КЕВР се оплаква от хакерски атаки, бурен спор в парламента за предложените цени на тока

2069
КЕВР се оплаква от хакерски атаки, бурен спор в парламента за предложените цени на тока
Снимка: Actualno.com

КЕВР е подложена на продължаващи DoS атаки. Това съобщи Александър Йорданов, член на КЕВР. Той припомни, че към 20 април енергийният регулатор е претърпял солидна хакерска атака, вследствие на което не само сайтът на комисията, а значителна част от информационния й ресурс, са били временно неизползваеми. "За щастие реакцията на нашите специалисти и съответно държавните органи, които ни подпомагаха в тази ситуация, не сме загубили съществена информация, но възстановяването е доста бавно", каза Йорданов. 

Йорданов отговори и на питане дали е имало предложения за намаляване на цени на тока от страна на енергийните предприятия. Той заяви, че няма искания за намаляване на цени, а за увеличения.

Проверката за високите цени на тока отива в прокуратурата, има данни за престъпление

Mатериалите от проверката за цената на електроенергията ще бъдат предадени на прокуратурата. Налице са данни за престъпление, съобщиха ...

Изслушването на представители на КЕВР бе за неизпълнение на задължението за публикуване предложенията на енергийните предприятия за утвърждаване на цените. Представителят на КЕВР подчерта, че неизпълнение на задължението няма и обеща, че в разумен срок ще публикуват заявленията. "Към 31 март всички подлежащи на заявители, които е следвало да заявят цени пред КЕВР за новия регулаторен период, започващ от 1 юли, са го направили. Те са над 50. Със закъснение са подали заявления 4 от тях, което съществено не спира процеса по обработване на заявленията. Две дружества не са подали заявления, съответно регулаторният преглед ще се извърши служебно от страна на комисията. КЕВР започна работа по тази формална проверка на заявленията", обясни Йорданов. 

Той бе попитан какво е исканото увеличение на цените на енергоносителите. "По отношение на въпросите, свързани с увеличение, които искат енергийните дружества. Един месец преди да подадат заявления, те са оповестили исканията си за цени в минимум два ежедневника и са представители пред КЕВР доказателства за това. Защо не коментирам заявленията? Не че не съм ги поглеждал, не че нямам обща представа, но както председателят, така и аз в случая бихме представлявали колегиален орган. Няма как аз съответно да давам оценки и да се произнасям по неща, по които колегиалният орган не е давал и не се е произнасял", каза още представителят на КЕВР. Стана ясно, че ценовите заявления ще бъдат публикувани преди ценовата процедура. 

Опозицията не беше доволна от липсата на информация за цените, като бе отхвърлено предложението ѝ да се предоставят на народните представители заявленията от енергийните предприятия до края на седмицата. Делян Добрев обърна внимание, че има информация, че "Топлофикация" - София иска увеличение на цените със 150%, а мрежовите оператори са искали увеличение със 100% и над 100%, като поиска да разбере дали това е вярно. 

От ГЕРБ изразиха недоволство и по повод липсата на председателя на КЕВР на заседанието на комисията. От ДПС също недоволстваха, като определиха несериозно отсъствието на председателя на енергийния регулатор. Според тях неприсъствието на председател на КЕВР и необсъждането по същество оставя голямо съмнение, че цялостното заседание днес така е подредено. От БСП определиха ситуацията като фарс и разкритикуваха ГЕРБ, че си правят пиар. Според ИТН също с това заседание се правят внушения в публичното пространство. ДБ обявиха, че няма нужда от излишни циркове, тъй като всеки може да изиска като народен представител тази информация от КЕВР.

С колко ще поскъпне водата - засега мъгла, но цената изглежда ще скочи

Средно с около 20% се очаква да поскъпне водата, но на места се планират и по-сериозни увеличения. Обикновено промяната на цената влиза...

КЕВР утвърди цената на природния газ за месец май - четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com