Великотърновско училище е единственото в България, където се изучава индонезийски език

12558
Великотърновско училище е единственото в България, където се изучава индонезийски език
Снимка: Thinkstock

Идеята в СОУ „Вела Благоева” във Велико Търново да се изучава индонезийски език се е появила в началото на 2014 г., когато директорът на училището Ангел Янчев е присъствал на годишната среща на Сдружение „Нусантара” за приятелство между България и Индонезия в Посолството на Индонезия в София. Това заяви той за „Фокус”.

Той обясни, че два пъти в седмицата двама служители в посолството на Република Индонезия съвместно с учителя по английски език в училището София Армейкова ще провеждат часовете. Обучението е организирано в рамките на новосъздадения клуб за индонезийски език и култура “Нусантара” в СОУ.

Жители на Велико Търново готвят гражданско неподчинение

Жителите на квартал "Асенов" във Велико Търново са готови да обявят гражданско неподчинение, за да накарат общината и държавата да ре...

“Вела Благоева”. Това е първото училище в страната, където учениците могат да се запознаят с културата на Индонезия. В клуба са се записали 12 ученици и двама учители от търновското училище. Маулана и Ариф пътуват от София всеки понеделник и сряда, за да преподават. В училището е имало изложба на индонезийско изобразително изкуство на индонезийски фотографи.

„Доста време го обмисляхме като в края на миналата седмица споразумението вече беше подписано. Индонезия е огромна държава, архипелаг, който е изграден от 17 508 острова, имат 700 езика, но 70% от думите в тях са сходни”, обясни директорът. По думите му в цялата страна има само двама филолози по индонезийски, което според него не е достатъчно за развитието на отношенията между двете страни. „Един ден, може би, тези ученици, които сега са в 5, 6, 10 клас, ще проявят интерес да завършат индонезийски език”, добави Ангел Янчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com