НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 9 април

10342
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 9 април
Снимка: iStock/Guliver

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозно България.

Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. 

Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

* Информацията е обновена към 23:45 ч., 9 април 2020 г.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

🔘 618 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 7 нови случая, като 6 са в София и 1 в Панагюрище. Лабораториите продължават да работят, съобщиха от министерство на здравеопазването. Най-младият пациент е на 1 година, а най-възрастният - на 90г.

🔘 230 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 32 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

🔘 48 са излекувани до момента. 6 нови пациенти са изписани за последните 24 часа, 3 от ВМА, 2 от Пазарджик, 1 от Пещера  - медицинска сестра на 70 години. Общо излекувани са 17 жени, 31 мъже, средна възраст - 47 години. Това отчете по време на редовния сутрешен брифинг в МС генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. По-късно през деня изписаха още един -  петият оздравял от коронавирус в Плевен

🔘 Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 24. За последните 24 часа е починал един пациент - 65-годишен мъж, който при хоспитализирането си е дал положителна проба за COVID-19. Средна възраст на починалите - малко над 65 години.

🔘 33 души са вече заразените медицински работници до момента. Новият случай е жена, лекар интернист без данни за контакти с пациенти. До момента в Спешната помощ в София са открити 8 заразени медици

🔘 Първо масово тестване - резултатите сочат, че няма колективен имунитет, но епидемията е под контрол. Резултатите са от изследваните 1016 души, служители на МВР в София. Средна възраст 39 години. Те са от група хора с интензивни контакти и са се срещали с вируса. Според националния здравен инспектор доц. Д-р Ангел Кунчев 1007 са здрави, а само двама души имат антитела, които се появяват на 7-9 ден от инфекция, а 7 души са имали среща с вируса по-рано без клинични симптоми и вече имат друг тип антитела. Само 1 човек има симптоми, наподобяващи COVID-19, но тестът при него е отрицателен. Има и 210 души с поне по един симптом на заболяване, но тестовете при тях са отрицателни. Изводите: Все още активна циркулация на вируса в София няма, епидемията е под контрол, не може да разчитаме на масов имунитет, който да ни пази, обобщи д-р Кунчев, според който ако продължаваме с мерките, епидемията ще остане под контрол. А генерал Мутафчийски предупреди, че наличието на антитела при седемте души все още не значи дали човек не би се заразил отново. Масово тестване сега е безсмислено, повтори той.

🔘 Резултати от тестването на 1100 души от военните контингенти на България - под 0,7% са със засечени антитела. "В неделя ще бъдат изследвани 146 моряка скринингово - и ще ги включим в цялото проучване има ли натрупване на имуниет. Все още не е ясно какво означава да имаш EGG тела, защото скорошни изследвания показват , че има повторно заразяване. Оказва се правилно решението ни за момента да не се прави масово тестване в търсене на колективен имунитет. След време тестването на военните колективи и МВР ще бъде повторено, за да се види какво е положението, обясни проф. д-р Мутафчийски.

🔘 Започва тестването на 1000 души в Банско с бързи тестове след преживяната от града карантина - с приоритет ще се тестват хората в рискови професии и от рисковите за болеста групи. Възможност да се тестват ще имат и граждани, които желаят. Още по казуса "колективен имунитет"

🔘 Столична община ще дезинфекцира пространствата около всички православни християнски църкви в града. На 11 април, преди Цветница и на 17 април, преди Великден ще бъдат дезинфекцирани площадните пространства около църковните храмове в София.

🔘 Българският тест за коронавирус: Ето какво представлява

🔘 Великденските празници: Без върба и цветя на Цветница по църквите, няма да ходим до Божи гроб за благодатен огън

🔘 Слави Трифонов: Цялата държава е затворена заради нищо

🔘 Учени: COVID-19 няма да изчезне при затопляне на времето

🔘 БЧК набира студенти медици за борбата срещу коронавируса

🔘 НОИ: Срокът за изплащане на инвалидните пенсии се удължава

🔘 Турция затяга сигурността по границите, появиха се опашки от камиони

🔘 Деница Сачева: 1 223 са подадените до момента заявления по мярката 60/40

🔘 Произведено в България: 50% българска храна – кои 50%? Българска стока в големите вериги - възможна ли е мисията?

🔘 Ангелкова още оптимист, можело да има късен летен сезон

🔘 Как коронавирусът влияе на политика

🔘 Коронавирусът и мръсният въздух: Поглед в бъдещето

🔘 НА ЖИВО: Как коронавирусът влияе и на спорта, последни новини

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

🔘 Кога ще е пикът на епидемията от коронавирус в Европа - нова прогноз

🔘 Имунолог от Швейцария: Намерихме ваксина-убиец за COVID-19, Швейцария удължи извънредните мерки до 26 април

🔘 Уби ли малкият вирус от Ухан големите надежди на ЕС за единство?

🔘 Испания вече убедително е най-напред по брой официално регистрирани случаи на COVID-19 в Европа. Болните са 152 446 220, смъртните са 15 238, което прави 446 смъртни случая за денонощие. За оздравели се считат 52 165, но 7 371 са в състояние, което налага болнично лечение. Испания удължи извънредното положение да 26 април

🔘 В Италия официално потвърдените случаи са 143 626, т.е. новите са 4 204 и засега тенденцията да има по-малко разболели се се задържа. Смъртните случаи обаче са 18 279, т.е. 610 нови, което също е сериозен спад. Оздравелите са 28 470, а в критично състояние са 3 605 души.

🔘 Италия: Изписаха най-малкия пациент след лечение от COVID-19

🔘 Франция и Германия в момента са като цяло на едно ниво. Статистиката за Франция е 117 749 и това значи 4 799 нови случая за последните 24 часа. Смъртните случаи са 12 210 т.е. 1 341 нови, което е наистина шокиращ брой само за едно денонощие.

🔘 Френският министър на финансите Бруно Льо Мер заяви пред вестник Les Echos, че се очаква правителството да приеме стимулиращ пакет в размер на 100 милиарда евро за подкрепа на икономиката на фона на пандемията от коронавирус.

🔘 В Германия потвърдените 115 523, а новите случаи със сигурност са 2 227. 2 451 души са загубили живота си от началото на кризата.

🔘 Във Великобритания потвърдено болните 65 077 т.е. 4 344 нови случаи за 24 часа. Смъртните случаи са вече 7 978, т.е. 881 нови. Статистиката за оздравелите е много противоречива – между 345 и 1918 души. Същевременно стана ясно, че британският премиер Борис Джонсън е изведен от интензивното отделение за лечение и е в добро настроение.

🔘 На Острова: След коронавируса училищата не трябва да се върнат към "нормалното"

🔘 Коронавирусът е причинил смъртта на 908 души до момента в Турция, като 96 са новите жертви днес. Общият брой на заразените надхвърли 42 282, което е с нови 4 056 случая за 24 часа. Забрана за освобождаване на работници за 3 месеца обмислят в Турция

🔘 В Румъния потвърдените случаи са 5 202, т.е. 441 нови за денонощие. Смъртните са 248, т.е. 28 нови. За оздравели се считат 647, а в интензивно отделение са 178 души.

🔘 Правителства използват извънредното положение да се справят с критиците си.

🔘 Виктор Орбан удължи за неопределено време ограничението за придвижване на гражданите заради разпространението на коронавируса, съобщи РИА Новости.

🔘 В Сърбия активните случаи са 2 867 т.е. 201 нови за денонощие. Смъртните случаи са 66 т.е. 1 нов, 127 са в болница в тежко състояние. Още няма статистика за оздравели – така е самото начало на епидемията. Синът на сръбския президент Вучич е болен от коронавирус

🔘 В Гърция нещата изглеждат доста по-добре – 71 нови случая за 24 часа и общо 1 955. Смъртните случаи са 87 т.е. 4 нови, 79 души са в интензивно отделение, а според "Джонс Хопкинс" оздравелите са 269.

🔘 В Хърватия потвърдено болните са 1 407, от които има 20 смъртни случая т.е. 1 нов и 219 оздравели.

