Здравният министър: Който смята заповедта ми за маските за незаконна, може да се обърне към съда

7379
Здравният министър: Който смята заповедта ми за маските за незаконна, може да се обърне към съда
Снимка: БГНЕС

С лозунги и викове "Искам да дишам" и оставка, неколцина граждани излязоха на протест пред здравното министерство тази сутрин.

По този повод на брифинга с отчет за разпространението на коронавируса, здравният министър Костадин Ангелов заяви, че ако хората считат заповедта му за носене на маски на открито за противоречаща на законите в България, могат да се обърнат към независимия български съд.

Официално: Маските задължителни на открито при струпване на хора

Всички лица, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дист...

„Всеки има право на протест и това е принцип на демокрацията. България има демокрация и ако някой счита, че заповедта на министъра противоречи на закони или на Конституцията, трябва да знае, че точно ценностите на демокрацията дават решенията.

Властите, които са компетентни, са съдебните власти. Да подадат в съда искане за отмяна на заповедта на министъра и той ще се произнесе. Когато това се случи, първият, който ще се съобрази, ще бъда аз, защото такова е моето задължение по Конституция", посочи той.

За протестиращите той заяви, че е трудно да ги коментира, защото те предявяват политически искания.

Припомняме, че по рано днес пред здравното ведомство протестиращите заявиха, че страшният вирус са управляващите на страната.

Граждани протестират срещу маските на открито (СНИМКИ)

С лозунги и викове "Искам да дишам" и оставка, неколцина граждани излязоха на протест пред здравното министерство тази сутрин, предаде&...

"Маската от нищо не може да ни предпази, може да предпази здравите от болните, които обаче трябва да си стоят у дома. Да не говорим, че са много вредни, те са развъдници на микроби", заяви Калина Александрова.

Тя не може да си обясни защо са се уплашили толкова хората, но го отдава на пропагандата от месеци и престъпното поведение от страна на правителството, което не се интересува от психическото здраве на хората. Александрова не вярва, че тази мярка ще намали с 30% броя на заразените и каза, ще трябва да се пазят здравите от болните, а не здравите от здравите.

Има много спекулации по темата за задължителните маски, коментира темата доц. Ангел Кунчев по време на брифинга - затова в заповедта сме посочили изрично къде най-често ще се налага носене на маски. И това са: Това са пазари, тържища, закрити пазари, спирки на градския транспорт, банки, площади и открити пространства, магазини, административни сгради, провеждане на групови дейности на открити.

С две думи, ако трябва да обобщим – ключовото тук е отстоянието. Естествено е, че ако ходите по улицата сам, не трябва да носите маска. Естествено е, че ако се разхождате в парка, няма да носите маска. Естествено, че ако разхождате кучето или карате колело, няма да носите маска. Маската се слага, за да се предпазим, ако има човек по-близо от 1,5 м. Спазена ли е дистанцията, няма нужда от маска. Не е ли спазена, трябва да има, категоричен беше той.

Марков: Здравният министър ни прати да си търсим правата за маските в съда на Пеевски

"Поредният, но не и последен лекар, назначен по конюнктурни и политически причини за министър на здравеопазването, тази сутрин ни изпра...

Какво още казаха здравните власти на брифинга вижте в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com