На ниво комисия: Поправки в НК предвиждат жертвите на насилие да не могат да оттеглят исковете си

2278
На ниво комисия: Поправки в НК предвиждат жертвите на насилие да не могат да оттеглят исковете си
Снимка: iStock/Guliver

Преследването за телесни вреди ще започва по иск на жертвата и тя няма да има право да го оттегля. Това решиха депутатите от правната комисия при гледането на инициираните от Цвета Караянчева и консултирани с работна група поправки в Наказателния кодекс на второ четене.

„Ние си поставихме за цел по-ефективно разследване на този тип престъпления. Но ако го направим изцяло по служебен ред, това може да доведе до прекомерно навлизане на наказателната репресията в семейните отношения. Затова предлагаме преследването да започва по тъжба на жертвата. Веднъж подала тъжба, тя да не може да се отказва от нея и прокурорът да преценява дали да я продължава, как да я продължава, какво да я прави“, обясни Крум Зарков от БСП, по чието предложение се стигна до преправяне на текста.

Депутатите дадоха дефиниция на престъплението "домашно насилие"

Правната комисия в Народното събрание дефинира престъплението, извършено в условия на домашно насилие. Това се случи след като депутати...

Другият вариант е прокурорът да започва наказателно преследване дори жертвата да не иска, каквато позиция застъпиха експертите от правосъдното министерство с опасенията, че жертва трудно биха се решила да подаде жалба. Категоричното несъгласие на Зарков подтикна председателя на комисията Данаил Кирилов да натовари законодателния референт на парламента да преправи текста така, че да отразява разбирането на опозицията за публично-частния характер на въпроса.

В хода на дебата по въпроса Симеон Найденов от „Воля“ изрази резерви. Според него не трябва всяко деяние да се преобразува в престъпление от общ характер. „Нека дадем възможност на жертвите сами да преценят да образуват ли дело или не. И едно счупено кутре също е средна телесна повреда. Значи ли това, че съпругът или съпругата трябва да бъде съден, ако другият не желае", попита той и предрече, че, ако жертвата няма право да оттегля жалбата си, когато се стигне до съд, ще излъже и делото пак ще се прекрати. „Няма смисъла от тези разигравания и дълги процеси, защото няма да има ефект – ще е въртене на празна шайба и накрая нищо“, категоричен е Найденов.

Не става дума за интензитет на преследването, а за това кога започва и кой решава дали да започне – дали прокурорът или жертвата, поясни Зарков. Той изтъкна и, че текстовете не се отнасят само до домашното насилие. „Нещо че не е домашно насилие не значи, че не е насилие. Да не създадем усещането, че ако нещо отпадне от хипотезата, ще остане позволено за упражняване“, добави той.

Новият текст, отразяващ предложеното от Зарков, бе подкрепен от комисията без нито един глас „въздържал се“ или „против“. "Въпреки убедителността на международната дирекция на Министерство на правосъдието, комисията възприе оптимално решение и съобразно инициативата на опозицията, коментира председателят на комисията Данаил Кирилов.

Нинова се хвали с приети мерки за насилието над жени, но те са на първо четене от 9 месеца

Престъпността е престъпност и криминалното деяние е такова, независимо кой го извършва. Нека не го делим на едно или друго, по етническ...

Депутатите от комисията приеха и текстове, с които се завишават наказанията за насилниците. Нови текстове регламентират и мерки срещу следене. Вдигат се и глобите за родители, които след развод отказват на бившата половинка да вижда детето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Делото "Дебора" отново не тръгна

Жена загина при катастрофа с ТИР край Враца

Със сак с марихуана: Задържаха трима души след наркосделка в София (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com