Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

10502
Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме
Снимка: iStock

Хлорофилът, събира слънчевата светлина, за да я превърне в енергия за растенията, което им придава този красив зелен цвят. Следователно можете да намерите големи количества хлорофил в растения като спанак или други билки и в по-умерени количества в плодове като ябълки, киви и круши.

Още: Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Естествени източници на хлорофил

Хлорофилът се намира естествено в някои плодове и зеленчуците като спанак, грах, рукола, зеле, магданоз, киви, ябълки, круши и др. Но за тези, които искат концентрирани количества хлорофил, можете също да намерите естествено извлечени течен хлорофил в хапчета или бутилки в магазините за органични храни или аптеките. Научните данни са доказали стойността на хлорофила в течна форма като добавка, но все пак трябва да се консултирате с лекар, преди да го консумирате.

Елиминирайте токсините с течен хлорофил

Течният хлорофил има способността да премахва токсините и тежките метали като живака от тялото. Помага на тялото да унищожи и премахне бактериите и предотвратява растежа на нови бактерии. Освен това течният хлорофил е добър и ефективен източник на магнезий и може да осигури алкалност на тялото. Той също така служи като антиоксидант, което го прави много полезен за тялото.

Премахнете лошия дъх с хлорофил

Страдате от храносмилателни проблеми, лош дъх? Хлорофилът се използва от много години в клинични проучвания за премахване на лошия дъх. Течният хлорофил действа като вътрешен "дезодорант" за тялото и спомага за доброто храносмилане. Лекарите често препоръчват хлорофил като добавка за лечение на лош дъх.

Помага ли течният хлорофил при отслабване?

Първоначалните проучвания по тази тема са обещаващи. Проучване, публикувано в списание Appetite през 2014 г., установява, че добавянето на хлорофил от растителни семена към храната помага за постигане на фантастични резултати при отслабване само за 12 седмици. Данните показват, че колкото по-дълго е продължило проучването, толкова повече са отслабвали участниците. Изследователи от университета в Лунд установиха, че хлорофилът намалява япетитът и нивата на лошия холестерол.

По-ранно проучване на същия екип, публикувано през 2013 г., показва, че хлорофилът играе роля в благоприятстването на ситостта. Учените изследвали ефектите на хлорофила върху диета с високо съдържание на въглехидрати при 20 жени с наднормено тегло. Те открили, че хлорофилът ограничава глада и стимулира освобождаването на хормон, известен като CCK, който помага за метаболизма на хранителните мазнини и протеини.

Течен хлорофил и свободни радикали

Проучванията показват, че хлорофилът помага да се избегне окислителното увреждане от химикали, които причиняват вредни клетки и радиоактивност. Научните доказателства показват, че течният хлорофил абсорбира вредните клетки, произведени от ежедневното излагане на тютюнев дим, замърсения градски въздух и афлатоксина, произведен от плесени в храните.

Още: Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Опасностите от течния хлорофил

Няма данни, които да потвърдят дали естественият хлорофил е отровен или причинява токсини. Въпреки това, консултирайте се с вашия лекар, преди да вземете тази добавка, особено ако приемате други лекарства.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com