Компенсираха ли промените в НК отхвърлянето на Истанбулската конвенция?

2362
Компенсираха ли промените в НК отхвърлянето на Истанбулската конвенция?
Снимка: iStock/Guliver

"Този закон третира само виновната страна, това е Наказателния кодекс. Най-важната стъпка е да се подкрепи жертвата, така че предстои много работа. Това заяви Мария Чомарова, психотерапевт от "Анимус" във връзка с приетите на второ четене поправки в НК, третиращи домашното насилие.

По думите ѝ с промените са засегнали 15-20% от необходимото, но те не могат да се сравнят с комплексните мерки, застъпени в Истанбулската конвенция.

Окончателно: Затвор до 10 години за принуда и насилие в дома

Народното събрание прие окончателно на второ четене поправките в Наказателния кодекс за домашното насилие. Вносител на текстовете е пре...

"Липсва най-важното - грижата за семейството и за децата. В такива семейства има силна зависимост. Жените стоят, защото нямат възможност да излязат извън семейството. Една жена мисли първо за децата си, получава се една много силна психологическа зависимост освен финансовата", обясни още Чомарова в интервю за bTV и допълни, че сега законът дава посланието, че насилието в дома е обществен проблем.

Според адвокат Боряна Мусева обществото е осъзнало, че лицата, намиращи се в ситуация на психическо, физическо и икономическо насилие са уязвими лица и такива престъпления заслужават да се третират с по-голямо наказание. 

"Това реално е Истанбулската конвенция в онази нейна част, в която тя третира най-тежките форми на посегателство. Всичко преди това е извън, но това не означава, че нямаме абсолютно никаква уредба." 

Адвокат Мусева уточни, че остава проблемът със средните телесни повреди: "Отново зависи от силата на лицето да търси правата си."

Депутатите ще обсъждат законовите промени срещу домашното насилие

Промените в Наказателния кодекс срещу домашното насилие влизат за окончателно гласуване в зала на пленарното заседание в четвъртък. ...

Припомняме, че на 7 февруари Народното събрание прие окончателно на второ четене поправките в Наказателния кодекс за домашното насилие. Според последните поправки, направени от правната парламентарна комисия, принудата в условията на домашно насилие ще се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Съгласно новите текстове наказание „лишаване от свобода“ до 20 години или доживотен затвор без право на замяна чакат всеки, извършил убийство в условията на домашно насилие. Престъпление, извършено в условията на домашно насилие се дефинира, като предшествано от системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост, принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права. Това определение ще се отнася за случаите, когато престъплението е осъществено спрямо съпруг или бивш съпруг, лице, от което жертвата има дете, лице, с което се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство или лице, с което живеят или е живяло в едно домакинство.

Преследването за телесни вреди ще започва по иск на жертвата и тя няма да има право да го оттегля. За закана за насилие е предвидено наказание до 6 години затвор, когато престъплението е насочено срещу личността или имота на лицето.

За закана в условията на домашно насилие обаче е необходимо заканването да е създало основателен страх, че може да бъде осъществено. Следенето става престъпление, което ще се наказва с до 1 година лишаване от свобода. Но ако е в условията на домашно насилие - наказанието е до 5 години.

На ниво комисия: Поправки в НК предвиждат жертвите на насилие да не могат да оттеглят исковете си

Преследването за телесни вреди ще започва по иск на жертвата и тя няма да има право да го оттегля. Това решиха депутатите от правната ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество