X
 
 

Окончателно: Затвор до 10 години за принуда и насилие в дома

4319 2
photo of Окончателно: Затвор до 10 години за принуда и насилие в дома
Снимка: iStock/Guliver
Народното събрание прие окончателно на второ четене поправките в Наказателния кодекс за домашното насилие. Вносител на текстовете е предсeдателят на парламента Цвета Караянчева.

Според последните поправки, направени  от правната парламентарна комисия, принудата в условията на домашно насилие ще се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години.

На ниво комисия: Поправки в НК предвиждат жертвите на насилие да не могат да оттеглят исковете си

Преследването за телесни вреди ще започва по иск на жертвата и тя няма да има право да го оттегля. Това решиха депутатите от правната ...

Съгласно новите текстове наказание „лишаване от свобода“ до 20 години или доживотен затвор без право на замяна чакат всеки, извършил убийство в условията на домашно насилие.

Престъпление, извършено в условията на домашно насилие се дефинира, като предшествано от системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост, принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права. Това определение ще се отнася за случаите, когато престъплението е осъществено спрямо съпруг или бивш съпруг, лице, от което жертвата има дете, лице, с което се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство или лице, с което живеят или е живяло в едно домакинство.

Преследването за телесни вреди ще започва по иск на жертвата и тя няма да има право да го оттегля.

За закана за насилие е предвидено наказание до 6 години затвор, когато престъплението е насочено срещу личността или имота на лицето. За закана в условията на домашно насилие обаче е необходимо заканването да е създало основателен страх, че може да бъде осъществено.

Следенето става престъпление, което ще се наказва с до 1 година лишаване от свобода. Но ако е в условията на домашно насилие - наказанието е до 5 години.

Депутатите дадоха дефиниция на престъплението "домашно насилие"

Правната комисия в Народното събрание дефинира престъплението, извършено в условия на домашно насилие. Това се случи след като депутати...

Следенето е дефинирано като нежелано поведение или със заплашителен характер, което дава да се разбере, че другото лице е наблюдавано и създава у него основателен страх. Към следенето спада и нежеланата комуникация във всички форми и със всички средства.

Вдигат се и глобите за родители, които след развод отказват на бившата половинка да вижда детето.

Насилственото сключване на брак да се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години. Наказанието ще се налага и на лице, което отвлече другиго с цел да го принуди да встъпи в брак, както и на лице, което за тази цел го склони да премине на територията на друга държава.

Със затвор от 3 до 8 години ще се наказва, когато деянието е извършено от родител, друг сродник или настойник, по отношение на непълнолетно лице и по отношение на две или повече лица.

При принуда за съжителство на съпружески начала ще се наказват извършителите с лишаване от свобода от 1 до 6 години.

Нинова се хвали с приети мерки за насилието над жени, но те са на първо четене от 9 месеца

Престъпността е престъпност и криминалното деяние е такова, независимо кой го извършва. Нека не го делим на едно или друго, по етническ...

Според данните всяка четвърта жена в страната е жертва на насилие в ежедневието и дома си. То може да бъде физическо или психическо и има много проявни форми, сред които сексуално насилие, изнасилване, преследване, противозаконно лишаване от свобода, принудителен аборт и други. Тези констатации се подкрепят и от съдебната практика.

Данните от седем окръжни съдилища в периода 2012 – 2014 г. показват, че 91% от случаите убийствата на жени са извършени от мъже, 7% - при съучастие на мъже и жени и едва 2% - само от жени. В 35% от случаите убийствата и опитите за убийство на жени са извършени от настоящ или бивш интимен партньор на жертвата, в 31% - от друг познат мъж и само в 9% от убийствата са извършени от непознат. Тревожната статистика показва, че две трети от убийствата са извършени в дома на жертвата.

"Направихме изключително важно послание към всички онези жени и деца, които са малтретирани вкъщи. Това е един удар срещу домашното насилие. Радвам се, че благодарение на работата на Правна комисия и на всички, които участваха в работната група – всички колеги от всички парламентарни групи, успяхме да постигнем този резултат. Това е стъпка в правилната посока. След като постигнахме такова единодушие по един важен закон, пред нас има възможност отново да работим единно в името на българските граждани", заяви Цвета Караянчева след окончателното приемане на текстовете.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Кой безумец вкара в учебник, че мъжът трябва да бие жената? 1 Кой безумец вкара в учебник, че мъжът трябва да бие жената? преди 3 месеца Профил на трол?
    МОН крие имената на оценителите, препоръчали одобряването на учебника за шести клас, който съветва мъжете да бият жените си. На този въпрос Министерството на образованието и науката (МОН) дава дълъг отговор на OFFnews, без обаче да посочва имената на виновниците, позволили това безобразие за залегне в шестия урок ("Възникване на исляма") на новия учебник за шестокласниците. В него децата виж още ›› четат текст от Корана, който съветва мъжете да си взимат по 3-4 жени, да ги бият и да странят от тях, ако не им се подчиняват. Преди да стигне до класните стаи, този учебник е бил прочетен и оценен от 7 души - оценители на съдържанието: един специалист в съответната научна област, един специалист по дидактика или по методика на обучението на съответния учебен предмет, съответно по начална педагогика или по предучилищна педагогика, един експерт от МОН или РУО и четирима учители. Изискването за оценителите е заложено в Наредба 6 за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, а списъкът с тях се одобрява от ресорния министър със заповед. Всеки от тях е длъжен да даде мотивирана оценка на съответния проект за учебник/помагало, която трябва да завърши със заключението "Предлагам за одобрение" или "Не предлагам за одобрение". На тази база министърът одобрява или не одобрява изданията. Те могат да не предложат одобрение, ако смятат например, че проектът нарушава наредбата, а тя изисква учебниците "да са съобразени с възрастовите характеристики на децата". Нещо повече - чл. 12, ал. 3 гласи: "Познавателните книжки, учебниците и учебните помагала не може да съдържат текстове, които допускат дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, религия, образование, увреждане, произход, убеждения, обществено положение и имуществено състояние, както и всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна". Освен за имената на оценителите, медията пита МОН дали някой от тях е предложил въпросния проект да не бъде одобряван, както и смятат ли всички те, че чл. 12, ал. 3 от наредбата е бил спазен. "При одобряването на цитирания учебник нито един от оценителите не е установил наличие на текстове, допускащи дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, религия, образование, увреждане, произход, убеждения, обществено положение и имуществено състояние, както и всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна", гласи отговорът от пресцентъра на МОН. inews.bg
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
    И ко прайм с,я ! По- малко ще лежим , ако просто я убием !
    : 0 !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.