Защо БСП е против концесията на летище "София" - ще има по-малко трафик, ще има повече трафик

4473
Защо БСП е против концесията на летище "София" - ще има по-малко трафик, ще има повече трафик
Снимка: БГНЕС

Народното събрание не прие предложението на БСП за прекратяване на обявената процедура за отдаването на концесия на летище "София".

Преди стартирането на дебатите социалистите настояха премиерът Бойко Борисов и транспортният министър Ивайло Московски да дойдат в парламента. "Най-учтиво и възпитано молим Борисов да дойде на обсъждането. Разбрахме, че той се афектира, когато му говорим по-рязко", обяви зам.-председателят на парламентарната група Драгомир Стойнев. В парламента обаче дойде само ресорният министър.

БСП "учтиво и възпитано" помолиха Борисов да отиде в НС

Най-учтиво и възпитано молим министър-председателя Бойко Борисов да дойде на обсъждането на точката за концесията на Летище "София". Ра...

БСП настоява за прекратяването на процедурата с мотива, че тя е нагласена за спечелване от турска компания. Смайващо или не обаче в аргументацията им имаше противоречащи аргументи - концесията не трябвало да става, защото концесионерът щял да вдигне таксите и с това да се намали трафика, по думите на Крум Зарков, но същевременно Димитър Данчев обяви, че предвид плана да се строи нов терминал щял да се увеличи трафикът и шумът да пречи на живущите в "Слатина". Отделно според Данчев за ново строителство трябва ОВОС, а такъв нямало да бъде даден и при концесия държавата т.е. ние ще плащаме за пропуснати ползи. Социалистите предлагат обекти от национална сигурност да не бъдат отдавани на концесия. Предишната процедура бе прекратена от служебното правителство с премиер Огнян Герджиков.

Припомняме, че в началото на юли управляващите публикуваха условията по новата концесионна процедура на летището. Сред тях са изграждането на трети терминал, разширяване на втория и евентуално нова писта.

Разчетите показват, че приходите за концесионери за 35 години ще бъдат в размер на 3,46 млрд. евро, а ако има удължаване на срока на концесията ще достигнат близо 3,9 млрд. евро.

"Ако днес решим да спрем концесията на Летище „София“, единственото вярно решение на Ивайло Московски е да отиде в Министерски съвет и да си депозира оставката като министър", заяви социалистът Георги Свиленски по време на дебатите. Той настоя, че третият терминал всъщност щял да бъде ремонт на ВИП-а.

Директорът на Летище София: Ще има наказание за непроверения самолет

Самолетът от 13 юли 2018 г., кацнал на летище София с 5 пътници на борда, е частен. Кацането е в 15:30 ч. от летателна площадка &bdqu...

"Досега чухме нашите мотиви защо искаме да се спре концесията. До ден-днешен нито в транспортна комисия, нито в медиите стана ясно какви са мотивите на управляващите да се даде на концесия", каза Свиленски.

"Първи мотив – и по ваше време давахте на концесия. Факт, но абсолютно несъстоятелен. Няма грам връзка между концесиите. Втори мотив – държавата не може да управлява държавни дружества. Разбирайте – министър Московски, защото той е принципал на това дружество не може да управлява летище "София", каза още той.

По думите на социалиста концесията на летище "София" се осъществява на тъмно и е скрито от българското общество. Той поясни, че никой не е бил наясно защо се дава на концесия летището. 

В спора се намеси бившия кмет на Пловдив и бивш директор на летището в Пловдив Спас Гърневски, който се върна назад в годините и как сегашният лидер на БСП Корнелия Нинова тогава била в доверения кръг, развалил СДС, който не роптаел как "червените другари" печелили от летището в Пловдив и не го давали на концесия. Гърневски беше категоричен - с концесионер ще се развие летище "София" и ще бъде гордост за страната, заедно с летището в Пловдив. За финал бившият кмет на Пловдив обяви, че "ще има още една възможност за терминал 3 на летище "София" - ако някога социалистическата партия се върне на власт и младите хора тръгнат да бягат от България".

Строят нов терминал на летище София

Трети терминал на летище София ще бъде построен, като това ще е част от концесията на аерогарата. Това става ясно от стенограмата от вч...

За финал транспортният министър Ивайло Московски обясни, че държавни предприятия не могат да бъдат конкурентни при либерализация на съответния сектор - защото частният оператор няма такива ангажименти като колективни трудови договори и може да прилага плаващо работно дело, докато в държавни предприятия като летище "София" имало и бонуси. Пуснахте така редица държавни предприятия, без да ги преструктурирате и ги да промените законовите им ограничения и те са обречени на упадък, е тезата на Московски, който обвини БСП и даде пример с "Български пощи". "Вие какво искате, да лъжем с изборната си програма ли - приемаме, че хората са чели, изпълняваме я", даде разстрелващ аргумент Московски. Той твърдо отрече твърденията на БСП, че летището щяло да бъде подарено на Турция заради желание за участие в процедурата на турски компании, като извади доклад, според който няма заявен такъв интерес от турска фирма. В България има две турски банки, защо не ги атакувате тях, това не е ли национална сигурност, възмути се министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика