Млади или стари - кой се справя по-добре с изолацията

2614
Млади или стари - кой се справя по-добре с изолацията
Снимка: iStock/Guliver

Изолацията заради коронавируса постави на изпитание хора от всички възрасти. Всеки се справя различно със ситуацията, но от значение ли е възрастта?

По-възрастните хора се справят по-добре от младите с психическото и емоционалното напрежение на коронавирусната криза, въпреки че са изложени на по-голям риск от сериозно заболяване, установи проучване, цитирано от британския вестник The Times

Хората над 60 години съобщават за най-високите нива на удовлетвореност от живота по време на блокирането, като тези на възраст между 18 и 24 години страдат най-много от самотата и спад на настроението.

Възрастните хора също така спазват повече правилата за блокиране от по-младите възрастови групи.

По време на социална изолация може да подобрите съня си

Периодът на самоизолация може да бъде полезен за хората да определят нормата си на сън и да откажат да ползват будилник. Това, от своя ...

Проучването установява, че стресът, свързан с евентуално заразяване с коронавируса, е най-висок сред хората на възраст от 30 до 59 години, въпреки че повечето са с нисък риск от развитие на сериозни симптоми, предаде агенция Фокус.

Социалното проучване COVID-19 проведено върху 60 хиляди души от University College London (UCL) вече е в третата си седмица. Участниците биват анкетирани всяка седмица как се чувстват в рамките на ограничителните мерки, как правителството се справя с кризата, какво ги тревожи и как понасят самотата.

Дейзи Фанкурт, доцент по епидемиология в UCL, заяви, че стресът, свързан с парите и храната, е намалял през последните две седмици, като най-честите фактори на стрес са възможността да се заразят и да се разболеят сериозно.

Спадът на стреса от недостиг на храна и пари може да бъде свързан с това, че супермаркетите успяха да се възстановят от недостига на ключови храни и стоки за бита. Това се дължи и на правителствения пакет за подкрепа на служителите и самонаетите.

„Има леко увеличение на депресията през последните две седмици, но за щастие се наблюдава леко намаление на нивата на тревожност сред широката общественост“, каза д-р Фанкурт.

И кралят на Тайланд в изолация - с 20 жени в алпийски хотел

Самоизолацията, която е в сила за почти 50% от световното население, не подминава и кралете. Несъмнено за тях е доста по-лесно да прежи...

Мерките за социално дистанциране и социална изолация изглежда помагат на обществеността да се чувства по-сигурно и по-спокойно, каза тя.

Благополучието на възрастните хора е предизвикало безпокойство за семействата и социалните служби. Изследването обаче показва, че те се справят най-добре.

Хората над 60 години съобщават за най-високо ниво на удовлетвореност от живота между 6 и 6,5 по десетстепенна скала от началото на проучването, като тези на възраст между 18 и 24 години показват най-ниските нива, между 4 и 4,5. Проучването използва стандартната мярка за самоотчитане на благосъстоянието, използвана в обширни проучвания от Службата за национална статистика.

Скалата за благополучие за миналата година показа, че нивата на удовлетвореност са около 7,5 средно за населението към края на март 2019 г.

Нивата на самотата са най-високи сред по-младите хора на възраст от 18 до 29 години, с оценка 6 от 10. По-възрастните хора се чувстват най-малко самотни, със среден резултат 4,5.

Останете близо, но не в близост или как да преборим страховете си днес

От емоционално-психичните предизвикателства, които хората преживяват по време на изолация, на първо място става дума за страхове. В нач...

Като цяло повече респонденти съобщават, че се чувстват по-скоро потиснати, отколкото тревожни.

Това явление се е увеличило леко след обявяването на карантината и остава относително стабилно до момента сред две трети от анкетираните, при пълно спазване на правилата за социална изолация. Най-малко вероятно е по-младите хора да се съобразяват изцяло с тях, като само 45 на сто спазват всички правила, в сравнение с над 80 на сто от хората над 60 години.

Въпросите от миналата седмица бяха фокусирани върху физическата активност и стана ясно, че много възрастни изобщо не правят никакви упражнения, въпреки че това е една от малкото законни причини да напускат дома си.

Малко над една трета (36 на сто) съобщават, че се разхождат или извършват леки упражнения в продължение на поне 30 минути, като 39 на сто не правят нищо.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 9 април

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com