Върховната прокуратура разпореди проверка на плажовете във Варна

6330
Върховната прокуратура разпореди проверка на плажовете във Варна
Снимка: БГНЕС

Върховната административна прокуратура (ВАП) е разпоредила проверка на морските плажове. Повод са публикации и репортажи в медиите, става ясно от съобщение на институцията, информира Topnovini.bg.

Причина са изнесените нарушения при използването на плажната ивица по Черноморското крайбрежие, при които концесионери заемат цялата площ и така плажовете се превръщат изцяло в платени. Събират се такси и за зоните от плажа, които са предназначени за свободно ползване, като на тях без основание се разполагат различни съоръжения.

Прокуратурата разпореди проверка на плажовете по Черноморието

Инспекция по българското Черноморие е разпоредила Върховната административна прокуратура, предаде БНР. Ще се проверява дали се спазват...

Законът за устройството на Черноморското крайбрежие предвижда изрично, че не по - малко от 50 на сто от площта на всеки плаж трябва да бъде предназначена за безплатно ползване. С цел осигуряване именно на това право на гражданите, при почивката им през летния сезон, Върховна административна прокуратура разпореди проверка.

ВАП възложи на министъра на регионалното развитие и благоустройството извършването на проверка, тъй като МРРБ е компетентният държавен орган, оторизиран да осъществява контрол и мониторинг.

Целта на проверката е спазването на разпоредбите на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). При констатиране на нарушения, МРРБ ще предприеме действия за реализиране на административнонаказателната отговорност на нарушителите. В срок до 20 юли на прокуратурата ще трябва да бъде предоставен обобщен доклад.

 

Ангелкова се надява догодина да има категоризация на плажовете

Надявам се догодина да има категоризация на плажовете. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред Дарик. Тя обясни, че о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com