КНСБ иска дългосрочен ангажимент за проблемите на хората с увреждания

606
КНСБ иска дългосрочен ангажимент за проблемите на хората с увреждания
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Като най-голямата обществена организация, КНСБ винаги е защитавала правата на всички хора с увреждания в България. В тази връзка приветстваме вчерашния спокоен и коректен дебат по законопроекта за хората с увреждания, проведен под ръководството на социалния министър Бисер Петков, съобщават в позиция до медиите от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

Поздравяваме министъра с този първоначален, но сериозен успех. Надяваме се този тон да продължи и на днешната среща в Министерския съвет. Приветстваме и личния ангажимент на премиера да се обвърже с казуса и да покани всички организации на хората с увреждания, за да се обсъдят проблемите им и да се намери възможно най-доброто решение.

КНСБ иска увеличение на заплати и издръжка с бюджет 2019

КНСБ иска около 1,7 млрд. лв. от бюджет 2019. От тях около милиард (990 млн. лв.) са за увеличение на заплати, 680 млн. лв. са за допъл...

КНСБ подкрепя философията на проекта, но отчита, че той е само една добра основа, върху която да продължи развитието на системата, което да гарантира достоен живот на хората с увреждания.

Необходима е още работа, включително и по конкретни текстове от закона, за да успее намерението на Социалното министерство да сложи ред в политиките. Надяваме се социалният министър Бисер Петков и впоследствие Народното събрание да продължат да бъдат справедлив арбитър между всички страни в дебата по темата.

Изключително важно е обаче реформата да бъде подкрепена със сериозен финансов ресурс, особено в посока достъпна среда.

Само така може да се постигне крайната цел - правата им да бъдат равни с тези на останалите български граждани, каквато е и целта на Конвенцията за правата на хората с увреждания.

Петков: Работата по проекта на Закона за хората с увреждания напредва с бавни стъпки

Работата по проекта на Закона за хората с увреждания напредва с бавни стъпки в правилната посока. Това заяви социалният министър Бисер ...

Цитирани суми от порядъка на стотина милиона лева са крайно недостатъчни, затова очакваме политически ангажимент с перспектива от поне 5 години, който да осигури цялостно финансиране на основните права и нужди на хората с увреждания.

Припомняме и предложението си за създаване на Фонд за социална солидарност, в който да се трупа ресурс от данъци върху хазарта, вноски от фирмите и други източници и така да се подпомага финансирането на реформата, особено в частта откриване на работни места за хора с увреждания.

Наясно сме, че това няма да стане еднократно с отпускането на определени средства. Трябва дългосрочен ангажимент, с участието на всички държавни и местни власти и най-вече министерствата на финансите, регионалното развитие, здравеопазването, образованието и разбира се, на труда и социалната политика.

Важна е ролята и на социалните партньори – работодатели и синдикати, които трябва да бъдат активна част от диалога по темата. Призоваваме бизнеса към повече активност в решаването на проблемите на хората с увреждания.

Бисер Петков: Още над 100 млн. лв. трябват за хората с увреждания

Допълнително над 100 милиона лева ще са необходими през следващата година, ако се приеме предложението на социалното министерство, хора...

Както винаги, КНСБ ще участва активно в такъв дебат. Ще предлагаме и ще аргументираме решения, за да подпомогнем постигането на най-добрите резултати с цел подобряване на живота на хората с увреждания, завършва становището на Синдиката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика