Известен гастроентеролог назова най-вредната закуска за сърцето и панкреаса

43501
Известен гастроентеролог назова най-вредната закуска за сърцето и панкреаса
Снимка: iStock

Съвременните препоръки за кардиопрофилактика казват: желателно е две от три хранения на ден да са вегетариански.

Закуската си мнозина от нас приготвят набързо, за да не закъснеят за работа. Похапването на сандвич със сирене и масло е един от традиционните начини да утолите глада си и да не отделяте много време за това. Междувременно лекарите предупреждават да не се прекалява с тази популярна комбинация от храни.

ШОКОЛАД на закуска –добра или лоша идея е

Известно е, че шоколадът е богат на флавоноли, естествено съединение, което има защитни ефекти върху мозъка. Какаовите флавоноли подобр...

Факт е, че любимите сандвичи със сирене и масло могат да причинят сериозен удар на тялото и да увредят работата на сърцето и панкреаса, напомня гастроентерологът, кандидатът на медицинските науки Сергей Вялов.

„Да се откажете от сандвич е болезнено за душата. Като го ядете, обаче, боли сърцето или панкреаса. Панкреасът боли повече, когато ядете много наведнъж. Сърцето става по-зле, когато всеки ден ядете сандвичи с масло и сирене “, обяснява лекарят.

Според експерта панкреасът най-често реагира на преяждане. Тоест, в случай на консумация на много мазни храни наведнъж се появява остър панкреатит.

Както знаете, мазнините, особено от животински произход, са едновременно най-калоричният и хранителен, но и най-вредният елемент от менюто. Те съдържат много холестерол и триглицериди, които претоварват панкреаса. Освен това, те ускоряват развитието на атеросклероза на кръвоносните съдове.

Сърцето страда от кумулативен ефект. Да изядете един мазен сандвич не е толкова страшно. Но ако го приготвяте за себе си ден след ден дълго време, можете да очаквате проблеми.

Това е идеалното време за закуска, ако искате да отслабнете

Закуската е най-важното хранене за деня - това е факт, който е известен на всички нас. Пълноценната закуска може да ви помогне не само ...

„ Колкото повече животински мазнини ядете, толкова по-високо е нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта и толкова по-бързо се развива атеросклерозата. Атеросклеротичните плаки блокират притока на кръв в сърцето - ето как идва коронарната болест на сърцето: ангина пекторис и инфаркт ”, казва лекарят.

Оптималното решение, както винаги, е някъде по средата. Не забравяйте, че менюто трябва да бъде разнообразно, с леко пристрастие към растителните храни. Според гастроентеролога е оптимално да има животински мазнини, но в малко по-малко количество.

Съвременните препоръки за кардио профилактика казват: желателно е две от три хранения на ден да са вегетариански.

Също така, за предотвратяване на сърдечни заболявания е необходимо да има повече храни, богати на магнезий и калий. Хлябът с трици, боб, сушени кайсии и ядки са идеални за това, според експерти.

Освен това е много важно да включите морски дарове, птиче месо и риба в ежедневното си меню. Нискомаслено и неподсладено кисело мляко и млечни продукти ще подобрят храносмилането.

Черен списък с храните, които диетолозите забраняват за закуска

Отдавна е доказано научно, че закуската е важно хранене, което драстично снижава опасността от появата на диабет, инфаркт и подобрява к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Научете се да пестите: 5 полезни навика, които ще ви помогнат по време на криза

353 балерини поставиха нов рекорд на Гинес (ВИДЕО)

Хитри начини за употреба на хартиените кърпи не само в кухнята

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com