С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

5295
С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара
Снимка: iStock/ Guliver

Когато става въпрос за закупуване на яйца, особено за Великден, въпросът винаги е един и същ: къде да ги намерим пресни? И винаги е трудно, защото не можем да знаем при какви условия се отглеждат кокошките, които снасят яйцата, колко органична е храната, която им се дава, отглеждат се свободно или са затворени в клетки и т.н.

Още: След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Всички тези фактори влияят върху качеството на яйцето, което слагаме на масата всеки ден. Ако сте гледали документални филми, които се отнасят до отглеждането на кокошки и тяхната храна, несъмнено сте разбрали, че яйцата са свързани с два много важни фактора: качество и цена. В справедлива пропорция ли са през повечето време?

Без да забравяме значението на етикетите на яйцата, които трябва да съдържат основната информация за тях, има и някои знаци, които ни помагат да различаваме по-добре пресните яйца.

Всеки път, когато попаднете на пазара и решите да си купите кора с яйца, първото нещо, което трябва да направите, е да погледнете внимателно етикета. Обикновено етикетите са объркващи, защото говорят за свободно отглеждани кокошки, пасища и, разбира се, органични яйца. Но след като се приберете вкъщи и видите цвета им, всички бележки на етикета стават невероятни.

И така, какви са признаците, които ни помагат да определим доброто качество на яйцата?

Ферми за свободно отглеждани кокошки

Обикновено местата, където се отглеждат кокошките, са големи пространства, включващи пасища. Условията за отглеждането им са на високо ниво, а храната им е органична. Подходът на кокошките към природата гарантира по-добро качество на яйцата. В откритите пасищни ферми кокошките прекарват по-голямата част от деня, хранейки се навън в дивата природа.

Био яйца

Това означава, че яйцата, които купуваме от магазина, трябва да са отгледани свободно и всички фуражи, които кокошките ядат, са органични и без ГМО. Обикновено, ако кокошките се отглеждат на открито, тогава яйцата са сертифицирани органични, което означава, че не съдържат пестициди.

Значението на цвета на яйцата

Белият или кафяв цвят (на черупката) на яйцата е като цвета на косата. Генетично кокошките с кафяви пера са склонни да снасят кафеви яйца, а кокошките с бели пера са склонни да снасят бели яйца. Диетолозите в случая казват, че яйцата са еднакви, разликата е, че идват от различни страни, но ако търсите качествени и органични яйца, в повечето случаи са кафеви.

Какво показва бялото и жълтото?

Жълтият цвят на яйцето е основен показател за качество и вкус. Ако е по-тъмен, това е показателно за балансирана диета и органичен фураж, с който кокошката е била хранена. Силният жълт цвят също идва от тревата, от пасището, въпреки че в днешно време има и много изкуствени стимуланти, които правят това доста добре. Въпреки това, вкусът на такива яйца също е по-добър.

Още: С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Как да различим прясното яйце?

Друг показател за качеството на пресните яйца е дебелината на жълтъка и белтъка. Пресните и органични яйца имат тъмен и плътно жълт цвят, а белтъците са плътни. Ако яйцето веднага смени цвета си или има и двата цвята но са много бледи, това е индикация за лошо качество и остаряло яйце.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Овесените ядки и как те ни помагат да се отървем от безсънието?

Как се вади кърлеж правилно, така че да не се скъса?

Три лесни стъпки за освежаване на лицето преди лятото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Смешни стереотипи за зодиакалните знаци

4 храни, които могат да причинят стомашни проблеми

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

Кои са най-добрите храни за ядене, ако сме гладни през нощта?

5 домашни средства за лечение и облекчаване на болките в коляното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно