Колко трябва да бъде пулсът ми в покой и при натоварване?

17354
Колко трябва да бъде пулсът ми в покой и при натоварване?
Снимка: George Ion / Pixabay

Сърдечният ви ритъм, известен също като пулс, е важен показател за здравето на сърдечносъдовата система. Той отразява броя на ударите на сърцето ви в минута (bpm) и разбирането на това какъв трябва да бъде сърдечният ви ритъм е от съществено значение за поддържане на цялостното благосъстояние.

Няколко фактора оказват влияние върху сърдечния ви ритъм, включително възрастта, нивото на физическа подготовка, стресът и основните здравословни състояния. Нека разгледаме оптималната сърдечна честота за различни ситуации и какво можете да направите, за да поддържате сърцето си здраво.

Сърдечна честота в покой: Основната стойност на сърдечната честота.

Сърдечната честота в покой е броят на сърдечните удари в минута, когато сте в пълен покой. Най-добре е да я измервате сутрин, преди да станете от леглото. При възрастните нормалната сърдечна честота в покой обикновено е между 60 и 100 удара в минута. По-ниската сърдечна честота в покой обаче обикновено показва по-добра сърдечносъдова кондиция.

Добре тренираните спортисти могат да имат сърдечна честота в покой от 40 до 60 удара в минута. Ако сърдечната ви честота в покой е постоянно над 100 удара в минута или под 60 удара в минута (и не сте спортист), препоръчително е да се консултирате със здравен специалист, за да изключите някакви основни здравословни проблеми.

Целева сърдечна честота по време на тренировка

Когато извършвате физически дейности, сърдечната честота трябва да се увеличава, за да отговори на нуждите на организма от кислород и енергия. Тази повишена сърдечна честота е известна като целева сърдечна честота и може да варира в зависимост от възрастта и нивото на физическата ви подготовка. Общата формула за изчисляване на целевата сърдечна честота е 220 минус възрастта ви, умножена по процент, който съответства на интензивността на упражненията.

За упражнения с умерена интензивност се стремете към 50-70 % от максималната си сърдечна честота. При интензивни упражнения се стремете към 70-85 % от максималната си сърдечна честота. Тези диапазони може да не са подходящи за всички, особено за лица с определени заболявания. Винаги е добре да се консултирате с фитнес специалист или медицинско лице, преди да започнете нов режим на упражнения.

Какъв е нормалният пулс при мъжете?

Сърдечен ритъм и стрес

Стресът може значително да повлияе на сърдечната ви честота. Когато изпитвате стрес или тревожност, тялото ви освобождава хормони на стреса, като кортизол, които могат да предизвикат повишаване на сърдечната честота. Хроничният стрес може да доведе до дългосрочно повишаване на сърдечната честота, като натоварва сърдечносъдовата ви система. Практикуването на техники за намаляване на стреса, като медитация, дълбоко дишане и редовни физически упражнения, може да ви помогне да контролирате сърдечния си ритъм и да насърчите здравето на сърцето.

Други съображения

Някои лекарства, кофеинът и някои медицински състояния също могат да повлияят на сърдечната честота. Ако забележите някакви необичайни промени в сърдечния си ритъм или изпитате симптоми като болка в гърдите, замаяност или задух, незабавно потърсете медицинска помощ.

Разбирането на сърдечната честота и знанието каква трябва да бъде тя е от жизненоважно значение за поддържане на добро сърдечносъдово здраве. Следете сърдечната си честота в покой, както и целевата си сърдечна честота по време на тренировка. Поддържайте здравословен начин на живот с редовна физическа активност, балансирана диета и управление на стреса. Ако имате някакви притеснения относно сърдечната си честота или цялостното си сърдечносъдово здраве, консултирайте се със здравен специалист за индивидуални насоки и подкрепа. Грижата за сърцето ви днес ще ви донесе дивиденти под формата на по-здравословно и щастливо утре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Кои витамини са задължителни за жените над 60 г.?

Искате ли да сте млади и красиви? Добавете този продукт към вашата диета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com