Лошият сън е по-опасен от липсата на такъв

1475
Лошият сън е по-опасен от липсата на такъв
Снимка: Istock

В непрестанния стремеж към продуктивност и успех много хора често жертват съня си, за да се справят с натоварените графици. Нови изследвания обаче показват, че лошият сън може да е по-вреден за цялостното здраве и благополучие, отколкото липсата на сън изобщо. Качеството на съня, характеризиращо се с фактори като продължителност, последователност и дълбочина, играе решаваща роля за формирането на резултатите в областта на физическото и психическото здраве.

Въпреки че понятието "липса на сън" може да предизвика образи на крайна умора и когнитивни нарушения, важно е да се признае, че отрицателните последици от недоспиването могат да се проявят и при тези, които изпитват лошо качество на съня. Разликата се състои във факта, че лошият сън, характеризиращ се с чести събуждания, плитки цикли на съня или нарушения в циркадните ритми, може да доведе до безброй здравословни проблеми, които надхвърлят обикновеното изтощение.

Една от основните опасности, свързани с лошия сън, е въздействието му върху когнитивните функции. Сънят е от жизненоважно значение за консолидирането на паметта, ученето и цялостното когнитивно функциониране. Лицата, които постоянно имат нарушен или повърхностен сън, могат да се сблъскат с трудности в концентрацията, влошено вземане на решения и повишена податливост на стрес. С течение на времето кумулативните ефекти от лошия сън могат да допринесат за намаляване на когнитивните способности, което да се отрази както на професионалните, така и на личните аспекти на живота.

Колко сън е твърде много и какво сигнализира

Освен това връзката между лошия сън и физическото здраве е неоспорима. По време на дълбокия сън в тялото протичат важни процеси, като възстановяване на тъканите, укрепване на имунната система и регулиране на хормоните. Лошият сън нарушава тези критични функции, като компрометира способността на организма да поддържа оптимално здраве. Хроничният лош сън е свързан с повишен риск от различни здравословни състояния, включително сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, диабет и отслабена имунна система.

Психологическите последици от лошия сън също не бива да се подценяват. Психичното здраве е тясно свързано с качеството на съня и постоянните нарушения на съня могат да допринесат за развитието или изострянето на състояния като тревожност и депресия. Взаимодействието между съня и психичното здраве е деликатно равновесие и лошият сън може да наклони везните към повишена емоционална уязвимост.

6 гарантирани начина за по-добър сън

За разлика от това, липсата на сън, макар и несъмнено да е предизвикателство, може да не причини същата многостранна вреда като постоянното недоспиване. Признаването на важността на качествения сън подчертава необходимостта хората да отдават приоритет на хигиената на съня, да култивират здравословни навици за спане и да търсят професионално ръководство, ако възникнат постоянни проблеми със съня.

По този начин може да се намалят потенциалните опасности, свързани с лошия сън, и да се проправи път за подобряване на цялостното благосъстояние. В крайна сметка поговорката "лошият сън е по-опасен от липсата на сън" служи като остро напомняне за сложната връзка между съня и здравето, като призовава хората да отдадат приоритет на често пренебрегвания аспект на качеството на съня в стремежа си към пълноценен и здравословен живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Овесените ядки и как те ни помагат да се отървем от безсънието?

Как се вади кърлеж правилно, така че да не се скъса?

Три лесни стъпки за освежаване на лицето преди лятото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com