Над 2300 лв. трябват на четиричленно семейство за издръжка на месец

3554
Над 2300 лв. трябват на четиричленно семейство за издръжка на месец
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2361 лева. Толкова са необходими за едно четиричленно домакинство за един месец. Това показват данните на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) за издръжката на живот през юни 2018 г., предаде репортер на Actualno.com.

Става ясно, че в края на второто тримесечие издръжката на едно лице от четиричленно домакинство е в размер от 590 лева. "С нови 36 лева от началото на годината се увеличава общата стойност на издръжката на живота след като през последните две тримесечия са регистрираше последователно нарастване, макар и със слабо изразени темпове", коментират от КНСБ, като посочват, че за да се достигне общата стойност за покриване на необходимите средства за нормална издръжка, следва нетният размер на работната заплата да бъде не по-нисък от 1180 лева. (бруто 1519 лева), при условие че работната заплата е единствен източник на доходи.

Синдикатите са сметнали, че основен принос за издръжката имат нехранителните стоки с ръст от 3.9% на годишна база. При хранителните стоки увеличението се задържа на относително по-ниски нива от 2.6%.

Колко пари трябват да живот в София?

3078 лева са необходими за издръжка на четиричленно домакинство, живеещо в София. За едно лице сумата е съответно 769 лева. Средната работна заплата на всеки от двамата родители на домакинство не трябва в такъв случай да бъде по-ниска от 1539 лева

Общите резултати показват, че в София изоставането на средната работна заплата е по-малко от общото за страната и очакванията са за по-бързо сближаване на тези два показателя.

Намаляват бедните, но...

КНСБ иска дългосрочен ангажимент за проблемите на хората с увреждания

Като най-голямата обществена организация, КНСБ винаги е защитавала правата на всички хора с увреждания в България. В тази връзка привет...

Данните на КНСБ показват, че намалява броят на бедните, но се запазват високите им равнища. "Въпреки постигнатите положителни промени в икономиката на страната, не се наблюдава осезаемо нарастване на доходите при нискодоходните групи. Следователно от икономическия подем на страната не са облаготетелствани всички, а това води до задълбочаване на диференциацията и подоходното неравенство между най-бедните и най-богатите", категорични са от Синдиката.

За отбелязване е, че намалява делът на домакинствата, които живеят с общ доход на едно лице, под необходимите средства за издръжка на живота, като през наблюдавания период той достига до 75%. Очертава се и ясно изразена тенденция за повишаване на доходите при високодоходните домакинства.

Как е на Балканите?

Синдикатът е направил сметки и на брутната и нетната работна заплата на някои от държавите от Западните Балкани към месец март 2018 г., като числата са отразени в евро. Става ясно, че брутната заплата у нас е 566 евро срещу 439 за нетна.

В Сърбия например взимат 577 евро брутна и 418 нетна средна работна заплата. В Хърватия брутното възнаграждение възлиза на 1139 евро срещу 841 нетно. В Черна гора работещите на пазара на труда взимат 761 евро брутна и 508 нетно. В Босна и Херцеговина - 691 нетна, 444 брутна. В Македония пък брутното възнаграждение достига 564 евро, а нетното - 384 евро.

КНСБ иска увеличение на заплати и издръжка с бюджет 2019

КНСБ иска около 1,7 млрд. лв. от бюджет 2019. От тях около милиард (990 млн. лв.) са за увеличение на заплати, 680 млн. лв. са за допъл...

Получават ли достатъчно служителите в МВР?

Според наскоро излязъл доклад на Световната банка българските полицаи са сред най-добре платените в Европа. От изчисления на финансовата институция става ясно, че заплатите на органите на реда са като тези на колегите им в скандинавските страни. Като се вземе предвид покупателната способност според стандарта на живот, униформените в България са на едно ниво на заплащане с колегите им в Швеция и Норвегия. Малко по-назад в доклада са страни като Дания, Естония, Литва и Латвия.

От КНСБ коментираха изнесените числа, като посочиха, че става дума за манипулация и еквилибристика с думите. От Профсъюза са категорични, че голямото объркване в медиите идва от това, че данните се интерпретират като равни заплати по покупателна сила на българските служители в тези с Швейцария и Словения. КНСБ е на мнение, че оценката на труда на служителите, тяхната численост и прочие зависят от конкретните условия във всяка една страна.

От Синдиката са пресметнали, че противно на изнесените резултати от Световната банка, българските служители в системата на МВР получават 2.6 пъти по-малко в реално изражение (по покупателна способност) от тези в Швейцария и 1.7 пъти по-малко от словенците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика