Най-добрите съвети как да се подготвим за първа бременност

6789
Най-добрите съвети как да се подготвим за първа бременност
Снимка: iStock/Guliver

Решили сте да ставате родители? Планирането на щастливия момент и подготовката за първата бременност трябва да започнат поне няколко месеца преди опитите за зачеване. Първата бременност е сладка, очаквана с вълнение, специална за всяка жена, но и изпълнена с несигурност и тревожност, породени от незнание, и естествено с въпроси, сред които основният е как да се подготвим за първа бременност.

Как да се подготвим за първа бременност стъпка по стъпка – най-добрите съвети

1. Посетете вашия лекар. Обсъдете с него плановете си и се интересувайте какви изследвания е добре да бъдат извършени преди забременяването. Това е особено важно, ако имате известен гинекологичен проблем или ако страдате от хронично заболяване. Сега е моментът да обсъдите с лекаря кои медикаменти, които редовно или често приемате, трябва да замените с други или кога следва да преустановите приема.

По време на прегледите, ако се открие проблем, ще работите за решаването му, преди да сте заченали и да е трудно или непрепоръчително да се правят определени изследвания като рентген например. Също така е важно да се консултирате кога да спрете оралните контрацептиви. При някои двойки са нужни месеци след спирането им, за да се стигне до забременяване.

Кога започват симптомите на бременност

2. Когато се чудите как да се подготвим за първа бременност, обикновено извън списъка остава стоматологът. Посещението с цел профилактичен преглед, установяване на проблеми и пролекуването им преди зачеване е важно, тъй като нито болката, нито упойките, нито рентгеновите зъбни снимки са подходящи за периода на бременността. Нещо повече – някои заболявания на венците могат да доведат до редица проблеми по време на бременността и дори до преждевременно раждане. Планирайте стоматологичните посещения така, че оралното ви здраве да е отлично, преди да забременеете.

3. Планирайте работното си място. Ако служебните ви задължения включват работа с химикали, които увреждат плода, сега е моментът да обсъдите плановете си с работодателя. Дори да се притеснявате, че може да бъдете сменени, помнете, че няма нищо по-важно от здравето на бебето ви. Не само вредните химикали, но и продължително стоене прави, натовареният график и дори силният стрес могат да бъдат пагубни. Така че въпросът как да се подготвим за първа бременност задължително включва среща и разговор с работодателя.

4. Обърнете внимание на теглото и менюто си. Наднорменото тегло, както и поднорменото, са непрепоръчителни, когато се опитвате да забременеете. Майките с наднормено тегло са изправени пред повишен риск от високо кръвно налягане, гестационен диабет, големи бебета и цезарово сечение. Поднорменото тегло пък може да причини преждевременно раждане, трудно зачеване, раждане на бебе с ниско тегло или анемия.

Топ 8 на най-полезните храни за бременни

По отношение на храната опитайте се да премахнете вредни храни, пълни с празни калории, полуфабрикати и прочие и да ги замените с пресни плодове, зеленчуци, чисто место, както и да увеличите приема на храни, богати на желязо и калций. Фолиевата киселина е от ключово значение за развитието на плода. Уверете се, че си набавяте достатъчно от нея. Вашият лекар може да провери и имате ли авитаминоза, както и да предпише средства за коригирането ѝ.

5. Преразгледайте навиците си и отстранете вредните. Липсата на движение, тютюнопушенето, консумацията на алкохол вредят на плода и следва да ги преустановите, преди да заченете. Може да се поинтересувате от спорт за бременни, който определено ще ви бъде от полза.

6. Намерете подкрепа. Приятелки, които са бременни, майка ви, други жени, които планират бременност. Така ще имате опора и с кого да обсъдите и споделите страховете си. Нещо повече – съществуват курсове, които ще ви помогнат да се срещнете с други бъдещи майки и да се подготвите за бременността си заедно, споделяйки опит.

7. И последно, но не на последно място, когато се питате как да се подготвим за първа бременност, обсъдете със семейството финансови въпроси, обзавеждане, дрешки и всичко необходимо за бебчето, както и кой ще помага за отглеждането му. Ако мислите, че е рано, грешите. Сега е моментът и за тези разговори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да премахнете мастна бучка под окото?

Как да се откажете от противозачатъчните, без да си навредите?

Мокра възглавница: защо слюноотделяте, докато спите?

Топ 4 зодии, които имат късмет по рождение

От мигрена до остеохондроза: причини за пулсиране в главата

Ето защо гласът ви звучи по-различно, когато остареете

Зодиите, които са ужасно сприхави по природа

5 лайфхака, за да запазите плодовете и зеленчуците свежи възможно най-дълго

Може ли ментата да бъде опасна за здравето ни

Фито-хранителните вещества отблъскват болестите: Ето как да си ги набавите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com