Колко са градовете-държави в Европа? Кои да посетите това лято? (СНИМКИ)

28552
Колко са градовете-държави в Европа? Кои да посетите това лято? (СНИМКИ)
Снимка: iStock/Guliver

Планирате лятната си отпуска и бихте искали да посетите уникално място като град-държава например? Знаете ли колко са градовете-държави в Европа, къде може да отседнете там и кои обекти задължително да посетите, за какво следва да внимавате и какво да имате предвид, за да бъде пътуването ви безопасно, усмихнато, носещо положителни емоции и лишено от неприятности? Ще ви помогнем да се подготвите и да планирате едно от най-приятните пътешествия през лятото.

Градове-държави в Европа

Освен градове-държави подобни малки държави, чиято територия и население са несравнимо по-малки от тези на останалите държави и съпоставими с територията и населението на голям град, те се наричат още държави джуджета. Сред градовете-държави в Европа са Ватикан, Сан Марино, Монако, Малта, която въпреки че географски е разположена в Африка, реално е част от Европа и ЕС от 2004 година. Всички те са чудесно място за отдих и туризъм.

Интересни факти и забележителности в градовете-държави в Европа

1. Малта

Макар да не е сред типичните градове-държави в Европа и да има няколко административни области, а не един град, Малта е минидържава и най-малката страна-член на ЕС и като площ, и като население, поради което решихме да я включим в списъка с градове-държави, които да посетите. Страната е островна и се издържа основно чрез туризъм. Климатът е средиземноморски, което помага да е удачна за посещение по всяко време от годината. Когато посетите Малта не пропускайте да видите скалната арка Azure Window, обявена за част от световното природно наследство на ЮНЕСКО, макар да е частично разрушена от буря през 2017 година.

2. Монако


Монако е сред типичните градове-държави в Европа. Държавата е разположена в Западна Европа и със своята площ от едва 1.95 кв.км. Монако е втората най-малка държава след Ватикан. Субтропичният климат, живописната стара част на града, разположена на скалист нос, проникващ навътре в Средиземно море, лазурният бряг на Средиземно море правят държавата любима на туристите. Съчетанието между море и планина, френски и италиански привкус завършват картината на този град-държава по уникален начин. Съвсем не следва да ни учудва, че и в Монако основна част от приходите идват именно от туризъм. Монако ще ви очарова не само с красотата си и спиращите дъха гледки, но и по подобие на истинска оживяла приказка се управлява от принц.

Когато посетите Монако, не пропускайте да разгледате двореца и стария град, океанографския музей, градините на Сен Мартен, розовата градина на принцеса Грейс, терасите на Фонтвил, екзотичната градина и други забележителности, които буквално ще завладеят сетивата ви. Имайте предвид, че в Монако цените на хотелите са много високи и е добре, ако разполагате с по-скромен бюджет, да потърсите друго място за настаняване или съседен град. Благоприятният климат прави града-държава подходящ за посещение по всяко време на годината. Ако пропуснете да го направите това лято, отдайте се на греховните изкушения в Монако през зимата, която там е топла и приятна. Може да стигнете в Монако – един от градовете-държави в Европа, пътувайки от България с полет с нискотарифна компания за само 2 часа. Градът е безопасен и чист, но почти винаги кипи строителна дейност. Следва да имате предвид този факт, както и че разговорите по мобилния ви телефон ще ви струват доста, тъй като Монако не е част от ЕС.

3. Сан Марино


В сравнение с Монако Сан Марино си е направо голяма държава със своите 9 общини. Реално обаче Сан Марино е сред типичните градове-държави в Европа с площ от едва 61 кв.км. и е третата най-малка държава в Европа след Ватикана и Монако. Разположен е близо до Адриатическо море и до курорта Римини. И тук туризмът е основният източник на доходи. Когато посетите Сан Марино, не пропускайте да опитате пиядина и титан и като цяло да се насладите на кулинарното изкуство на местните. Насладете се на традиционни занаяти като керамика и резба и се вдъхновете от скулптурите, разположени на открито. В Сан Марино има какво да видите на всяка крачка и без да знаете какво всъщност искате да посетите. Препоръчваме ви горещо да не пропуснете да посетите крепостите, музеите и базиликата на Сан Марино.

4. Ватикана


Най-малкият по-площ и население сред градовете-държави в Европа оставихме за последно като за десерт към преживяванията ви. Факт, който безспорно ще ви учуди е, че броят жители на тази държава е под 1000. Ватикана е отлична туристическа дестинация и място за съпреживяване. Във Ватикана може да видите едни от най-известните и ценни скулптури и картини. Не пропускайте да посетите и множеството религиозни и културни обекти, струпани на тази шепа земя, като например Базиликата Св. Петър, Сикстинската капела и Ватиканските музеи. Имайте предвид и че градът не разполага с летища и автомагистрали, но има вертолетна площадка. Разполага и със своя банка, телевизия и радио, както и с интернет. Климатът е средиземноморски и ви дава възможност да се насладите на града по всяко време на годината. Все пак да се знае, че зима има, но е мека – около 4 градуса.

Насладете се на лятото и отпуската си пълноценно, където и да изберете да отидете!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия