Храните, които са полезни за ПАКРЕАСА

3310
Храните, които са полезни за ПАКРЕАСА
Снимка: ExplorerBob / Pixabay

Панкреасът представлява малък орган, който се намира в задната стена на коремната кухина и тежи около 90 г. Той има функцията да определя активността на ензимите в организма посредством 2 типа секреция - екзогенна и ендогенна. Екзогенната секреция е отговорна за ензимите към храносмилателната система, а ендогенната - на хормоните, които преминават директно в кръвта.

Ацините са клетки, които за ден отделят около 700 мл силно алкален панкреатичен сок, който се стика в дванадесетопръстника и доставя на организма ни някои храносмилателни ензими като протеолитични (разграждат белтъците до аминокиселини), липолитични(разграждат мастите до глицерол и мастни киселини), специфични ензими за преработка на въглехидрати и др.

Учени за първи път излекуваха диабет с ултразвук, без диети и лекарства

Екип от специалисти от САЩ е демонстрирал възможностите на нов ултразвуков метод за стимулиране на определени нерви на черния дроб. Таз...

Ендогенната секреция протича благодарение на така наречените Лангерхансови острови - изработват важните хормони глюкагон и инсулин. При различни появили се проблеми със задстомашната жлеза се повишава и рискът от болести като захарен диабет, рак на панкреаса, остър или хроничен панкреатит и др.

Какво представлява ензимната недостатъчност и как да я избегнем

Както вече дадохме пример, за различните реакции в организма ни са необходими различни видове ензими. Те са хиляди, но главното им предназначение е общо - спомагане за по-лесната обмяна на вещества. Основните видове са метаболитни и храносмилателни ензими. От тяхната активност зависят до голяма степен и имунитетът, жизнеността и енергията, както и продължителността на живота ни. 

Храната и начинът ни на живот са много важни във всяко отношение и могат да ни предпазят от най-различни заболявания. Специалистите разкриват някои специални съвети за хранене, които ще съхранят панкреаса ни здрав.

Известен гастроентеролог назова най-вредната закуска за сърцето и панкреаса

Съвременните препоръки за кардиопрофилактика казват: желателно е две от три хранения на ден да са вегетариански. Закуската си мнозина ...

Препоръчително е да се насочите към вегетарианската кухня, ако имате признаци или склонности към развитието на проблеми с панкреаса. Но все пак е позволено да се хапват пилешко месо, риба, млечни продукти, извара и кисело мляко. Най-добре е да се премахнат високомаслените храни. 

За задстомашната жлеза са много полезни жълтите, тъмно обагрени и тъмнозелени зеленчуци, които са богати на биофлавоноиди и антиоксиданти, както и кръстоцветните зеленчуци заради полезните си дибри. Дори е препоръчително да бъдат леко термично обработвани, като по този начин ще облекчат действието на храносмилателните ензими в панкреатичния сок.

За здравето на панкреаса полезни за още цитрусовите плодове и пресните сокове от тях. Те са богати на витамин С и фитонутриенти.

Съществуват много проучвания, които са достигнали до извода, че има връзка между заболяванията на панкреаса и храните с висок гликемичен индекс. Такива са например много често използваните в ежедневието захар и бяло брашно, присъстващи в много вкусни изкушения, които обаче не са особено здравословни.

Ето ги 8-те храни, които са благоприятни за задстомашната ви жлеза

Панкреасът, или задстомашната жлеза, участва в процеса на храносмилане. Той спомага за усвояването на елементите протеини, въглехидрати...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com