Как да увеличите двойно реколтата от ягоди

28395
Как да увеличите двойно реколтата от ягоди
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Смята се, че добрата реколта от ягоди до голяма степен зависи от времето, но това далеч не е единственият фактор – по-голямо значение имат посадъчният материал, мястото и времето на засаждане. Градинските ягоди са сред най-популярните култури, които хиляди стопани отглеждат всяка година, но за съжаление не всички получават добра реколта. Дължи се на множеството допускани грешки по време на засаждането и отглеждането.

Изисквания на ягодите към почвата

Добрата реколта от ягоди зависи от характеристиките на почвата. Проверете дали тя отговаря на следните изисквания:

на градината с ягоди трябва да се огрява от достатъчно количество слънчева светлина;

почвата не бива да е кисела;

почвата трябва да е плодородна;

ягодите не бива да се засаждат след домати и картофи, за да не станат жертва на същите заболявания, които са поразили предшествениците.

Около месец преди засаждането на ягодите се препоръчва да внесете в почвата комплексен подобрител – например 1,5-2 супени лъжици двоен суперфосфат, 1 супена лъжица калиев хлорид и кофа хумус за 1 кв. м площ. След 2-3 седмици, когато почвата се уплътни, можете да започнете да посаждате разсада.

Кога да засадим ягодите?

За да се прибере богата реколта от ягоди през следващата година, градинските ягоди трябва да се засаждат в строго определени периоди. Сроковете за садене на ягоди зависят от района, от подготовката на мястото, от възможностите за доставяне на разсад от предпочитаните сортове и от начина за отглеждане – със или без фолио. От късно лято до началото и средата на есента се сади произведен през текущата година разсад. В края на зимата, през пролетта до началото на лятото се сади както свеж, така и съхраняван в хладилник разсад ягоди

Коренчето се посажда в малка ямка, като отделните растения се посаждат на разстояние 10-15 см едно от друго. Най-удобният начин за отглеждане на ягоди е по метода на двуредовата лента. Разстоянието между редовете е 40-50 см, а между лентите – 70-80 см.

Ягоди

Ягоди, засадени по метода на двуредовата лента

Преди засаждане е добре разсадът от ягоди да се дезинфекцира в разтвор на меден сулфат (син камък) като 100 г се разредят в 10 литра вода. Коренчетата се оставят в разтвора за 3-5 минути, а след това се изплакват обилно с вода.

Как да поливаме градинските ягоди?

Поливането на ягодите е много важно и без него не можете да мечтаете за богата реколта, но не бива да прекалявате, защото плодовете ще започнат да гният. Честотата на поливане се определя по следния начин – ако почвата се разпада в ръцете ви, тогава трябва незабавно да напоите ягодите. Ако почвата леко лепне по ръцете, не е необходимо да се полива. Твърде влажната земя е лоша за ягодите. Ето защо, дори и в период на интензивен растеж, те трябва да се поливат не повече от веднъж седмично. По време на узряването на плодовете честотата на поливане трябва да се увеличи до 1 път на 5 дни. Консумацията на вода е 0.5-0.7 литра на растение.

Мулчирането е най-добрият начин да се запази влагата

Мулчирането е най-добрият начин да се запази влагата. Ако почвата е покрита с черно фолио, би трябвало да засадите едроплодни ягоди. Този тип мулч запазва влагата и предотвратява растежа на плевелите, но при силни дъждове по повърхността се образуват локви и ягодите започват да загниват. Надеждно покритие на ягодовите насаждения е черният спанбонд. Този нетъкан текстил е предназначен специално за отглеждане на ягоди. За разлика от конвенционалното фолио, той позволява на корените да дишат. Освен това черният спанбонд има редица предимства:

запазва влагата;

поддържа оптимална топлина в почвата;

пречи на растежа на плевелите;

поддържа плодовете чисти.

Въпреки това, ако дълго време е горещо, под черния спанбонд ягодите ще изсъхнат по-бързо, отколкото при всеки друг покриващ материал (фолио, слама).

След такова подхранване, стайните растения растат като луди

Преди година моите саксийни цветя почти не цъфтяха, а някои дори започнаха да умират. Харесвам много моите зелени домашни любимци и да ...

Макар да звучи странно, лекото заплевеляване не унищожава градинските ягоди и им помага да издържат по-лесно на топлината.

Подхранване на градинските ягоди

През лятото едроплодните ягоди се подхранват най-малко 4 пъти . Въвеждат се торове като фосфор, азот, калий и микроелементи по следния начин:

Ягоди

Ягодите изискват и подхранване

7 двойки растения, които не бива да засаждате в съседство

Ако се чудите защо въпреки добрите семена, разсад, напояване и торене реколтата от зеленчуци е лоша, помислете дали правилно засявате р...

първото подхранване се извършва през пролетта, когато растенията растат. За тази цел се използват угнил говежди или птичи тор. Говеждият тор се разрежда с вода в съотношение 1:10, а птичият в съотношение 1:10, ако е необработен, и 1:20, ако е сух. Под всеки храст се налива 1 литър от сместа. Урея и пепел се добавят по желание по 1 кибритена кутия с урея (карбамид) и 0,5 чаши пепел на 10 литра вода;

второто подхранване на ягодите се извършва при формирането на цветовете (период на зародиш). В почвата се прибавят угнил говежди или птичи тор, като се добавят 1 кибритена кутия с урея и микроелементи за всеки 10 литра вода;

третото подхранване на ягодите се прави преди цъфтежа с говежди тор;

едроплодните ягоди се подхранват за четвърти път в средата на август се хранят големи плодови ягоди, като се внася нова порция разтворен говежди тор (съотношение 1:10) или птичи тор (1:10 или 1:20), но този път се добавя половин чаша пепел на всеки 10 литра вода.

Растенията трябва да се подхранват и с калий. Той се въвежда като основен тор в размер на 4-8 г на 1 кв. метър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com