление. Защото по този начин един вид се обезсмислят нашите регулярни посещения. Те са точно за това - да установим дали има нередности. И ако ги установим, ще сезирам съответните органи - инспекторатът към Агенция "Социално подпомагане" и Държавната агенция за закрила на детето, щом касае услуга за деца. Ако съм имала сигнал, своевременно да съм предприела действия, а инспекторатът още на следващия ден да е отишъл на място да извърши проверка, както се случи сега.

На 8-ми февруари имах сигнал, на 9-ти февруари инспекторатът беше рано сутринта на проверка. Тоест, ако един ден по-рано сме информирани за насилие или грубо отношение, един ден по-рано ще реагираме, за да бъде предотвратено. Можем да бъдем сигнализирани от самите деца при посещенията ни. Казахме им за пореден път кои са органите за закрила, на кого могат да се обадят, ако имат нужда от помощ и подкрепа. Можем да бъдем сигнализирани от персонала в тези институции и от всички граждани, на които стане известно, че някъде са нарушени и погазени правата на децата.

Колко центъра за деца имате на територията на област Враца?

Имаме общо 50 услуги. За деца 5 са в Роман, 3 са в Мездра, 3 имаме във Враца плюс една специализирана институция, 2 в Бърдарски геран, 2 в Борован. 16 са общо за деца.

Сигнали от останалите центрове постъпвали ли са при Вас?

Не, не. Точно това казвам и на пресконференциите, които ежемесечно провеждаме. Не е постъпвал сигнал при нас за насилие над деца, нито пък над възрастни в услугите за пълнолетни лица. Ако постъпи такъв сигнал, директорът на общинската дирекция "Социално подпомагане" първо мен ще сезира. И след това ще сезираме компетентните органи за цялостна мащабна проверка. Не е имало такива сигнали. За съжаление винаги има и първи път.

Интервю на Анита Чолакова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ми те правилно си казват, Румъния се измъква от мониторинга, България не. На България никой не вярва, че има реална борба с корупцията, че има някакъв напредък в каквато и да е област. Освен че полагаме асфалт и строим нагистрали, нищо друго не правим. Пък и магистралите така се строят, че по-добре да не ги коментираме!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Като са тръгнали да уволняват, защо не уволнят всичките там инспекторати, експерти, чиновници, регионални звена по образование и т.н. и да оставят само една система от камери и един административен палач, който да гледа записи и да реже глави на възпитатели при нарушения. Защо са всичките там храненици на бюджета, които месеци наред не са научили от шепа деца, че има проблем с насилие?! Защото в м виж още ›› омента това се случва - излезе ли запис, лети глава! А междувременно има там едни хора, които не знаят какво работят.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Тази и другите подобни истории показват нещо много важно. Повсеместната, тотална, масова липса на доверие в институциите и хората, които ги представляват. Това вече и децата са го разбрали много ясно. Шефката на Регионалната инспекция ги е сондирала многократно, но те се разприказват едва когато са сигурни, че случаят е в медиите и имат зад гърба си цялото общество. Защо ли? Защото вероятно са с виж още ›› и имали едно наум и са знаели, че са сами и не могат да разчитат на никой чиновник да им реши проблема. Техният проблем може да се реши само ако цялото общество е в течение. Това показва колко безсмислени са институциите и това, че обществото ни се "управлява" от записи със смартфони и чрез медиите, които са се превърнали в социални полицаи.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
ГЕРБ и ВМРО с колективна атака срещу БСП...

Яростни критики срещу БСП отправиха депутати от ГЕРБ и ВМРО по време на обсъждането по ратифицирането на Протокола за присъединяване на...

Последно в Актуално