Мелник - история, природни творения и винени изкушения

19535
Мелник - история, природни творения и винени изкушения
Снимка: Петър Чолаков

"Вино от плът и кръв, вино в кърпа да го носиш, и да го пиеш, и да го дъвчеш!". С това описание е преминало през вековете прочутото мелнишко вино. Заради богатото му историческо минало и провокацията на студените зимни дни, в които пълните чаши носят един особен уют и топлина, тази седмица в рубриката си за пътешествия в Actualno.com "Българският пътеводител" ви кани да посетите вълнуващия Мелник.

Уникалната традиция за производството на мелнишкото вино го пренесла през Средновековието и Възраждането, та до наши дни. Находчиви търговци още преди столетия разнесли славата му из Венеция, Генуа, Дубровник, Триест, Виена, Будапеща, Париж. "Кървавата" напитка присъствала на трапезите на византийските аристократи, след това обогатявало менюто на френските графове, венецианските дожове и испанските херцози. Има сведения, че дори сър Уинстън Чърчил се сдобивал със солидни количества от нея.

Непознатата Северозападна България

Места, които всеки природолюбител би оценил... Пейзажи, които грабват без изключение всеки съзерцател... Въздух, изпълващ с „оназ...

За тази популярност на мелнишкото вино заслугите са на уникалния гроздов сорт "Широка мелнишка", на отколешното майсторството на винопропроизводителите и подходящите климатични условия в града. Сортът Широка мелнишка давал на напитката редки биологични свойства за стареене и отлежаване. За да разгърне пълния си потенциал, то преседявало дълги години в дървените бъчви в студените и тъмни тунели на мелнишките изби. Макар днес виното да има по-скромна слава от тези през Средновековието и Възраждането, Мелник продължава да е много популярна дестинация за винен туризъм. Десетки местни предприемачи са приели мисията да запазят дългогодишната традиция по производството му и да задоволяват все по-взискателните вкусове на познавачите. Много са местните къщи в автентичен стил, които предлагат не само настаняване, но и разходки из избите им и дегустации. Безспорно, обаче, най-желаното място за посещения е Кордопуловата къща. В нея ще усетите живия дух на Възраждането. Ще чуете невероятни истории от миналото. Ще пристъпвате из подземните каменни тунели, в които виното се съхранявало още от построяването на къщата през 1754 г. и ще опитате от вълшебната напитка.

Впечатляващите подземия на мелнишките къщи, пълни с огромни бъчви, често се превръщат в средища на културни прояви и гостоприемство. Заедно със съхранения им автентичен облик и образуващите цяло подземно царство лабиринти от изби те са прекрасен начин да се пренесем в миналото и да го оценим. Днес наследниците на прастарата мелнишка винена традиция се справят със сложна задача – хем да я запазят, хем да отговорят на изискванията на по-модерно ориентираните вкусове. Но независимо дали ще изберете отлежала в дъбова бъчва течност или ще опитате от съвременното производство, със сигурност ще си тръгнете с вкуса на упойното блаженство и дълго ще го помните.

Снимка: Петър Чолаков

Един българин в Амазония: Там разбираш, че можеш с малко!

Чувството да си бълха е супер – разбираш, че можеш с малко! Тези думи на, смело мога да кажа, съвременния български Марко Поло се...

А, ако искате да прочистите главата от сладкото опиянение, посетете Мелнишките пирамиди. Ще намерите пясъчните природни творения в покрайнините на града. Високи до 100 м., покриващи площ от 50 кв. м. те придобиват причудливи форми – на конуси, пирамиди, игли, гъби и др. След като им се насладите и се възхитите на гледката, която се открива към околността оттук, можете да потеглите към местността Рупите. Тя е защитена, заради богатото разнообразие от животински и растителни видове, които я обитават. Известна е с лечебните си минерални води и останките на един от най-големите антични градове по поречието на река Струма. Освен да се разходите из възвишенията на Рупите, тук можете да отдъхнете в комплекса на храма „Света Петка Българска" и да посетите къщата, в която е живяла прочутата българска пророчица баба Ванга. В нея ще се докоснете до удивителната личност на пророчицата и ще вземете със себе си и дълго ще пазите смирението, което това място ще ви предложи.

Автор: Петя Георгиева, НТК „Българският пътеводител“, BG-Guide.org

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия