Хроники за остров Бали - Апа Кабар

143802
Хроники за остров Бали - Апа Кабар

В няколко статии, с любезното съдействие на Христо Андонов, Actualno.com ще представи неговите размисли, неговата гледна точка за живота на един от най-известните острови в света - Бали. Христо и приятелката му Йоанна живеят там от вече почти три месеца и разказват в своя блог за преживяванията си в Индонезия и непознатата ѝ страна. Благодарим на Христо, че се съгласи да сподели пред читателите на Actualno.com магията на Индонезия - на един друг свят, характеристики на чиято красота може да бъдат открити и в България, но все по-често ги губим и е редно да се замислим как изпускаме сами Рая на Земята.

Публикуваме първата статия на Христо с известни съкращения - пълният ѝ вариант можете да намерите в блога му.

Заради мюсюлмански протести конкурсът Мис Свят 2013 ще е само на о. Бали

Заради протести на мюсюлманите в Индонезия правителството на страната реши конкурсът за красота Мис Свят 2013 да се проведе само на о...

Да се запознаем

Здравейте и Апа Кабар! Така звучи най-често употребяваният местен поздрав на Бали, чийто български еквивалент, е „Как си ?“

Ние сме Ицо и Йоанна. Луди-млади е най-точното описание за нас, въпреки,че аз съм на 36+ години, тя е на 28...ъ-ъ-ъ добре, де на 30. Авантюристи по дух, които решиха да поживеят малко на остров Бали. Решиха и го направиха. Но за да се чувстват полезни и пълноценни, решиха и да споделят това-онова. Барем и други от нашата кръвна група ги зачовъркало нещо, та решат да дойдат, да споделяме това чудо заедно.

Аз пиша, тя ме скастря от време на време, да си знаете. Нали мъжът бил главата, а жената вратът. Така казваше баба ми поне, докато дядо замечтано си пиеше гроздовата, да му е леко там, където е.

Може и да пропускаме нещо, но вие ще ни подсетите, ако искате да знаете още.

Виетнам - безкрайна палитра от нрави и културни обичаи

Тази колоритна страна се обитава от 54 различни етнически групи, като 90% от населението са от групата Кинх, а другите 10% формират ост...

Преди да започна да споделям, описвайки придобитите ни вече опитност и преживявания от Бали, бих искал да ви споделя защо именно пишем това. И навярно от многото причини, преминаващи през все по-спокойните ни умове и съзнания, се откроява точно една причина. Защото никъде досега не открихме почти нищо за живота на остров Бали, такъв какъвто е. Плажове, палми, шезлонги, гмуркане и алабала - все неща, които ги има и на други места. Не че е лошо. Не, не е, даже напротив. Но това е животът на професионалния турист.

Истинският аромат на живота, отвъд зидовете на лустросаните хотели, е именно това, което прави Бали уникално и привлекателно за един авантюристичен дух. Той, автентичният дух на Бали е основата, върху която е съградено всичко останало. А духът на острова, това са хората.

Изследователските ни души копнееха да усетят ежедневния дух на улицата, обичаите, традиции и вярвания, особености и мислене на местните, да се впуснем и слеем с течението, без съпротивление. Да си подарим истинското, автентично изживяване без нечие субективно посредничество, следвайки и доверявайки се на собствените ни интуиции и усещане за естествения ход на нещата.

Усетихме го като призвание и мисия. Сякаш тези, които ни допуснаха да останем за повече от стандартната туристическа оферта, поискаха от нас да бъдем обратна връзка за всички сродни души относно това защо точно Бали си заслужава повече от всяко друго място по света, но и да споменем за всичко, доколкото е възможно, като информация, неприсъстваща в някои напудрени и преекспонирани очерци, величаещи екзотичния индонезийски остров, които сме чели, най-вече в туристическите брошури.

Описанието е по категории, за да бъде приятно за четене. Надяваме се да е полезно за вас, защото ние с удоволствие и на драго сърце споделяме всичко това.

Бали – лятна екзотика

Поради наличието на  хиляди храмове той е наричан “Островът на боговете”. Бали е известен с богатата си култура, танци...

Пътуване и настаняване

Ако преди пристигането си на Бали, сте направили резервация за хотел, къща или стая за гости, трябва да ви призная, че сте избързали. Но не фатално. Всичко от което се нуждаете в началото, са самолетни билети и сигурен човек тук, на място, който да ви посрещне и покаже възможните места за отсядане. Уверяваме ви, възможностите са безброй, а изборът на място е много по-удачен от избора чрез визуализирана реклама по накой сайт. Много често снимките нямат нищо общо с действителността и с рейтингите по специализираните сайтове.

Самолетните билети може би са най-тежкото перо в бюджета. Със старание и постоянство, чрез esky, могат да се намерят двупосочни билети на прилични цени, различни от масово предлаганите, вариращи около хиляда евро на човек. С две прекачвания, летейки с катарските и малайзийските авиолинии, съумяхме да спестим значителна сума в евро, а парите в чужбина никога не са излишни. По-подробна информация за пътуване и билети ще споделим за всеки, който е възприел идеята за пътуване до Бали и това е първата и важна стъпка за екскурзията. Имайте предвид, че полетът до тук е около 20-часов, протяжен и уморителен, често с две прикачвания, а всяка ценна информация, облекчава този процес неимоверно.

Островът е само 140 километра дълъг и около 60 широк. Може да избирате между бунгало, малки, големи, традиционни балийски или европейски и световни хотелски вериги, стаи за гости, къщи или вили. Огромно разнообразие от възможности, на най-различни цени.

Ние избрахме малък бутиков хотел по крайбрежната улица на красивия курортен град Санур, обзаведен в традиционнен хинду стил, с красива архитектура и орнаменти и много прилична стая. Същата е с климатик, голяма спалня, телевизор, баня с вана и тераса .... и сега внимавайте .... на цена от точно 200 долара на месец. Разбира се, след старателни преговори. Е, нямаме басейн, топла вода и Wi-Fi, климатикът бръмчи понякога като разгонен майски бръмбар, но за тази цена - толкова. И това при все, че всеки ни убеждаваше от България, че за по-малко от 250 долара на месец тук е невъзможно да се намери нещо прилично за живеене, не просто за спане и пребиваване. Може и още как! И ключовата дума, както казват тук, е "Него" (от Negotiate – преговарям). Тук обожават да се пазарят - навярно повече, отколкото в Турция. Ако имате опит по турските чаршии, на Бали би ви бил наистина от полза. Ще обясня в отделна глава как точно да преговаряте с местните. Но още отсега, нещо като жокер. Ако Господ не ви е дарил с широка и хубава усмивка и не излъчвате ли позитивизъм и приятелско отношение към местните, забравете да водите преговори. Така че още отсега сядайте пред огледалото и тренирайте. Но без да употребявате развързващи езика средства, защото тук алкохолът е много скъп.

Лоша авиационна безопасност в Индонезия

Когато одитори на ООН посети Джакарта през май да оцени авиационната безопасност на страната, те стигнаха до обезпокоителен извод: Инд...

Та, ако търсите нещо като еквивалент на нашите Созопол и Несебър, Санур е много подходящ за вас. Ако ви се отсяда в по-голям град, но пак на океана, то мястото за вас е град Джимбаран. Ако търсите купони, забвления, дискотеки и все шумни преживявания, подобни на Слънчев Бряг, то Кута или Семиняк биха били добра опция за вас. Културното средище, но не ви го препоръчвам и по-долу ще обясня защо, е град Убуд. Столицата на Бали е Денпасар, но е шумен и замърсен град с ужасен трафик. Санур е само на 10 километра от него, а тази близост хем до столицата, хем до океана, за нас се оказа перфектната комбинация. Като цяло, Санур се оказа невероятно сполучлив избор. Едно заради възможностите, които предлага сам по себе си и не на последно място, заради локацията и близостта му до много ключови места. А Бали може и да е малък остров, но повярвайте, транспортът и трафикът тук, са истински кошмар. Разстоянията не се мерят в километри, а в минути и часове. Тук правилния въпрос е не на колко километра е еди-кое-си, а на колко минути път е.

Да обобщим.... Имате самолетни билети, пристигате на Бали. Добре е да имате уговорка някой да ви посрещне и настани за 2-3 дни. Ако няма кой да го направи за вас, ние затова сме тук. За да помагаме. И да не сме ние, има и други българи, откликващи на драго сърце, чиито контакти ще предоставим на всеки заинтересуван. Те са много мило семейство, което живее повече от 10 години на Бали. Придобили са и друг манталитет. Няма злоба, завист и корист при тях. Но сигурно си има и тъга по българското, защото за всички сънародници, без изключение, дават мило и драго. Убедихме се в това с Йоанна и се молим за тях всеки ден. И те са в Санур. Абе, тук стана нещо като българска колония.

Времето

Казват, че на Бали имало два сезона - летен и дъждовен. Това го казват туристическите пътеводители, статиите и списанията. Може и така да е, но с много уговорки. Сега местните казват, че през последните 10 години времето толкова се е объркало, че и те не знаят кога точно свършва летният и кога започва дъждовният сезон, и обратното.

Е, да се е объркало, колко да се е объркало?! Можете да сте сигурни, че под 23 градуса няма да падне, а също и че зимните гуми с вериги са непозната стока на острова. Факт е, че ние сме тук от началото на т.нар. дъждовен сезон - ноември месец и се чувстваме повече от добре. Има прекрасни условия и за плаж и за разходки навсякъде. Има даже и много приятен и ненатрапчив вятър по някои заливи, които насищат пейзажа със бординг сърфисти и кайт сърфисти. Уиндсърфисти се забелязват по-рядко, но кайтисти има. А температурите се движат в интервала 25-29 градуса по Целзий. Времето през дъждовния сезон може да се опише като приятно-поносимо, а през летния, предполагам е приятно - неприятно - горещо. Важно е, да се знае, че колкото по-близо до океана сте, толкова по-влажно е. А в южната част на Бали, където е разположен Санур, температурите не падат под 25 градуса, независимо кой сезон е. За всички, решили да избягат от мрачната и мразовита европейска зима, времето в Бали през "зимните" месеци, ще им се стори райско.

Добрият пример на Индонезия - страна на религиозна толерантност и разбиране

Вчера ви запознахме с религиозните особеност на Индонезия - страна, в която съжителстват много вярвания, но където цари завидна толеран...

Очаквайте следващата част от "Хрониките за остров Бали"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com