Как да отгледате най-правилно ПЕЛАРГОНИЯ

18431
Как да отгледате най-правилно ПЕЛАРГОНИЯ
Снимка: daniel j / Pixabay

По-разпространеното из любителите наименование на пеларгонията е мушкато. Как обаче да го поддържаме здраво и растящо години наред, може да прочетете в следващите редове. Запознайте се с растението, разберете от какво се нуждае то като грижи и преценете дали ще може да се справите, а ако вече имате такова - ще разберете някои полезни съвети за отглеждането му.

Какво е пеларгония?

Веднага направете това и МУШКАТОТО ще цъфти обилно

Хората, които се занимават с отглеждането на мушкато, знаят че това растение не е от претенциозните, но въпреки това си има своите нужд...

Пеларгонията е многогодишно растение от семейството на здравеца. Произхожда от Южна Африка. Истинското му име е от гръцки - pelargonium и означава щъркел, което наподобява и удължената форма на цветчето му.

Здравецът е едно от традиционните балкански растения, което е подходящо както за градината, терасата, така и за интериора на дома. Предпочита места с пряка слънчева светлина, но вирее добре и на полусенчести позиции. 

По време на размножителния период трябва да се полива редовно, но в подложката не бива да се оставя вода, а листата не трябва да са прекалено влажни. Подхранвайте от време на време, ако се стремите към бързото му порастване, а и не само.

Как се отглежда пеларгония?

Както вече споменахме, растението обича слънчевите места и полусянката, а оптималната  температура трябва да е до 25 градуса. Поставете го на място, където не става течение.

Опитен цветар издаде кой е най-лесният начин за подмладяване на МУШКАТОТО

Мушкатото е едно от най-харесваните балконски растения. То не се нуждае от прекалено много грижи и именно това се харесва изключително ...

Може да го засадите както в нормална почва, така и в глинеста, каквато всъщност предпочита. За да повишите киселиността на почвата добавете и малко калциев карбонат. От време на време разравяйте почвата, за да се унищожи кората, възпираща дишането и абсорбирането на вода.

През лятото и пролетта почвата трябва да бъде постоянно влажна. През по-студените сезони просто наблюдавайте да не се изсуши напълно и поливайте от време на време.

Пеларгонията е доста активно цвете и има нужда от редовно подхранване. В периода между април и септември трябва да се наторява почвата на всеки две седмици, като е препоръчително да изберете тор, обогатен с калий. След този период може да наторявате и по-рядко - около веднъж на месец.

Почиствайте цветето от сухите и обезцветените листа, като подразвате с ножица на 1 см от стъблото. Отрязвайте и вегатативните връхчета на по-младите растения, за да насърчите разклоняването и развитието им.

Как се размножава растението?

Полейте здравеца с това и цяло лято ще ви радва с пищен цъфтеж и свежи листа

Здравецът е непретенциозно растение. Той харесва влажна почва, но без застояване на вода в нея, в противен случай корените му бързо ще ...

Мушкатото или здравецът се размножава с помощта на резници. Вземете най-силните резници с дължина около 10 см и ги отрежете напречно в края, почистете ги добре и ги заровете влажни. Това трябва да се случи към края на летния сезон. Почвата трябва да се поддържа постоянно влажна, а при появата на първите корени разсадът може да се разпространи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Засаждане на лук в открита земя: правила и съвети за отглеждане

Как да предизвикате покълване на чесън в пластмасова бутилка у дома?

Отглеждане на краставици - ето как го правят японските градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com