Ако сте над 50 - ето по колко часа най-малко трябва да спите!

107506
Ако сте над 50 - ето по колко часа най-малко трябва да спите!
Снимка: iStock/Guliver

Сред факторите, които пречат на заспиването и на качествения сън, са приемането на стимулиращи или енергийни напитки, консумиране на тежки храни преди спане, извършването на интензивно натоварващи упражнения 4 часа преди лягане. Също така гледане на телевизия, използване на мобилен телефон преди сън, неадекватна среда с твърде много светлина; или матрак, който е прекалено твърд или мек.

Ето какво ни съветва д-р Гонсало Рамиреш.

За да имате добър нощен сън и да се представяте по-добре през деня, е препоръчително да лягате и се събуждате в точно определени часове. Всеки човек би трябвало да спи от 7 до 9 часа на денонощие - но тези часове е нужно да се адаптират според възрастта.

Какво се случва при недостатъчен сън?

Безсънието може да има вредни последици за здравето, като чести проблеми с паметта, прекалена уморяемост, потъмнели кръгове под очите, стареене, стрес и емоционален дисбаланс. При това, когато не спите или нямате добър нощен сън, защитните сили на организма спадат и човек става по-уязвим за болести.

Топ невролог посочи коя е най-опасната поза за спане

Изследванията разкриват, че хората на и над 50 години е нужно да спят най-малко 5 часа на денонощие, за да избегнат риска от хронични заболявания. Това проучване е анкетирало 7864 участници на тази възраст, 32,5% от които жени. Анализът на преходите между здравословни състояния показал, че анормално краткият сън на възраст 50 години е свързан с 20% повишен риск от първо хронично заболяване и подобен повишен риск от последваща коморбидност (2 и повече психически разстройства у едно лице). Според публикацията участниците, които са спали нощем повече, са станали по-устойчиви на заболявания с напредване на възрастта - докато онези с прекъслечен или под 5-часов сън, са получили силно завишен риск от хронични заболявания.

Във Великобритания близо 8000 участници в проучване били наблюдавани за връзката между здраве и сън. С получените отговори изследователите успели да преценят тази връзка. На един етап от проучването смарт-часовниците направили наблюдението по-точно при анализиране на връзката между качеството на съня и хроничните заболявания, включително диабет, рак и сърдечни усложнения.

Тези 4 начина на спане могат да ви помогнат да живеете по-дълго

Според проучването, в сравнение с онези, които спели по 7 часа на нощ, хората със сън, по-кратък от 5 часа, имали приблизително 30% по-голям риск от развитие на множество заболявания. Участниците с по-кратък сън са имали по-висок риск от развитие на първо хронично заболяване и впоследствие по-висок риск от развитие на коморбидност и смърт.

Според експерти оптималният вариант е да спим около 8 часа на денонощие. В случай, че това по някакви причини е невъзможно, минимумът трябва да е 5 часа. Въпросните констатации подкрепят насърчаването на добра хигиена на съня при първична и вторична профилактика, насочена към такава околна среда и поведенчески условия, които влияят положително на продължителността и качеството на съня.

Добре е с настъпването на вечерта да си създадете навици за успокояване – за целта би трябвало да намалите светлината и да преминете към дейности с ниска интензивност. Това е известната „хигиена на съня“: елиминиране на всички разсейвания преди сън и създаване на възможности за мозъка ви да свикне, че това е моментът е да се отпуснете и заспите. В изследване на университета в Питсбърг, САЩ, е констатирано, че онези възрастни, които вечер използвали интензивно социалните мрежи, са имали по-големи трудности при пълноценния сън. Публикуването на снимки или следене на публикации до късно през нощта, участие в разгорещени дискусии и дори търсене на разсейващи моменти из мрежите в крайна сметка просто обърква мозъка, внася хаос в него и затруднява съня.

Внимание! Статията е предназначена само да даде информация и не е медицинска инструкция. Допитвайте се винаги до компетентно медицинско лице!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com