Кризите, за които забравихме заради коронавируса

7413
Кризите, за които забравихме заради коронавируса
Снимка: БГНЕС

Писна ви вече вероятно от тази думичка "коронавирус". Спокойно, няма скоро да се отървем от нея, но пък може да я заменим с друго - "бежанци с коронавирус"!

В стил Facebook е това изразче, но нека обърнем внимание – само преди няколко часа в Сирия нещата отново отидоха на зле. Десетки турски военни бяха убити при удари от сирийската армия. Защо – основните версии са две. Руската – че турците са загинали, тъй като са участвали в мащабна атака на джихадисти от "Хаят Тахрир ал Шам". Турците пък казват, че Башар Асад е проявил агресия.

Каквато и да е истината, това беше още един епизод към пълномащабна война в Сирия. И този път не режим на Асад срещу джихадисти, умерена опозиция или каквото там си мислите. Говорим за реална опасност от военни действия между руснаци и турци. И ако стане така, тогава ще си мечтаем да се занимаваме с коронавируса.

Първото голямо последствие за България вече е факт – Турция взе да пропуска бежанци към границите с България и с Гърция. Казват, че са сирийци, но дали са само такива, кой знае. 200 бежанци стигнаха до границата с България и като разбраха, че не отиват към Гърция, решиха да се върнат. И сигурно 9 от 10 души, които четат това, ще си помислят, че това ни е най-добрата защита – станали сме такава държава, че най-много за транзит да ни ползват.

Но да се надяваме само на това, трудно ще стане. Сега ще си проличи как се държи Великата българска стена на Валери Симеонов. Тя нали вече е обект от национално значение – не може в рамките на 300 метра да снимаш, обаче ако има повечко "гости" да се престрашат да дойдат, дали няма да ги видим доста по-навътре от 300 метра? Дано Красимир Каракачанов да е подготвил това, което още наричаме армия ... Само ме притеснява, че Гърция пак подсили граничните партрули преди ние изобщо да коментираме

Кризисните времена заради външни фактори са факт. Но най-щастлив безспорно трябва да се чувства Бойко Борисов – къщата в Барселона остана само в спомените на тези, които не са хукнали да купуват тонове ориз, брашно, боб, леща, макарони, тоалетна хартия, дезинфектанти. И главният прокурор онзи ден каза – рутинен случай си е това, само на журналистите им е интересно. С оглед предмета на проверката лично аз си мисля, че все трябва на малко повече хора да им е интересно дали действащият български премиер е замесен в пране на пари от международен мащаб или не, но ... абе има коронавирус, чакам следващият брифинг. Няма спор, този китайски грип печели надпреварата за медийна популярност отвсякъде!

За финал една чуденка с коронавируса – ако стигнем дотам, че да ни трябват ориз, брашно, боб, леща, макарони, дали ще има кой да ни пусне тока, че да ги сготвим? Или ще караме на сурово – а може пък да дялкаме паркет и да палим огън? Отиде и чистият въздух ...

п.п. Много ме радва и господин Горанов - на финансовия министър не му било работа да гледа дали се спазва Закона за хазарта. Така си каза самият той, финансов министър на Република България, на 28.02.2020 година, на парламентарен контрол. Точно така - какво ще гледа дали ги нямало там 500 милиона ли бяха, 700 милиона ли бяха ...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com