Опасно и смъртоносно заболяване, което се крие в климатиците

12818
Опасно и смъртоносно заболяване, което се крие в климатиците
Снимка: iStock

Легионелозата, заболяване на дихателната система, причинено от наличието на бактерия Legionella pneumophila в организма, е много опасно заболяване, което може дори да доведе до смърт. Проявява се като силна кашлица, болка в гърдите, затруднено дишане и висока температура, поради което погрешно се приема за пневмония и грип. Най-често инфекцията се причинява от лошо почистена вентилация и лошо поддържани климатични системи.

Легионелозата понякога се нарича болест на легионерите. Това име идва от факта, че първият случай на инфекция е регистриран сред участниците в Конвенцията на Американския легион - организация, подкрепяща американски военни ветерани.

По време на конгреса на членовете на сдружението през юли 1976 г. във Филаделфия, около 200 от 2000 от участниците в събитието са хоспитализирани със симптоми на тежка пневмония. В зависимост от източника, 29 до 34 от тях са загинали.

Легионелоза: болест от климатик?

Посмъртните изследвания показват, че в белите дробове на един от починалите пациенти има неизвестна досега бактерия, която е причинила фаталното заболяване. Оказа се, че бактерия, наречена Legionella pneumophila, се е разпространила през замърсената климатична система в хотела, в който са отседнали членовете на Легиона.

Новината за новата бактерия се разпространява веднага в медиите и дори Боб Дилън подхваща темата, като написва песен, озаглавена "Legionnaire's Disease". В крайна сметка авторът се отказва от идеята да запише песента, но самата песен е записана от члена на групата на Дилън Били Крос като част от друг проект, Delta Cross Band.

Въпреки че не бихме нарекли Легионелозата болест на цивилизацията в строгия смисъл на думата, рискът от нейната поява преди няколко десетилетия беше изключително нисък. При естествени условия Legionella pneumophila има малък шанс да попадне в тялото ни.

Никога не правете това с климатика, съсипвате здравето си

Интензивният растеж на бактериите се случва, когато се намират на място с висока влажност, особено в застояла вода, замърсена с утайка или ръжда. Legionella pneumophila също се нуждае от подходяща температура, от около 20 до 50 градуса, и железни съединения. Освен това инфекцията може да се случи само чрез капчици, чрез вдишване на замърсен, влажен въздух. Болестта не се предава от човек на човек чрез пиене на замърсена вода.

Следователно Легионелозата не се е случвала толкова често в миналото, поради простата причина, че човечеството не е използвало климатици по това време. Докато добри условия за растеж на бактерии съществуват и в автомивки, овлажнители, пръскачки и дори във вани и душове, климатичните системи са начело в този списък.

В някои случаи е виновен грешния монтаж на системата, който благоприятства натрупването на утайки и отломки и затруднява почистването. Специалистите подчертават още, че е рисковано и използването на евтини материали, които понякога са храна за микроорганизми.

Друга причина за здравословните проблеми е липсата на редовно почистване и дезинфекция на климатичната система. Само правилната работа е в състояние да предотврати появата на бактерии. Не всички заведения, като хотели, нощни приюти или ресторанти, почистват периодично климатиците, което понякога води до бактериално замърсяване.

Може ли климатикът да ви разболее? Настинка от климатик – симптоми

Легионелоза: симптоми и протичане

Легионелозата атакува около пет процента от хората, които са били в контакт с Legionella pneumophila. Курсът на лечение е дълъг, обикновено продължава няколко седмици и е изтощителен за организма. Първоначално се проявява с мускулни болки и главоболие. След това идва треска с втрисане, болка в гърдите, затруднено дишане и остра кашлица – отначало изморителна и суха, накрая преминаваща във влажна, дори с кървава храчка.

Заболяването може да бъде придружено от смущения на храносмилателната система, като:

- повръщане;
- диария;
- загуба на апетит

При някои пациенти също са наблюдавани промени в съзнанието и прекомерна сънливост.

В най-тежката си форма заболяването води до остра дихателна недостатъчност, уврежда органи като сърцето, черния дроб, бъбреците и панкреаса и в крайна сметка може да се стигне до смърт. Такъв курс най-често се среща при хора с намален имунитет - възрастни хора, хронично болни или злоупотребяващи с алкохол. Смъртността от легионелоза е до 20 процента.

Бактериите Legionella pneumophila са отговорни за друго заболяване, Pontiac треска. Понтиакската треска не се различава много от добре познатия грип и за щастие не е толкова опасна, колкото легионелозата. Проявява се с висока температура, втрисане, кашлица, слабост и главоболие. Нашето тяло обаче е в състояние да се справи с болестта самостоятелно.

Тези 4 неща у дома могат сериозно да застрашат здравето ни

Легионелоза: възникване

Легионерската болест се среща главно като епидемия в относително малки райони. Най-голямото огнище досега е регистрирано през 2001 г. в град Мурсия, Испания, където са регистрирани 449 случая и 6 души са починали.

Епидемии от легионелоза, освен във Филаделфия, са регистрирани и във френския Па-де-Кале, британския Статфорд, канадския Торонто и холандския Бовенкарпсел. Във всички тези случаи смъртността е много по-висока, отколкото в Испания, като варира от 15 до 20%.

Има и единични случаи на заболяване, особено през последните 20 години, но никога не е имало масови инфекции. Всичко това е, защото климатикът не се използва толкова често в България, колкото в южната или западната част на Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com