Може ли климатикът да ви разболее? Настинка от климатик – симптоми

37794
Може ли климатикът да ви разболее? Настинка от климатик – симптоми
Снимка: iStock

Едва ли някой може да си представи жаркия летен ден в офиса или в дома в града без климатик. Той ни дава възможност да се разхладим, съсредоточим, да съхраним концентрацията и трудоспособността си, които доказано намаляват в горещините, изпиващи буквално силите и енергията ни. Климатикът обаче е нож с две остриета. Той ни спасява от летните жеги и дори от топлинен удар, но и може да ни разболее. Нека поговорим за най-често срещаните при настинка от климатик симптоми:

  • Схващането на врата и гърба са често срещани при настинка от климатик симптоми. Причината е, че насочвате климатика да духа срещу вас, а това оказва неблагоприятно въздействие върху здравето ви особено ако имате костни и ставни заболявания. За да се предпазите от нежеланите и болезнени схващания, поставете работното си бюро далеч от свежата струя и не насочвайте климатика към вас. Нека охлажда въздуха в стаята, а не вас директно. Поставянето на наметка върху гърба, ако климатикът духа директно във вас, може да се окаже спасителен вариант. Тънък шал тип фишу върху врата ви също ще ви предпази от най-честите от настинка от климатик симптоми.
  • Спането на климатик може да застраши здравето ви. Той може да причини сериозна настинка и болки в цялото тяло, тъй като по време на сън се отпускате и сте по-податливи на разболяване.
  • Настройването на климатика на твърде ниска температура също представлява опасност за здравето, тъй като се получава голяма температурна разлика между стаята и улицата. При излизане от студеното помещение навън може да се усетят редица неприятни симптоми като замаяност, премаляване, сънливост, а при влизане от горещината в твърде студено помещение – най-различни, причинени от настинка от климатик симптоми. Подлагайки организма на шок от рязката промяна на температурата, създаваме благоприятна среда за развитие на множество от типичните за сезона инфекции на дихателните пътища. Специалистите препоръчват да настройваме климатика така, че да няма повече от 10 градуса разлика с температурата вън. Тоест, ако вън е 35 градуса, следва да поддържаме климатика на 25, за да се чувстваме добре и да не подлагаме тялото си на голяма температурна разлика.
  • Друга опасност, която крият климатиците, е свързана с неправилната им поддръжка и почистване, водещи до развитие на гъбички и бактерии, които се разпространяват заедно с прохладната струя и причиняват подобни на настинка от климатик симптоми като фарингит, бронхит, ринит. Неправилното почистване и поддръжка могат да причинят и по-сериозни проблеми – дихателни заболявания, алергии, пневмония, астма. Гъбичките могат да бъдат много коварни особено за хора с отслабена имунна система или на терапия за потискане на имунната система. Възможен е и фатален изход. Всичко това може да бъде избегнато с правилна и навременна поддръжка на климатика. Редовните технически прегледи не са лукс или излишна загуба на време и средства, а грижа за здравето.

Как да различим настинката от климатика от вирусна инфекция?

Когато сте настинали от климатик, температурата ви най-вероятно ще остане нормална, а ще имате типичните за настинка от климатик симптом – хрема, болки в гърба и врата, чувство за схващане на гръбнака и врата, болки в гърлото, запушен нос. Високата температура, кашлицата и други симптоми в повечето случаи означават вирусна или бактериална инфекция, а не просто настинка от климатик.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com