🔘 В Северна Македония потвърдените случаи са 663 т.е. 46 нови, от които 30 смъртни т.е. 1 нов и 37 оздравели. В страната влиза в сила полицейски час, който закотвя вкъщи най-младите и най-възрастните

🔘 В Албания – 409 случая т.е. 9 нови, от които 23 смъртни т.е. 1 нов и 165 оздравели.

🔘 Шефът на ЕИС подаде оставка, недоволен от мерките на ЕС срещу коронавируса

🔘 ЕС определи колко ще даде за спиране на коронавируса извън Европа

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА

🔘 Лекари се усъмниха в апаратите за белодробна вентилация заради висока смъртност

🔘 Световната здравна организация възнамерява да поиска от световната общност да отпусне един милиард долара за финансиране на мерки за борба с разпространението на новия коронавирус до края на 2020 г.

🔘 Вирусът SARS-CoV-2 има три основни типа, става ясно от доклад, публикуван в списанието на Американската академия на науките.

🔘 Японски учени проследиха как девет антиретровирусни лекарства действат върху клетки, заразени с новия коронавирус. Те са открили, че едно от лекарствата, нелфинавир, дори в ниски концентрации блокира образуването на нови вирусни частици

🔘 Официално регистрираните в световен мащаб случаи на зараза с коронавирус (болестта COVID-19) вече са 1 588 712, показват данните на Worldometers.info. От тях 353 075 са оздравели, 94 935 са починали, а над 1,1 млн. са още активни.

🔘 Промени на глобално ниво очаква Кисинджър заради пандемията

🔘 В САЩ ситуацията изглежда извън контрол – 459 448 потвърдени случая, от които смъртните случаи са 16 359 т.е. 1 571 нови за последното денонощие според "Джонс Хопкинс" – най-високото ниво в света. Коефициентът на смъртност е 3,41% т.е. далеч под тези в Италия, Испания и Франция. Новите случаи на зараза са 24 521 за последните 24 часа. За оздравели се считат близо 25 000 души, в критично състояние са 9 818 души. Ей Би Си: Американското разузнаване е предупредило още през ноември за опасна болест в Ухан

🔘 Настъпва ли краят на Pax Americana?

🔘 В Китай новите случаи са 63 според Worldometers.info, т.е. общо 82 865, но от тях оздравелите са 77 370. Смъртните случаи са 3 335 т.е. 2 нови, 176 души са в интензивно отделение.

🔘 Проучване: Около 30% от излекуваните от COVID-19 остават с малко антитела

🔘 В Южна Корея случаите са 10 423 т.е. само 39 нови за денонощие, а смъртните са 204, т.е. 4 нови. Оздравели обаче са между 6 973 т.е. над 67% и коефициент на смъртност 1,93%. Коронавирус: Южна Корея отвръща на тези държави, които не пускат корейци

🔘 В Русия потвърдено болните са вече 10 131 т.е. 1 459 за денонощие, което е най-големият скок за 24 часа, откакто се води официална статистика. Смъртните случаи са 76 т.е. 13 нови, но коефициентът на смъртност е 0,73%. Оздравели са 698 души. Положителни тестове за коронавирус са дали осем свещеници от Московската епархия, съобщи ТАСС, цитирани от БГНЕС. Храмовете, в които те са служили, са затворени за дезинфекция.

🔘 Руски учени виждат нови потенциални проблеми от коронавируса - за мозъка

🔘 В Иран официално болните са 66 220, от които оздравели са 32 309, а смъртните са 4 110 т.е. 117 нови. Хората, нуждаещи се от болнично лечение са почти 4000, а новите случаи за денонощието са 1 634.

🔘 Световната банка удари в земята най-черния сценарий на Горанов – по-зле ще е

🔘 Световни звезди се обединяват в борбата с COVID-19 с концерт

Кратка справка за вируса 

🔘 Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. 

🔘 Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV).

🔘 Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019. 

