Ремонти за 1 млн. лв. във Великотърновския университет без да се проведат обществени поръчки

1178
Ремонти за 1 млн. лв. във Великотърновския университет без да се проведат обществени поръчки

Нарушения на Закона за обществените поръчки са установени при два одита на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”.

При проверките е установено, че без провеждането на обществени поръчки са възложени ремонтни дейности за близо 1 млн. лв. без ДДС. Това става ясно от писмен отговор на вицепремиера и образователен министър Меглена Кунева до депутат от старата българска столица. БГНЕС разполага с копие от отговора. 

През 2015 г. Звеното за вътрешен одит в Министерство на образованието и науката е установило, че през 2014 г. в нарушение на ЗОП са извършени ремонти на стаи за гости на петия и шести етаж в корпус 5, както и на учебни зали на Великотърновския университет.

Последвала е проверка и от Агенцията за държавна финансова инспекция. На 14 януари 2016 г. МОН е уведомено, че възложителят, в конкретния случай – ръководството на ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, в нарушение на ЗОП през 2014 г. е разпоредило извършването на строително-монтажни работи, за които обаче не е проведена процедура за възлагане на обществена поръчка. Стойността на ремонтните дейности възлиза на 971 216 лв., без ДДС, информира БГНЕС.

“За нарушението по време на финансовата инспекция на отговорното длъжностно лице и на ВТУ са съставени актове за установяване на административни нарушения”, пише в отговора си Кунева. Тя не уточнява на каква стойност на наложените актове, дали те са платени, както и дали са последвали други санкции за допуснатите нарушения.

Вицепремиерът и образователен министър, която от година и половина се опитва да прокара приемането на антикорупционен закон от Народното събрание, не уточнява и защо за допуснатите нарушения при разходването на един милион лева не е уведомена и прокуратурата.

До края на юни ще има ремонти на улици и обходни маршрути във Велико Търново

До 30 юни движението по път I-4 Велико Търново – Търговище от км 126+667 до км 127+328 и от км 127+678 до км 129+614, който съвпа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com