7 невероятни ползи от яденето на овесени ядки

9370
7 невероятни ползи от яденето на овесени ядки
Снимка: Pexels / Pixabay

Дали овесените ядки са толкова здравословни, колкото някои хора ги представят? Честно казано, да. Овесените ядки са пълни с всякакви хранителни вещества, които са изключително полезни за цялостното здраве на организма ви, затова решихме да представим няколко невероятни ползи от яденето на овесени ядки. Тези ползи разглеждат не само здравословните аспекти на яденето на овесени ядки, но и удобството, което тази здравословна закуска осигурява, когато имате нужда от бързо хранене.

1. ПЪЛНИ С ФИБРИ

Наличието на добро количество фибри в диетата ви е важно за отслабването и здравето на червата и за щастие овесената каша е пълна с тях. В една обикновена порция от половин чаша овесени ядки се съдържат 4 грама фибри. Фибрите в купата с овесени ядки всъщност ще ви помогнат да се чувствате сити за по-дълъг период от време, поради разтворимите фибри, които водят до бавно храносмилане и потискане на апетита.

Няколко причини да добавите овесени ядки в менюто си още днес

2. ПЪЛНИ С ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА

Овесената каша съдържа важни витамини и минерали като магнезий, цинк и желязо, които помагат за увеличаване на енергията, намаляване на възпаленията и повишаване на имунитета. Освен това овесените ядки са пълни с протеини (5 грама на порция от 1/2 чаша) и се считат за 25% устойчиво нишесте, което означава, че овесът може да подобри здравето на червата ви чрез храносмилането.

3. МОЖЕ ДА ПОНИЖИ ХОЛЕСТЕРОЛА

Благодарение на фибрите, овесените ядки могат да помогнат за намаляване на LDL "лошия" холестерол, като същевременно стабилизират кръвната ви захар. Това се дължи на разтворимите фибри в овесените ядки, които според експерти намаляват абсорбцията на холестерола в кръвта.

Лекар разкри защо овесените ядки НЕ трябва да се консумират всеки ден

4. МОЖЕ ДА ВИ ПОМОГНЕ ДА ЖИВЕЕТЕ ПО-ДЪЛГО

Това е вярно! Овесената каша е една от най-добрите храни по отношение на дълголетието. Според проучване, овесените ядки могат да помогнат за намаляване на риска от автоимунни заболявания, сърдечни заболявания и дори напълняване. Освен това е доказано, че редовният прием на пълнозърнести храни в диетата ви действително води до обратен ефект върху смъртността.

5. НЕ СЪДЪРЖАТ ДОБАВЕНИ ЗАХАРИ

Разбира се, в зависимост от вида на овесените ядки, които купувате. Макар че по рафтовете се предлагат някои нездравословни овесени ядки, ако просто си купите контейнер с обикновени старомодни овесени ядки, за да си приготвите сами купичка, закуската ви е без добавени захари, изкуствени аромати и хидрогенирани масла. Важно да изберете качествена овесена каша. Повечето пакети овесени ядки съдържат много добавена захар и ароматизатори, които могат да разредят хранителните вещества и няма да ви осигурят всички ползи, които овесените ядки могат да предложат.

Как се ядат овесени ядки – много хора правят тази грешка

6. ТОВА Е УНИВЕРСАЛНА ЗАКУСКА ИЛИ ДОРИ ОБЯД!

Наред с всички невероятни ползи за здравето от консумацията на овесени ядки, тази популярна храна е и лесно приспособим продукт! Можете да смесвате или да добавяте към овесената каша всякакви други продукти, които увеличават съдържанието на фибри, като плодове, ядково масло, тиква, семена и ядки. 

7. МОЖЕ ДА ЗАМЕНИ БРАШНОТО

Приготвянето на овесено брашно е много по-лесно, отколкото си мислите. Пропуснете покупката на пакет овесено брашно и вместо това смесете малко овес в мощен блендер и ще имате овесено брашно за по-малко от 30 секунди. Овесеното брашно може да помогне за увеличаване на съдържанието на фибри във всички видове рецепти, включително хляб с тиквички и палачинки. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com