🔘 Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от началото на разпространението на вируса в Китай. Той се е разделил на два подтипа - L и S на SARS-CoV-2 (COVID-19), пише в доклад от китайски учени в сп. National Science Review. Изследването показва, че L е най-често срещащия се (70%) и S – е с дял от 30%. Учените отбелязват, че подтипът L се е срещал по-често в ранните етапи на епидемията в Ухан, но честотата му е намаляла в началото на януари.

🔘 Според д-р Александър Симидчиев, ако епидемията не бъде ограничена достатъчно, ще има повторение следващата зима.

🔘 В материала ни "Новини" за коронавируса, които не са истина", ще се запознаете с фалшивите информации около глобалната пандемия и начините, по които да избягваме съмнителни източници на новини.

Причина за появата

🔘 Бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан.

🔘 На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни.

🔘 Именно така се появяват и подозренията, че причинителят на новия вирус е с животински произход.


Симптоми на вируса

🔘 Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса), по наблюдения във ВМА не повече от 38 градуса;

🔘 Бърза умора и силна обща отпадналост; 

🔘 Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

🔘 Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

🔘 Новоотркит симптом е загубата на обоняние и понякога изчезването на способността да усещаш вкус - подробности ТУК! Началникът на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че в Италия се следят на първо място температурата и сатурацията - ако сатурацията е около 89 до 90, тогава следва задължителен прием в болница.

🔘 Ето защо трябва да носим маска

🔘 Светът напредва срещу коронавируса: Изследвания с лекарства, ваксини и нови тестове

🔘 Започнаха тестове с доброволци на ДНК ваксина за COVID-19

🔘 Започва производството на лекарствата хлорохин и хидроксихлорохин у нас, за които проучванията досега показват, че дават добри резултати при лечение на COVID-19 пневмонията. Технологията вече е усвоена, а активните съставки са поръчани.

🔘 Променят ли се симптомите на коронавируса: Променя се във вашите публикации, каза проф Мутафчийски и ги изброи отново. Съществените, с които се хоспитализират болни са: трайна висока температура, задух, чувство на болка в гърдите, посиняване на устните. По - слабо разпространени са други симптоми: Голям процент имат кашлица, болка в мускулите, 10 % от пациентите имат диария, малък процент имат и зачервяване на очите - (възпаление на конктивата - конюктивит).

🔘 Направи си безплатен онлайн тест за коронавирус

🔘 До момента се знае, че вирусът е неустойчив на атмосферни влияния и се предава чрез пръски слюнка или друг секрет;

🔘 Най-уязвими са хората в напреднала възраст (особено с придружаващи хронични заболявания);

🔘 До момента няма регистриран тежък случай на деца под 9-годишна възраст.

🔘 Кога да търсим Спешна лекарска помощ - при температура от 38 и повече градуса в продължение на няколко дни, затруднено дишане (сякаш някой ти седи на гърдите) и посинели устни! Това каза проф. Мутафчийски - началник на Кризисния щаб в България.

🔘 Средно след 5 дни се появяват симптомите на коронавирус при заразените - треска, висока температура, кашлица и затруднено дишане. Това сочи медицинско проучване, публикувано в списание Annals of Internal Medicine. Проучването установи, че по-малко от 2,5% от заразените са проявили симптомите в рамките на 2,2 дни, докато 97,5% са проявили симптоми в рамките на 11,5 дни. Изследователите изчислили, че на всеки 10 000 души, поставени под карантина за 14 дни, само около 101 ще развият симптоми, след като бъдат изписани. Ако човек няма симптоми на коронавируса до 12-ия ден, най-вероятно няма да се разболее, но още може да е преносител. "Въз основа на нашия анализ на публично достъпни данни настоящата препоръка от 14 дни за активен мониторинг или карантина е разумна, въпреки че с този период някои случаи ще бъдат пропуснати в дългосрочен план", казва старшият автор на проучването Джъстин Леслер, доцент в отдела по епидемиология на Bloomberg School.

🔘 Колко дълго живее вирусът извън жив организъм, зависи от фактори като температура и вида на покритието, върху което се намира. COVID-19 може да оцелее 2-3 дни върху стъкло, плат, метал, пластмаса или хартия при температура около 37 градуса.

🔘 Още за болесттаНови разкрития за коронавируса ; Създадоха безплатен сайт за проверка на симптоми на коронавирус; Johnson&Johnson очакват да имат готова ваксина за COVID -19 до 2021г.; 7 нетипични симптома на коронавируса; Боледуваме или мислим, че сме болни от коронавирус (COVID-19) - какво да правим?

🔘 Бременните жени са податливи на това заболяване и те могат да се заразят. До момента обаче не е доказано предаване на вируса от бременна майка на детето йБременност, раждане и коронавирус

🔘 Защо не се тестват всички влизащи или желаещи у нас? "Това е безмислено харчене на пари, безмислен труд. Ние нямаме капацитет да го направим." Отрицателният тест не означава отрицателен резултат. Само ако има проявени симптоми имаме категоричност на резултата. Затова имаме случаи на първоначален отрицателен и последвал положителен тест, обясни ген. Мутафчийски.

🔘 Какъв е капацитетът на лабораториите в страната? Кой и за какво трябва да се изследва по време на пандемия? обясниха от Кризисния щаб.

🔘 Има голям шанс новият коронавирус да се превърне в сезонен, заяви американски учен, подчертавайки належащата необходимост от намиране на ваксина и ефективно лечение.

🔘 Ветеринари алармират, че масово се търси лекаството срещу краста, за самолечение от хора. Лекарството е опасно за хората, то е за животни. Днес ще има среща при премиера Бойко Борисов с технолози за обсъждане на лекаства и бъдещи ваксини от всички, които се разработват в момента, с български учени. "Към този момент няма лекарство, заявено в света, което да лекува коронавирус", подчерта и премиера Бойко Борисов на сутрешния брифинг на 8 април." Поддържаме връзка с Италия и там сме заявили желание за закупуване, след като минат техните тестове и е вече е ясно, че това е лекарство", обясни той. Може ли наистина лекарството срещу краста да се окаже работещо срещу коронавирус? "Изследвания за момента се правят само в Австралия и са инвитро т.е. в лабораторни условия на клетъчни култури, които са заразени с вирус. Все още е в много начална фаза, за да стигне до клиничната му употреба. Но много внимаваме, защото лекарството е много масово и има възможност за голямо производство в цял свят.", коментира проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Още детайли от проф. Иво Петров.

🔘 Българин патентовал нов тест за коронавирус, предоставя го безвъзмездно на страната ни

🔘 Съвети за хората със сърдечни проблеми

🔘 Колективен имунитет? Доц. Атанас Мангъров: Ако не се действа правилно, ще загинат повече хора. Той защити тезата си за постигане на колективен имунитет. Борисов му отговори: Категорично няма да бъда този, който ще превърне държавата в морга. Започна тестването на 1000 души в Банско след карантината

🔘 Какви са възможните сценарии за края на пандемията, чете в този материал.

🔘 Маските за лице: Помагат ли наистина?

🔘 Митове и факти за коронавируса, разпространени от СЗО.

🔘 Започва DMS кампания в подкрепа на българските медици, борещи се срещу коронавируса

🔘 СЗО обяви пандемия от коронавирус в световен мащаб.

Мерки срещу вируса в България

🔘 Народните представители решиха да удължат извънредното положение в страната до 13 май. Решението им дойде в момент, когато стана ясно, че сред депутатите има трима, болни от коронавирус. Припомняме, че от 13 март България е в извънредното положение! В сила са нови разпореждания специално на здравното министерство - има редица забрани по отношение на публични мероприятия, обобщено можете да ги видите ТУК! Сериозността на положението се вижда най-добре от мерки като тези, че се затварят всякакви обекти в МОЛ-овете, с изключение на хранителни магазини, аптеки, банки и застрахователи, а заведенията за бързо хранене ще могат да правят единствено доставки по домовете! Затворени са училищата и детските градини. Търговските вериги, които допускат струпване на опашки от хора и няма организация за дистанция от 2-3 метра между чакащите, ще може да бъдат затваряни.

🔘 Народните представители приеха и актуализация на бдюжета.

🔘 Мобилно електронно приложение, предназначено за борба с коронавируса, бе представено на извънреден брифинг в Министерски съвет.

🔘 МВР: Съвети и препоръки към гражданите в "извънредно положение". 

🔘 Министерството на здравеопазването разпространи препоръки за това какво е важно да се знае и прави по отношение на COVID-19.

🔘 Здравният министър Кирил Ананиев отмени всички въведени досега полицейски часове по места. Това стана с нова заповед, в която предимно се охлабват условията за работа на фермерските пазари и на селскостопанските предприятия. Коментарът:  "Препоръчваме ограничителните мерки да останат в сила поне до Великден", каза проф. Мутафчийски. "Броят на заболелите в световен мащаб не намалява, а намалява броят на заразените за денонощие. Тенденцията се забелязва в Италия, в Китай няма смъртни случаи, но има заразени нови. Намаляват заразените в Испания. В САЩ обаче се развиват много бързо. При нас като че ли удържаме положението и се наблюдава тенденция за задържане.", обобщи генерал Мутафчийски, началник на Кризисния щаб към Министерския съвет в България. С тези думи той коментира и фактът, че СЗО заговори за поетапно облекчаване на ограничителните мерки в световен мащаб.

🔘 Ананиев временно забрани влизането в България: целта е да се спре потокът от "безцелно пътуване към страната", ограничението важи за граждани на държави извън ЕС. "Няма нищо ново във заповедта, просто са обобщени мерките, които важат до момента", обясни проф.д-р Мутафчийски.

🔘 Всички, участвали в лечение и наблюдение на случаи за коронавирус, ще получат чисто по 1000 лева месечно – от 4.04.2020г.. Става въпрос за 1700 души персонал, в 34 лечебни заведения. За целта ще се платят 2,6 млн. лева. До 3,4 млн. лева ще получат хората в „Бърза помощ”, РЗИ и Националния център за заразни и паразитни болести.

🔘 Кой ще гледа детето, ако работодателите отказват да дадат платен отпуск на родител, а лекарите не му издават болничен по време на извънредното положение, когато ясли и детски градини не работят? От отговорът на министър Ананиев стана ясно, че при извънредно положение имаш право на болничен да гледаш детето само ако то е с коронавирус. Той насочи към "законодателя" този нерешен въпрос, изискващ "създаването на практическо положение" в кризисната ситуация. "Разберете, в  извънредна ситуация сме, не можем да имаме решение на всичко", допълни Ананиев.

🔘 Коронавирус: Ще могат ли лекарите да отказват медицинска помощ на най-тежко болните

🔘 Полезни връзки: Информация за трафика през ГКППсе актуализира непрекъснато на страницата на ГДГП, Информация за българите, пътуващи за/от чужбина се актуализира от Ситуационния център на МВнР; Подробна информация за превантивни мерки и ПОТВЪРДЕНИ случаи за броя на заразените се публикува на сайта на МЗ.

🔘 На телефонен номер 02 807 87 57 информация можете да получите от лекар епидемиолог.

🔘 На телефон 112 може да научите какви ограничения налага здравното министерство.

🔘 Има вече 4 държави, от които българи с изтекли документи могат да се приберат в България

🔘 За хора с уврежданиия: ТЕЛК решенията са валидни два месеца след края на извънредното положение; Извънредно положение: Оценката за потребностите на хората с увреждания по телефона;

🔘 От 30 март приемната за жертви на домашно насилие в болница "Пирогов" предоставя консултации да денонощна линия за обслужване - 0700 40 150.

🔘 Заради ситуацията с коронавируса, службите за честване на Великден ще бъдат правени навън. Това заяви началникът на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, който говори заедно с вицепремиера Томислав Дончев след среща със Светия синод. Мутафчийски уточни, че всеки може да запали свещичка, но ще има разпоредби как може да се влиза в църквите. Какви мерки оповести Светия синод, вижте в този материал.

🔘 Увеличава се с 6 месеца срокът за издаване на изтекли лични документи (лична карта, паспорт и шофьорска книжка). До края на май, 2020 година, се удължава срокът за регистрация на газови уредби. Протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 май.

🔘 Българите в чужбина с изтичащи документи в периода 13.03 – 31.10.20 разчитат консулствата да работят. При нужда от там ще им издават временни паспорти.

🔘 Има специален въпросник/анкетна карта, която ще бъде разпространена по всички болници. Въпросникът ще попълват всички пациенти - последни контакти, пътувания и прочие.

🔘 Кризисният щаб мести брифинга си, вече ще е само сутрин в Министерски съвет.

🔘 На този етап 7473 са подготвените легла за болните от коронавирус в страната, 1137 са в София. Интензивните легла са 1347 т.е. толкова са с респиратори, над 500 са в столицата.

🔘 Открита е DMS 17777 - DMS SOlIDARNOST линия за подкрепа на българските медици, които са на първа линия. 

🔘 Как ще разберем, че епидемията от коронавируса затихва, вижте в този материал.

🔘 Вижте кои са болничните заведения, които лекуват пациенти с коронавирус.

🔘 COVID-19: Какво трябва да знаят трансплантираните пациенти и чакащите за трансплантация

🔘 Правителството забрани износа на медицински консумативи, необходими за борба с коронавируса.

🔘 Държавното предприятие "Интендантско обслужване" в Калофер започна производство на медицински маски и защитни облекла.

🔘 МВР и ДАНС следят за спекула по въпроса, по разпореждане на Борисов. Военните болници ще подпомагат цивилните. Някои от военните запаси от маски от плат, могат да се използват и се обмислят такива мерки.

🔘 Всички, които се завръщат от рискови дестинации, минават задължително 14-дневна карантина. На Терминал 1 вече има отделен коридор за пристигащите от тези държави. Термокамери по летищата и засилени мерки по сухоземните граници допълват превенцията срещу заразата у нас. Справка какво да правите при завръщане от чужбина ВИЖТЕ ТУК! МВнР вече препоръча засега да не се пътува никъде в чужбина.

🔘 При регистриран болен в самолет, за контактни пасажери се приемат всички пътници, които са били на местата около болния. Под наблюдение обаче се поставят и останалите пасажери.

🔘 Пътят на пациента: При съмнения за заболяване - висока температура, кашлица, болка по мускули и стави, болка в гърлото или сухота. Първият контакт с личния лекар се извършва по телефона. При домашна карантина се поддържа ежедневна връзка по телефона с личния лекар. Ако има нужда, медикът осигурява специализиран транспорт до лечебното заведение по райони и се поставя под карантина, започва лечението. При нужда гражданите, които нямат личен лекар и/или не са здравноосигурени, трябва да потърсят съдействие от Районните здравни инспекции (РЗИ) по местоживеене. 

🔘 По преценка на личен лекар се издава болничен за времето на карантината. При доброволна карантина личният лекар ще може да издава болничен, след препоръка от Здравната инспекция по местоживеене и потвърждение, че пациентът е бил в континентален Китай или Италия.

🔘 БСК стартира "Е-борса за взаимопомощ"

🔘 77 млн. лв. има във Фонда за бедствия към Министерския съвет, правителството може да осигури още 50 млн. лв. Със средствата трябва да се осигурят всички препоръчани мерки и решения на Кризисния щаб.

🔘 България ще получи общо €812 милиона от обявената от ЕС сума за борба с коронавируса, става ясно от разчетите за страните членки.

Ваксина и лечение 

🔘 Към момента се работи по създаването на ваксина. Очаква се да има ваксина, която да се ползва масово от пациенти, най-рано през 2021 година. Една се разработва в Италия, друга в САЩ. Успешни изпитания има и във Франция.

🔘 Проф. Петров: Най-големи надежди за лекарство се възлагат на хининовите производни

🔘 Няма специфично лечение за това заболяване - подходът, използван за лечение на инфекции, свързани с новия коронавирус, е чрез лечение на клиничните симптоми. 

🔘 Според китайски учени, участвали в лечението на болни от пневмония, причинена от COVID-19 (пневмонията се нарича SARI - severe acute respiratory infection) болният трябва да се лекува с големи дози витамин С интравенозно. Препоръките за дозиране варират в зависимост от тежестта на заболяването, от 50 до 200 милиграма на килограм телесно тегло на ден до колкото 200 mg / kg / ден. Тези дози са приблизително 4 000 до 16 000 mg за възрастен. Специалистите вярват, че при пациенти с тежка пневмония и критично болни пациенти лечението с витамин С трябва да се започне възможно най-скоро след приемането им. Цялото изследване.

🔘 Китайски учени: Лекарството "Фавипиравир" е ефективно при коронавирус

🔘 Българският лекарски съюз (БЛС) публикува на официалната си страница информация как да разпознаем и как да се предпазим от коронавируса?

🔘 Съвет на лекари: Много вит. С, да не контактуваме с други, които бихме могли да заразим. Най-важното е да се каже на хората, че тези, които са с грипоподобни симптоми да не отиват към болниците. Това е най-грешното решение. Слава богу в България засегнатите пациенти са изключително малко и така и ще бъде. България взе много бързо мерки." Това заяви д-р Иво Петров - кардиолог. Храни за повишаване на имунната система по време на коронавирус

🔘 Учените от БАН излязоха с положителни прогнози за развитието на заболяването. Ако карантината не бъде пробита, след около три седмици се очаква да има и хубави новини по отношение на ограничението на разпространението на заразата. А след около два месеца и половина до три месеца, е възможно България да се справи с коронавируса - отново при изричното уточнение, че карантината се спазва строго.

🔘 Според академик Ангел Гълъбов, коронавирусите се размножават при по-ниска температура, от 32-33 градуса. COVID-19 почва с кашлица, която се засилва и има затруднения при дишането. При грипа трябва да минат 3-4 дни от първите симптоми – температура, треска, за да дойде кашлица, твърди Гълъбов. Коронавирусът има рецептори дълбоко в дихателното дърво, включително в алвеолите на белите дробове, поясни академикът. И добави, че коронавирусът, за разлика от грипа, влиза в кръвта. Гълъбов посочи, че за момента изглежда добър ефект дава препаратът „Ремдезивир”. "Ремдезивир" е изпитан първо като средство срещу ебола, а академикът уточни, че не знае има ли го в България. Той изрично предупреди, че все още не е окончателно ясен ефектът на „Ремдезивир”. Гълъбов даде пример и с какво действат в Китай срещу болестта – хлорокин. Що се отнася до лечението, обдишването с кислород и прилагането на антивъзпалителни средства се практикуват усилено. Като ефикасно противовъзпалително средство Гълъбов посочи Барицитиниб. Търговското наименование е "Олумиант", като се ползва на първо място за ревматоиден артрит. Академикът подчерта, че хората без симптоми за коронавирус, но заразени, го изкарват без никакви хронични проблеми. Гълъбов е категоричен, че болестта не повтаря, но е сигурен и, че затоплянето на времето няма да унищожи COVID-19!

🔘 Имуносупресори и антитела: Надежда за лечението на COVID 19?

🔘 СЗО със съвети за родителите по време на пандемия

🔘 Медици и психолози за коронавируса: Здравословен страх, не паника - слушайте

🔘 Съвети от подводничарите как да се справим с изолацията

🔘 Шест съвета как да живеем заключени и да не откачим

🔘 14 идеи за детски игри в условия на карантина

🔘 Изкуствен интелект отсява пациенти с риск от белодробно увреждане при COVID-19

🔘 Съветите на СЗО за психическото здраве по време на пандемията ще откриете в този материал.

Цялата информация от Live блога от вчерашния ден четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Еднаква ли е профилактиката за рак в Европа и защо българите не ходят на прегледи?

9 от 10 българи нямат достъп до здравното си досие: Идея как да стане по-лесно

Доктори разкриват: Уникална научна разработка успява да съхрани стабилността на витамините в своята формула

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване