X
 
 

Наводнението в Аспарухово - когато правосъдието не работи

972 1
photo of Наводнението в Аспарухово - когато правосъдието не работи
Снимка: БГНЕС
Вината за унищожителното наводнение в Аспарухово преди вече 4 години е на тези, които не са предвидили достатъчно ефективна инфраструктура за отводняване. Около това мнение се обединиха жители на варненския квартал и адвокат, който води граждански искове относно случая. Юристът предупреди, че има само още 1 година преди да изтече давностния срок от 5 години, в който може да се търси вина за наводнението.

Допълнително основание за правотата им е решение на Варненския окръжен съд от края на миналата седмица. Съгласно решението, което е следствие от частна жалба, проведеното разследване в рамките на досъдебното производство не е всестранно и пълно, а от там се явява и незаконосъобразно. В определението се изтъква, че при формиране на вътрешното си убеждение прокурорът е обобщил заключенията на вещите лица, което е съществено процесуално нарушение довело до ограничаване на правата на страните в процеса.

Наводнението във варненския кв. "Аспарухово" от 2014 г. е станало заради природен феномен

Наводнението във варненския квартал "Аспарухово" през 2014 г. е предизвикано от природен феномен, проявил се в резултат на специфично с...

Съдът счита, че в конкретния случай прокуратурата трябва да установи има ли допуснати нарушения от съответни длъжностни лица, които да са в пряка причинно-следствена връзка с наводнението и ако има такива, то съответните длъжностни лица били ли са длъжни и могли ли са да предвидят обществено опасните последици?

Преди четири години, на специално запитване от страна на Actualno.com, общинските власти в Аспарухово в лицето на тогавашния районен кмет Йордан Николов уточниха, че има пет канала и дерета, които не могат да бъдат почистени от никого. Като причина се изтъква "труднодостъпен район” и голяма височина. Става въпрос за следните канали-дерета:

– „Сакама дере”, което се намира от сп. „Моста” м. „Ракитника” – м. „Черноморец”

- „Сухо дере” – между ул. „Фичоза”, кв. „Галата” – м. „Прибой”

Две години след потопа в "Аспарухово", още разследват дали има виновни

Две години след потопа в квартал „Аспарухово“, при който загинаха 13 души, разследването за причините за трагедията все още...

- дере от м. „Карантината” – до паметника „Лодка”

- дере в м. „Боровец-юг” – (под маг. „Тихия кът”)

- дере в м. „Прибой” – (по пътя за почивните бази)

Отделно по това време централната администрация във Варна обяви официално, че нито един кмет на район във Варна не се е възползвал от общо 200 хил. лева, предвидени за почистване на отводнителни канали и дерета през 2014 година.

В квартал "Аспарухово" във Варна готвят протест за годишнината от наводнението

Втората годишнина от наводнението във варненския квартал „Аспарухово”, при което загинаха 13 души, ще бъде отбелязана с про...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално