Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

1844
Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images; колаж: Actualno

Президентът Джо Байдън се саморонизира, но се прицели остро в съперника си на изборите Доналд Тръмп на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом, докато протестиращи отвън демонстрираха срещу конфликта в Газа.

Протестиращи спираха ВИП гостите

Дълъг списък от ВИП гости, включително журналисти и известни личности, пристигнаха в облекло с черни вратовръзки, докато повече от 100 протестиращи се изправИха срещу присъстващите пред хотел „Вашингтон Хилтън“, скандиращи „Засрамете се“ и други лозунги. Вътре темата за Газа беше далеч от словата на Байдън и на вечерния комик Колин Джост от „Saturday Night Live“, който се пошегува с президента заради възрастта му и спъването му от време на време по стълбите на Airforce One.

Още: Кой известен режисьор участва в кампанията на Байдън

“Сънливият Джо“ и “шестгодишният“

„Бих искал да отбележа, че е след 22:00 ч., Сънливият Джо все още е буден, докато Доналд Тръмп прекара изминалата седмица, заспивайки в съда всяка сутрин“, пошегува се Йост, имайки предвид изявите на бившия президент на процеса миналата седмица.

На фона на известно самоиронизиране и заяждане от пресата, 81-годишният президент отправи остри удари към своя 77-годишен предполагаем съперник на изборите през ноември, шегувайки се, че „възрастта е единственото общо нещо, което имаме“. „Да, възрастта е проблем. Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен“, пошегува се Байдън 81-годишният президент. Тръмп е на 77 години.

Байдън каза на присъстващите, че реториката на Тръмп е опасна, особено след атаката на Капитолия на 6 януари 2021 г., и че „залозите не могат бъди по-високи."

Още: Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

Огромно палестинско знаме

Ако в залата всичко беше смях, сцената пред хотела остана сериозна, като протестиращите в един момент разгърнаха огромно, многоетажно палестинско знаме от прозорец на последния етаж, докато други се събраха на пътя отдолу, държейки плакати, скандиращи и викащи от мегафони. Всяка стъпка на Байдън беше съпътствана от месеци от протестиращи, ядосани заради подкрепата на САЩ за израелската военна офанзива в Газа. Президентът беше посрещнат от викове „Джо геноцид“ и шумни призиви за незабавно прекратяване на огъня.

“Бойкотирайте вечерята“

Над двадесет палестински журналисти излязоха тази седмица с отворено писмо, призовавайки американските си колеги да бойкотират вечерята. „Вие имате уникална отговорност да говорите истината на властта и да поддържате журналистическата почтеност“, се казва в писмото. „Недопустимо е да мълчим от страх или професионална загриженост, докато журналистите в Газа продължават да бъдат задържани, измъчвани и убивани, защото вършат работата си“.

Още: Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Според базирания в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите (CPJ) най-малко 97 журналисти, включително 92 палестинци, са били убити след избухването на войната на 7 октомври с нахлуването на Хамас в Южен Израел. Най-малко 16 други са ранени.

Стотици арести в кампусите

От полицията казаха пред АФП, че са „готови да улеснят всяка безопасна и мирна демонстрация“, но гостите все пак ще имат достъп до събитието. Гала вечерята и съпътстващите я поредица от обществени събития се състояха, докато протестното движение в Газа се разпространи в колежи в цялата страна, а полицейските репресии в някои кампуси доведоха до стотици арести.

Още: Буквално: Демокрацията пречи на Тръмп да бие Байдън

Годишната вечеря се организира от 1920 г. насам от влиятелната Асоциация на кореспондентите в Белия дом, която отличава най-добрите репортери и дава стипендии за журналистика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Откраднат кабел предизвика влакова катастрофа с 50 ранени

Байдън за Тръмп: Да се беше послушал сам и да си инжектира белина

Почина най-успешният инвеститор на всички времена (СНИМКА)

Десетки ранени при влакова катастрофа в Аржентина (ВИДЕО)

САЩ: Новата руска офанзива няма да постигне значителни успехи

САЩ: Няма признаци за мащабна израелска офанзива в Рафах

Общото събрание на ООН подкрепи пълноправното членство на Палестина

На фона на руската офанзива срещу Харков: САЩ обяви пакет военна помощ за Украйна

Объркали адреса: Американски летец беше застрелян от полицията

Срещу 1 милиард долара за кампанията му: Тръмп обещал отмяна на екорегулации на петролни магнати?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка