Кметицата на Аспарухово: Кварталът е обезопасен, всички експерти ни уверяват в това

942
Кметицата на Аспарухово: Кварталът е обезопасен, всички експерти ни уверяват в това
Снимка: БГНЕС

Община Варна уверява, че е приключил проектът "Възстановяване водопроводимостта на охранителни канали на територията на кв. Аспарухово". Целта на проекта беше да се ликвидират последствията от унищожителното наводнение от 19 юни 2014 година чрез осъществяване на строително-монтажни работи за осигуряване на нормалната водопроводимост на двата охранителна канала – Източен и Западен. Общината посочи, че вече са освободени и проводими двата посочени канала, а също и на "Елпромско дере" в участъка от ЖП-линията Варна – София, до заустването във Варненското езеро, район "Младост".

Изпълнението е било на два етапа. Първият е реализиран в рамките на проект, финансиран от фонд "Сигурност" и МРРБ, а вторият е обезпечен от Община Варна. Общата стойност на проекта е 14,5 млн. лв., като от фонд "Сигурност" са отпуснати почти 10,4 млн. лв.

Припомняме, че при наводнението в Аспарухово през 2014 г. загинаха 13 души. А в петък (9 март 2018 г.) Окръжният съд на Варна съобщи, че отменя постановлението на окръжната прокуратура за прекратяване на наказателното производство за загиналите. Делото е върнато за събиране на допълнителни доказателства, които да отговорят на въпроса дали има допуснати нарушения от длъжностни лица, които да са в пряка причинно-следствена връзка с настъпилия вредоносен резултат и ако има дали те са били длъжни и могли ли са да предвидят обществено опасните последици. Оттам да се отговори и на въпросите дали има извършено престъпление от общ характер и от кое лице.

За да разберем какво е свършено от 2014 година насам за обезопасяването на кв. "Аспарухово" се свързахме с кмета на район "Аспарухово" Калина Белмезова.

Г-жо Белмезова, как ще коментирате решението на Окръжния съд във Варна, с което отмени прекратяването на наказателното производство за загиналите 13 души в кв. "Аспарухово" при наводнението през 2014 година?

Не бих могла да коментирам действията на съда. Преценили са, че желаят да продължи разследването на случая във връзка с може би търсенето на допълнителна информация, допълнителни експертизи. Съответно ние като институция единственото, което можем да направим, е да предоставим всичко, което бъде поискано от нас като документация и да се съобразим с това, което е постановено в решението.

А сега какво е състоянието на деретата и каналите в квартала?

Със средства от фонд "Солидарност" бяха изградени изцяло наново двата охранителни канала с проект, който беше разработен от Община Варна. Двата канала са в напълно готов вид и функционират нормално. Върху самите канали беше направено облагородяване - детски площадки, пейки, паркова зона. Целта беше да е не само функционално, но красиво и приятно за живущите.

Така ли е в момента - красиво, функционално и приятно?

Да. Проектът беше изпълнен в два етапа. Първият етап беше за изграждане на коритата на двата канала. Във втория етап бяха покрити каналите и беше облагородено пространството, за да има приветлив вид.

Може ли да се каже, че вече кв. "Аспарухово" е обезопасен?

Тези проекти са правени от специалисти в хидроинженерството и всички специалисти ни убеждават в ефективността на съоръженията. Аз не бих могла да давам експертно мнение, тъй като не съм хидроинженер. Но наистина, тъй като беше изключително трагично това събитие, проектът е изработен от професори и експерти, за да може този голям водосбор, който е над квартала, с много малки естествени дерета, всичката тази вода да бъде поета от тези съоръжения така, че при следващ силен и обилен дъжд да не става това, което се случи. Тогава от хълма, от високото, всичката вода се изля долу в квартала. Съоръженията функционират, поддържат се в добро състояние. Ние ежеседмично проверяваме за наноси каналите, за да сме сигурни, че при бъдещ пороен дъжд няма да се случи такова наводнение.

През 2014 година мои колеги от Actualno.com са попитали за няколко конкретни дерета, за които вашият предшественик е казал, че са в трудно достъпен район и не биха могли да бъдат почистени - "Сакама дере", "Сухо дере", дере от м. "Карантината“ до паметника "Лодка", дере в м. "Боровец-юга". Към настоящия момент какво им е състоянието?

Това, което е водосборът във високата част, там са естествени дерета, които природата е образувала да поемат тази вода, която естествено си търси път. Горните части, които са извън територията на района, също ги обхождаме и проверяваме. Където видим, че има затлачвания, паднали дървета и клони, сигнализираме към Горското, за да бъдат почистени, за да се предотврати евентуално запушване и затлачване. За частта в горския фонд отговаря Горското стопанство.

С каква отговорност реагират те на вашите сигнали?

Аз не съм им проверяващ орган, но съзнателно подхождат и се стараят своевременно да реагират.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю