Кабинетът в двойна обсада!

56513
Кабинетът в двойна обсада!
Снимка: БГНЕС

Защо двойна? Защото освен конвенционалната, така да се каже, опозиция в лицето на ДПС, БСП и "Атака", опозиционно спрямо правителството се държат и привидните му съюзници - Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ!

Защо обсада? Защото сега, на момента, никой от горните няма намерение да бута правителството, а само плаши гаргите със "занапред"!

Когато има желание, ще се намери начин

Всяка нова година си пожелаваме нещата да са по-хубави, положението да е по-добро, да загърбим несгодите на отминалите 12 месеца. И сле...

И още едно "Защо?". Защо на никого - нито сега, нито в близкото "занапред" - няма да му се отвори парашутът, е тема, на която си заслужава да се обърне внимание!

Като начало Местан - със заплахата му, че ако ГЕРБ не се откаже от Симеонов и Каракачанов, ДПС ще предизвика нови избори напролет. Чакай малко, Местан! Нека си спомним!

Начело на ДПС, този очевиден послушко на Доган, откакто свали Орешарски от власт започна много съмнително и самоунищожително да се изживява като "другия Доган". Че не е "другият Доган", обаче, отдавна се разбра - за разлика от Човека в Сараите Ахмед Доган, подставеното му лице Лютви Местан не е нито брилянтен стратег, нито върховен авторитет, нито даже доказан интелигент, за какъвто с помощта на паркетния си български език се опитва да ни се представи! Да ни прощава префиненият, но Местан си е един тривиален и вече изхабен и омръзнал на публиката изпълнител на Догановите стратегии, добре подстригано и напарфюмирано конферансие, което, отгоре на всичко, започва и да изтървава от стегнатата редичката иначе прословуто дисциплинирания от предшественика си турски електорат. Което в един момент може да му изяде главата - като председател на партията!

И Местан, и Доган, обаче, и ученикът, и учителят, ще загубят много - да не кажем всичко - ако проспят няколкото важни и структуроопределящи, както се казва, факта от житие-битието на поначало специалната политическа сила ДПС! Първо, че 90-те години на ХХ век, когато създаденото от Държавна сигурност Движение за права и свободи и толерирано от партията майка БКП-БСП, си разиграваше коня, както си поиска - всъщност, както му наредят, отдавна отминаха! Второ, правителството и премиерът му, които Местан нахално заплаши с предсрочни избори, по нищо не приличат на досегашните. Борисов не е изтънченият твърде чувствителен за този пост Филип Димитров; нито е безропотният и изпълнителен - Вечна му памет на почтения професор! - Любен Беров; не прилича по нищо и на партийно зомбирания Виденов, както и на пишман обединителя Сакскобургготски! Не е и инатливо безхарактерният, но и пресметливо хазартният Сергей Станишев, от една страна, и нарочения за премиер некадърник Орешарски, поставен от Доган, Местан, Пеевски и Цветан Василев, за да изпълни една точно определена пъклена за населението мисия - от друга!

За да приключим с фактора ДПС, задължително отчитаме и неговото най-голямо преимущество - тази етническа партия има привилегията да ползва - това е точната дума! - за користните си цели дълбоко неукото и ниско интелигентното население с турско етническо самосъзнание, и това - факт неотменим! - й гарантира - на ДПС - постоянно пребиваване - често структуроопределящо! - в българското политическо пространство! А от последните два национални вота се разбра, че стратегът в сянка, човекът от Сараите, не спира да мисли по въпроса за броя на електората - поне 100 000 бяха гласовете, които ДПС осребри на двата вота от компактното циганско население в гетата на големите градове! За награда махалата получи сал един депутат - Бат Сали! Кон за кокошка! При това баш Бат Сали не е нито конят, нито кокошката!

Дезинформация, лъжи и разделение

Медиите попаднаха на фокус и се оказаха част от проблема, но това не доведе до катарзиса им. Още няма надежда за качествена информация ...

Освен ДПС, в опозиция на правителството в 43-ия парламент са БСП и "Атака". И двете партии са толкова болни, че е време да им пишат епикриза. За БСП усилено се говори, че това е последният жест, който Станишев е направил на Столетницата - сложил е за свой заместник нарочно бездарния и безцветния Михаил Миков, за да спрели най-после клеветите по негов адрес, че той е погребал партията! С други думи, друг да я погребе!

Колкото до "Атака", май ще излезе истина слухът, че Сидеров и групичката около него са подали молби за руско гражданство! И че шансовете им да го получат били големи!

Толкова за класическата опозиция. Доста по-особена е, обаче, "своята" на правителството опозиция! България със сигурност ще влезне в учебниците по политика с уникалната роля на Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт, които могат да се похвалят - и се хвалят! - че едновременно са и управляващи, и опозиция. "Наш Радан", както галено го наричали министрите помежду си, включително и неговите, дотолкова се е вживял реформаторски, че даже забравя, че е на власт. И се налага да му го припомнят - Кунева например! От АБВ пък парадират, за да не би някой да е забравил, че и те, завалиите, са в правителството, а патриотът Симеонов държи във всеки един момент някой - добре е това да е Борисов, но в краен случай може и някой от вицетата! - да му показва колко е важен и велик и каква огромна заслуга има лично той, за да има България правителство!

Накрая Борисов. Добре е, че се променя, а щом го призна и Татяна Дончева, значи е така! Но нека все пак си помисли - дали пък точно този Борисов избираха милион и сто хиляди - сега, милион и триста хиляди - през 2013-та, и милион и осемстотин хиляди - през 2009-та?! Дали точно на това не му казваха "наклонената плоскост"?!

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com